Новини

Билки спират коварния пиелонефрит

Ако пием повече вода, ще парализираме вредните протопласти

Докато се появят основните симптоми на пиелонефрита, може да минат години
Докато се появят основните симптоми на пиелонефрита, може да минат години

С настъпването на есента и захлаждането заедно с настинките зачестяват и уроинфекциите и най-вече пиелонефритът. Опасното при него е, че често преминава под маската на други заболявания – цистит, настинка, радикулит и даже гастрит.

Може да минат години, докато се появят основните му симптоми – треска, хипертония, теглещи болки в кръста, проблеми със задържането на урината, отоци на клепачите сутрин.

Обичайното лечение с антибиотици, химиотерапевтици или убити ваксини не дава добър резултат. По-ефективно и най-вече без никакви странични ефекти е лечението с големи количества минерална вода, билки и хомеопатия.

Главната причина за пиелонефрит е инфекция, която се развива в пикочно-половите пътища. Хроничния пиелонефрит причиняват бактерии, които нормално населяват стомашно-чревния ни тракт, но които са „подивели“ от антибиотиците, които се употребяват често и безразборно. В резултат на това те се размножават масово, придобиват опасен характер.

Появяват се и нови бактериални щамове. Интересни са т.нар. L-форми или протопласти. Това са микроорганизми, които под влияние на неблагоприятни условия – промяна в рН на средата, недостатъчно антибактериално лечение и др., се превръщат от вегетативно активни организми в L-форми, като губят клетъчната си обвивка. Тази форма на практика е неуязвима от конвенционалните антибактериални средства. L-формите чудесно виреят в бъбреците и когато концентрацията на лекарствените вещества се понижи, L-формите могат отново да преминат в активни форми. Именно заради протопластите инфекцията при хроничен пиелонефрит може да се поддържа доста продължително време поради бактериална резистентност.

Как да го разпознаем?

  • Болки в кръста
  • Бъбречни колики
  • Отпадналост
  • Втрисане
  • Често уриниране

Протопластите обаче могат да бъдат унищожени в хипотонична среда. И това е от помощ при лечение на пикочните инфекции – пиенето на големи количества минерална вода. L-формите, които са неуязвими от антибиотиците, не издържат на осмотичния натиск, защото са лишени от клетъчна мембрана, която регулира осмотичното налягане в бактериалната клетка.

По данни на Световната здравна организация пиелонефритът по честота заема второ място след катара на горните дихателни пътища.

Болестта може да протича остро и хронично. Острият пиелонефрит по принцип завършва с оздравяване. Но при неправилно лекуване хронифицира и може да стане причина за хипертония с опашка допълнителни увреди – хипертонично сърце, сърдечна недостатъчност, инфаркти на сърцето и мозъчни инсулти. Докато правилното и ефективно лечение на бъбреците може да ни предпази.

Ехография и ренгтен „виждат“ болестта

Пиелонефритът може да се установи с ехография – безвредно и високоинформативно изследване на бъбреците. Ако е необходимо, изследванията могат да се разширят с рентген. Сухата снимка може да визуализира калциеви отлагания или да покаже бъбрек с увеличен размер. Рентгеновото изследване с контраст дава информация и за бъбречните функции. Кръвната картина също показва отклонения – налице е левкоцитоза (брой на левкоцитите над 10 000) с олевяване (появяват се млади клетъчни форми, характерни за сериозни възпаления), скоростта на утаяване на еритроцитите е по-висока. При пиелонефрит може да достигне много високи стойности – 40 – 50 – 90 мм/час, дори трицифрени стойности. Това е характерно при три вида заболявания – рак, ревматизъм и пиелонефрит.

Листа от мечо грозде и хвойна за прочистване

Листата от мечо грозде (Folia Uvae-ursi) помагат за дезинфекция на пикочните пътища. Студеният извлек и запарката са по-щадящи за стомаха. Тъй като ефектът се разгръща при алкална урина, към дневната доза се прибавs 1 лъжичка сода бикарбонат.

Боровите връхчета (Turiones Pini) са богати на етерични масла и имат антисептично и спазмолитично действие. Могат да се приготвят, като 100 г борови връхчета се варят в 2.5 литра вода, докато се изпари и остане половин литър. Отварата се подслажда с мед и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти дневно. Тази рецепта е подходяща за деца.

Хвойната има противовъзпалително, спазмолитично, диуретично действие. Дозите и начините за приготвяне са разнообразни. Една удобна форма: дъвчат се хвойнови плодчета – започва се от 6 зърна дневно и се стига до 15, като се увеличават с едно на ден. Може да се разделят на 2 – 3 приема. После обратно до 6. След една седмица пауза се повтаря.

По 2 чаени лъжички връхчета или счукана хвойна и 170 мл вода се затварят в бурканчета от детска храна (всяко бурканче е доза за един ден). Вари се на тих огън в тенджера под налягане около 30 мин. Тенджерата се отваря, след като напълно изстине.

Бъбречен чай

Чай Kidney (цейлонски бъбречен чай) от години се предлага в билковите магазини и в аптечната мрежа. Той съдържа Aerva lanata и се препоръчва при наличие на микроорганизми в урината, кисело pН, високи нива на пикочната киселина, бъбречни кризи и подагрозни пристъпи.

Една изпитана билкова комбинация, която може да поръчате, е от полски хвощ, корени от гръмотрън, плод от хвойна. Смесват се по 70 г полски хвощ (Herba Equiseti) и корени от гръмотрън (Radix Ononidis) и 30 г плод от хвойна (Fructus Juniperi). Две супени лъжици от сместа се варят в половин литър вода. След изстиване чаят се прецежда. Пие се 3 – 4 пъти по 1 винена чаша (около120 г) на гладно или 30 мин преди храна.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto