Новини

Любителка на конете пое НЗОК

Акушер-гинекологът Нели Нешева е екипен играч и умее да води диалог

Новата директорка поддържа форма и релаксира с езда и тенис

След приватизацията на 3-та АГ болница остава на улицата заедно с 28 колеги

Слуша Окуджава, Висоцки и "Любэ", танцува танго и фламенко, чете Яворов и Санд

Съпругът й работи в Испания, синът учи право във Франция, а дъщерята е гимназистка

На новата директорка на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева се пада изключително трудната задача не само да опази авторитета на финансовата институция след скандалите за източване дори със съдействието на бивши нейни началници, но и да закърпи куп пробойни в бюджета й, както и в частта за безплатните лекарства, така и в частта плащания по клинични пътеки на болниците. Като за "честит избор" собствениците на аптеки пък отказаха да отпускат безплатните лекарства по линия на касата заради неизплатени средства за над 60 млн. лв. през последните два месеца.

По всичко личи обаче, че новата директорка има стратегия за справяне с положението, независимо че все още не дава изявления, лаконична е и предпочита свършената работа да говори вместо думите пред медиите.

Впрочем тя познава здравната система из основи - от позицията на редови лекар акушер-гинеколог, през завеждащ дирекция "Здравеопазване" в Столичната община и главен секретар на Министерството на здравеопазването до преди дни.

"Д-р Нели Нешева е човекът, който разбира от работата си и винаги подхожда отговорно към нея", е лаконичната оценка на д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Той я определя като човек, който винаги се вслушва в предложенията на пациентските организации и на самите пациенти. А качеството да слушаш другия и да си взимаш бележки от мнението му, особено когато си на висока позиция е половина от успеха на всеки мениджър. Независимо от симпатиите, с които д-р Нешева се ползва от пациентските организации, те са се зарекли да я държат под око и настояват за бързо решаване на проблема с безплатните медикаменти. Лекарите пък още в първия ден от избора й поискаха новата шефка на касата да намери подходящи механизми за по-високо заплащане на труда им. Д-р Нели Нешева е проверен, работещ в екип човек. Това пък казва за нея председателката на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова.

Самата Нели Нешева не обича да говори за себе си. Мълчалива е, когато я питат как ще се справи с батака, оставен й от няколко нейни предшественици в здравната каса, но вече е поискала справки за работата на всички 28 районни каси в страната. Което показва недвусмислено, че е решила да се справи с корупцията, източването и всички безобразия не само в касите, но и във всяка болница.

Брюнетката със спортна натура е зодия Овен и е свикнала още от ученичка да посреща проблемите фронтално без шикалкавене. Тя е родена на 15 април 1961 г. Била тарторът на махалата и много добре се изявявала в бягането на дълги разстояние и висок скок. И до днес тя поддържа формата си с тенис по два пъти седмично. Но намира време и за езда, тъй като сама признава, че конят е любимото й животно. "В него има красота, благородство и устрем", казва пазителката на Здравната каса. Тя споделя още, че характерните черногледство и мнителност за нашите ширини много й тежат, защото за нея чашата е винаги наполовина пълна, а не празна. И винаги може да се направи повече. Твърди, че в бъдещата си работа ще заложи на открития диалог и градивното начало.

Нели се гордее, че много бебета са проплакали в ръцете й и признава, че е имала щастието да се учи от доайена в акушеро-гинекологията проф. Атанас Кацулов. Приватизацията на 3-та АГ болница през 1999 г. я изхвърля на улицата заедно с още 28 лекари. Започва работа във фармацевтична фирма, а по-късно оглавява столичното здравеопазване. Нешева се проявява като прекрасен организатор и общественик - качества, които е наследила от майчиния си род. Прадядо й Стайко бил кмет на с. Угърчин, Ловешко и успял да постигне диалог с турската администрация, и така да осигури спокойствие на съселяните си. Майка й Пенка цял живот се е занимавала с проблемите на жените на обществени начала. Тя е магистър фармацевт и макар че вече е на 78 г. поеми съботно-неделните дежурства в аптеката на своя ученичка. Бащата Петко бил икономист, но в свободното си време се занимавал с хореография. Нели и сестра й израснали в здраво и обичливо семейство. Родителите им редовно танцували хора и танга в близкото читалище, а у дома с приятели често пеели стари градски песни. Нели предполага, че от тогава музиката е в кръвта й. Като студентка е играла в Северняшкия танцов ансамбъл, може би затова обича да релаксира с танго, фламенко и фадо, с песните на Сезария Евора. "Много обичам и руската музика", признава първата дама на Здравната каса. Любим са й Булат Окуджава, Владимир Висоцки и група "Любэ". С наслада чете творби на Яворов, Жорж Санд и Елия Казан.

Нешева е омъжена и има син и дъщеря. Иван е на 22 г. и следва право във Франция. 17-годишната София учи в гимназия с испански език, но иска да продължи с география. Шефката на НЗОК не крие, че не и остава много време за децата. Те обаче са доволни от емоционалната връзка с майка си. Съпругът на Нели - Николай, е икономист и в момента работи в Испания. Двамата се познават от ученическата скамейка и са намерили златната среда в отношенията си. "Между нас цари доверие и разбирателство", казва със задоволство Нешева.

Автор(и): Павел Донев
Източник:

Политика