Новини

Засилете имунитета с белтъчна храна

Зеленчуци и плодове зареждат с витамини и ензими

100 – 150 мл сок от моркови преди всяко хранене зарежда организма с каротин
100 – 150 мл сок от моркови преди всяко хранене зарежда организма с каротин

Всеки сезон е със своите особености. С настъпването на есента се обострят различни заболявания във връзка с промяната на времето, с прехода от топлото и комфортно лято към захладняването през есента и към влагата.

В този период имунитетът по правило отслабва, а много болести набират сила. Зачестяват простудите, циститите, ставните заболявания, сезонните депресии. Как да се справяме с проблемите на сезона?

През есента рязко зачестяват простудните заболявания – хрема, кашлица, повишена температура, обострени синузити са от най-разпространените симптоми. Лекарите препоръчват да се спазва разумен режим, за да се избегне преразходът на енергия.

Здравословното хранене, умерените, но в достатъчна доза физически натоварвания, достатъчният сън (7-8 часа), въздържането от алкохол (в умерени дози може, особено червено вино, но не системно) много често са достатъчни за поддържане на имунната система в бойна готовност.

Лесно усвоимите белтъци като яйца, риба, извара, кисело мляко, бяло сирене са важни като градивни елементи за имунната система. Към тях трябва да се прибавят и поне половин килограм пресни плодове, зеленчуци, салати. Те са източник на ензими (затова е важно да са пресни. Температури над 60° С убиват ензимите), също необходим елемент за имунитета.

Витамин А е много важен за поддържане на високо ефективна „гранична защита”.

Естествен негов източник са оранжевите, жълти и тъмнозелени (листните зеленчуци), които съдържат каротин, а в тялото ни каротинът се трансформира във витамин А. Витамин А от своя страна стимулира увеличаването на имуноглобулини тип А, които са отговорни за локалния имунитет, на лигавиците. И така силната защита на предния фронт – лигавицата на носоглътката ще предпазят от хреми и тяхната еволюция в бронхит, синузит и т.н. Практическата препоръка – колкото може по-често по чаша прясно изцеден сок, най-добре – всяка сутрин.

Най-универсален е морковеният сок, един от класическите източници на каротин, важен за доброто състояние на лигавиците и кожата, респективно за подпомагане на бързото заздравяване на ерозирала лигавица или язва. Добрата доза - по 100-150 мл преди всяко хранене. Този сок е великолепен източник на калций, необходим за предпазване и лечение на остеопорозата.

Добре е към него да се добави сок от червено цвекло. Съдържа витамин U. За начало да се започва с по- малка доза- 50-70 г, Една дневна лечебна доза се е от 50 г. или повече сок от червено цвекло, 50-100 г. сок от картофи и сок от моркови докато се получи половин литър. Сокът от картофи не е приятен на вкус, но е с много бързо действие и само той е достатъчен за излизане от криза, при спазване на що годе правилно хранене. Препоръчвам го по 50 мл преди всяко хранене.

Системното пиене на билкови чайове е друго направление за поддържането на добро здраве – щит срещу патогенните микроорганизми. Косвено ни предпазват от простуди като ни помагат да се сгряваме в студени дни, но те съдържат и етерични масла, фитонциди и други биологично активни вещества, които директно унищожават бактерии и вируси.

Прополисът успокоява гастрита

Време е и за есенното обостряне на язви, гастрит и колит. На първо място от лесните средства за предпазване и лекуване е пчелният клей. Нарязват се 30 г (прополис известен и като пчелен клей) и се разтваря в 95% етилов спирт. Пълното разтваряне става за седем дни, но ако се налага, може да се използва от 1-вия – 2-рия ден. Дозата за възрастни е 3 пъти дневно по 20-30 капки в супена лъжица вода, за деца по 1-2 капки на прием за всяка година живот. Така например 5 годишно дете ще пие 3 пъти дневно по 5-10 капки. Така както полепва по лъжицата, клеевата тинктура полепва по лигавицата на стомаха, изолира я от дразнещото действие на солната киселина. Освен това има добро спазмолитично действие подобно на бусколизин или но-шпа, отслабва спазмите и това е един от механизмите по който успокоява болките. Прополисът съдържа анестезин, подпомага образуването на гранулации и запълване на язвения дефект (ако има такъв).

Влагата стяга ставите

Влагата и понижението на температурите създават проблеми за ставите. Мнозина усещат приближаването на влажни и студени фронтове като ги въртят ставите. Освен това със скъсяването на светлата част на деня се увеличава рискът от „стапяне” на костите. За доброто на костите е необходима дневна светлина. Системното спазване за прекарване на открито и разходка укрепва костната система. Освен това време е за профилактика с витамин D. От сега до края на месец март да се приемат по 2 капки от този витамин. Това е профилактична доза. Освен, че витамин D укрепва костите, той засилва и имунитета.

Една билкова комбинация е особено подходяща при артрит. Смесват се в равни части например по 50 г корени от гръмотън, корени от репей и кора от върба. 2 супени лъжици от билковата смес се запарват 30 минути в половин литър вряла вода и чаят се прецежда. Изпива се на 3-4 порции през деня 1/2 час преди хранене.

Мечо грозде срещу цистита

По това време на годината се обострят и урологичните страдания. Излизаме с по-леко облекло сутринта, следобяда температурите може да спаднат рязко и простудата и циститът се развихрят. Или леки обувки, студени стъпала го провокират.

Класическа билка при цистит е мечото грозде. 1 супена лъжица от листата се вари 10 мин. в половин литър вода. Разпределя се на 3 порции, пие се 30 минути преди хранене. Действа само в алкална урина и затова се добавя по 1/4 чаена лъж. сода бикарбонат.

Чай за сгряване

По 1 супена лъжица липов и бъзов цвят се запарват за 5-10 минути в 1/2 л вряла вода и чаят се прецежда. Пие се топъл. Добре е да се подслажда с мед, да се добавя лимонов сок.

Другият вариант е отвара от маточина.

Системното пиене на маточина има мощен противовирусен ефект. Ако тя се съчетае с мента, ефектът е още по-силен. По 1 чаена лъжичка мента и маточина се запарват 5 минути в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация има и много добро успокоително, антистресово действие.

Мащерка съдържа тимол – вещество с мощни бактерицидни свойства. Много е подходяща при белодробни заболявания. Освен това мащерката прояснява ума и е подходяща за ободряване през мрачните есенни дни. 1-2 чаени лъжички стрък мащерка се запарват 5-10 минути чаят се прецежда. Чаят се пие топъл.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Adina Chiriliuc | Dreamstime.com