Билки и билкови сборове

Репей – Arctium lappa L. (Bardana)

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Двегодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен, сиво-кафяв отвън в бял и сочен отвътре. Стъблото е високо до 1.5 м, силно разклонено. Долните листа са едри, целокрайни, яйцевидно заоблени, с нарядко разположени власинки и с дълги плътни дръжки. Листата по стъблото са последователни, по-дребни. Цветните кошнички са по-едри, топчести, червено-виолетови, разположени на върха на стъблото в щитовидно съцветие. Цветовете са двуполови, с тръбесто венче. Обвивните листчета на кошничките са зелени, на върха си кукесто завити. Плодовете са леко сплеснати. Цъфти през лятото.

Разпространение

Расте по влажни, необработени и буренливи места, около и в селищата, из гори и храсталаци в цялата страна.

Употребяема част

За лечебна цел се използва коренът (Radix Bardanae, Radix Arctii, Radix Lappae).

Действие

Билката действа стимулиращо върху обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Има диуретично, потогонно и дезинфекционно действие.

Приложение

Използва се при бъбречни камъни, подагра, ревматизъм, гастрит и язва на стомаха.

Външно намира приложение като средство, стимулиращо заздравяването на рани, язви, изгаряния, при хемороиди и др.

Много популярно е използването на отвара от репей като средство за укрепване на косата при косопад.

Начин на употреба

За вътрешна употреба се прави запарка, като 1 супена лъжица ситно нарязан корен се залива с 1/2 л вряща вода. Оставя се да престои една нощ. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 – 4 пъти дневно.

За външна употреба се прави отвара, като 1 супена лъжица корен се залива с 1/2 л вода и се вари в течение на 30 мин, след което се прецежда. Използва се за гаргара, лапи, измиване на косата и т.н.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!