Новини

Хомеопатия бори цистита

Инфекцията най-често се предизвиква от бактерията Escherichia coli

Простуда, стрес и хормонални нарушения отварят вратата пред цистита
Простуда, стрес и хормонални нарушения отварят вратата пред цистита

Пролетта предразполага към цистити – температурите се повишават и хората хвърлят зимните дрехи. Времето обаче остава променливо и капризно. Температурите както рязко се покачват около обяд, така и рязко падат вечер, а сутрин често е доста хладно и ветровито. И зачестяват настинки и цистити.

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Най-често се изявява с парене при уриниране и чести позиви за уриниране. Страданието е болезнено и много неприятно. По-често засяга жените, не подминава обаче и мъжете.

„На 29 години съм, от 7 години и половина имам проблем при уриниране, който не е постоянен, а се появява периодично! Започва с чести набези за уриниране и парене, а заедно с това се появява и една болка ниско долу вдясно. Многократните ми посещения при лекар завършват с диагнозата „цистит“ и антибиотици. През месец съм на антибиотици и естествено получих дисбактериоза и тежък колит. Междувременно всеки път давам стерилна урина и се оказва, че нямам бактерии, а проблемите ми продължават. Вече се съмнявам дали не грешат при диагнозата. Ходила съм при специалисти (нефролог, гинеколог, уролог) и всеки казва, че ми няма нищо, всичко ми и наред! Преди седмица изпих последния антибиотик и сега освен че отново имам същите проблеми (а и напоследък започна да ме боли кръстът на кризи и урината ми е мътна), се появиха и нови гъбички. Не знам кое първо да лекувам!“, пише във форума моя пациентка и иска съвет.

Най-честа е инфекцията, предизвикана от бактерии, населяващи стомашно-чревния тракт, а от тях водещи са Escherichia coli. Escherichia coli принадлежат към нормалните бактерии в дебелото черво, но при определени обстоятелства причиняват до 80% от циститите. Освен Escherichia coli възпаление на стената на пикочния мехур може да причинят и други патогенни микроорганизми, като Staphylococcus, Proteus mirabilis и Klebsiella, или гъбчики, като Candida Albicans.

Кога да търсим специалист

Да не се губи време за ефективно лекуване, защото всяка проточила се инфекция означава хронична инфекция. Стигне ли се до хроничен цистит, задачата с лечението много се усложнява.

  • Парене при уриниране
  • Непрекъснато желание за уриниране, но при това се отделя малко урина
  • Спастични болки
  • Мътна урина
  • Миризма (много характерна при инфектиране с Escherichia coli)

Употребата на антибиотици рязко повишава риска от гъбични инфекции, в това число и тези, които засягат урогениталния тракт. В по-редки случаи лигавицата на пикочния мехур може да се възпали от вируси или паразити.

Предразполагащи фактори за цистит са стрес, хормонален дисбаланс, анатомични особености. При жените уретрата е къса (2.5 – 4 см) и широка, разположена в близост до ануса, откъдето инфекцията може лесно да се пренесе по съседство.

За жалост хормоналните дисфункции при жените се подмладяват и зачестяват. А заедно с тях и уроинфекциите.

Бременността също повишава риска от уроинфекции.

Помощ от природата

Чай от 4 билки

Много е успешна една четворна комбинация. Смесват се по 50 г полски хвощ, корени от гръмотрън, златна пръчка и 30 г плодчета хвойна. В подходяща тавичка билките се разбъркват, за да се смесят добре. Две супени лъжици от билковата смес се варят 5 минути в половин литър вода, като може да се запарят още 10 – 15 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции през деня.

Мечо грозде

Една супена лъжица от листата се вари 10 минути в половин литър вода. Разпределя се на 3 порции, пие се 30 минути преди хранене. Действа само в алкална урина и затова се добавя по 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Това е много важно допълнение. Пренебрегването на тази проста добавка свежда ефекта от билката до нула.

Пчелен прашец и тиквени семки срещу спазъма

Добре е при циститни оплаквания да се смучат по 1 – 2 чаени лъжички пчелен прашец 2 – 3 пъти дневно. Другото ефективно природно средство са тиквените семки. На ден трябва да се консумират по 50 – 100 г. Семките са много ефикасни за премахване на характерния спазъм при цистит.

Листа от коприва

Две супени лъжици листа от коприва се запарват в половин литър вряла вода, прецеждат се след 2 часа. Пие се 3 пъти по 1 чаша (120 г) 30 минути преди хранене.

При мъжете е по-различно. По-дългата (20 – 25 см) и тясна уретра ги защитава доста добре от уроинфекции докъм петдесетата година. След тази възраст честотата на мъжете с увеличена простата нараства. Тя притиска пикочния канал и причиненият от това застой на урината означава по-лесно развитие на уроинфекции. И в тези случаи важна роля играят хормоналните пренастройки. Хиперплазията на простатата е свързана с понижаване нивата на свободния тестостерон.

За да си спестим неприятностите и да се предпазим от цистит, на първо място трябва да се пият достатъчно течности, не по-малко от 2 литра вода, чай, прясно изцедените сокове.

Важно условие е краката винаги да са топли.

Важно е и бельото. Нека то е памучно, което може да се пере при 60 градуса, за да се дезинфекцира.

Не бива да се въздържаме да ходим до тоалетната толкова често, колкото се налага. Важно е мехурът да се освобождава навреме. Стискането заради неудобни или мръсни тоалетни в училище или на работното място може да „закваси“ уроинфекцията.

80% от цистите се причиняват от бактерията Escherichia coli. За щастие го има хомеопатичния препарат Colibacillinum 15 CH. Той е нещо като хомеопатична ваксина срещу съответната инфекция. Може да се приемат по 5 зрънца през ден. Смучат се бавно като бонбон до стапяне на зрънцата в устата. Ефектът не е бърз, но осигурява трайни резултати.

За неприятните усещания при цистит – парене, дискомфорт и т.н., ще помогне Cantharis 9 CH. Смучат се по 3 зрънца след всяко уриниране до отзвучаване на неприятните симптоми.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto