Билки и билкови сборове

Гръмотрън – Ononis spinosa L. и Ononis arvensis L. (Ononis hircina Jacq.)

Семейство

Бобови – Fabaceae (Leguminosae)

Описание

Многогодишни тревисти бодливи растения, развиващи тъмнокафяво коренище, което преминава във вдървенен дълъг, често усукан корен. Стъблото е високо до 70 см, с голям брой бодли. Долните и средните листа са триделни, а горните – прости, снабдени с прилистници. Дяловете са овални, по края остро назъбени. Цветовете са единични или по два в пазвите на листата и образуват гъсти класовидни съцветия. Венчето е розово, неправилно, два пъти по-дълго от чашката. Плодът е боб с 2 – 4 семена. Цъфти през юни – юли.

Разпространение

Расте из цялата страна по сухите тревисти и песъчливи места, по бреговете на реките, докъм 1500 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Ononidis), събрани през есента след узряване на плодовете.

Действие

Корените имат пикочогонно и противовъзпалително действие.

Приложение

Корените влизат в състава на много диуретични чайове. Прилагат се при отоци, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра, кожни обриви и др.

Начин на употреба

Прави се запарка от корените (1 супена лъжица корени с 1/2 л вода). След като престои 15 мин, запарката се прецежда и се изпива за 1 ден на 3 – 4 пъти.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари