Билки и билкови сборове

Ветрогон – Eryngium campestre L.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Многогодишно бодливо тревисто растение с дълъг вретеновиден корен, проникващ в почвата до 1 м и повече. Стъблото е 30 – 70 см високо, сиво-зелено, в зоната на съцветието силно разклонено. Листата са кожести, белезникаво-сиво-зелени, с ясно изпъкнало бледожълто мрежесто жилкуване, бодливо назъбени; приосновните са дълбоко пересто наделени, с 10 – 20 см дълги дръжки и бодливо напилени дялове; стъбловите са с къси дръжки или приседнали, стъблообхващащи, с бодливо назъбени влагалища. Цветовете са бели или белезникави, събрани в сбити яйцевидно-сферични главички с обвивка от линейно ланцетни, бодливо назъбени листчета. Цъфти юли – август.

Разпространение

Расте по сухи тревисти и каменливи места, из пасища и сухи ливади, по синури, край пътища и жп линии и като плевел в окопни култури, овощни градини и лозя. Среща се от морското равнище докъм 900 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се коренът (Radix Eryngii).

Приложение

Билката се използва при камъни и пясък в бъбреците, трудно уриниране и други бъбречни заболявания. Освен диуретично действие дрогата има спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което позволява употребата ѝ при колики от различно естество, задръжка на газове, коклюш, възпаление на жлъчните пътища и др. По-рядко се прилага за лечение на анемия като тонизиращо матката средство, за засилване на менструацията и др.

Начин на употреба

Прилага се пресен сок от корени или запарка, приготвена от 1 – 2 чаени лъжички оситнен корен на 250 см3 вода. Запарката се изпива на 3 пъти за 1 ден.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!