Новини

Повече селен за щитовидната жлеза

Лошо настроение, сънливост през деня, безсъние нощем издават хипотиреоидизма

На практика непознатите у нас тиреоидити на Хашимото станаха масово явление
На практика непознатите у нас тиреоидити на Хашимото станаха масово явление

27-годишнината от чернобилската авария върна тъжни спомени. Тя причини сериозно радиоактивно замърсяване и заедно с това – проблеми за здравето.

Между тях и заболявания на щитовидната жлеза, които добиха епидемични размери. На практика непознатите у нас тиреоидити на Хашимото зачестиха и станаха масово явление.

Най-важното за тиреоидита на Хашимото е, че това автоимунно страдание води до самоунищожение на щитовидната жлеза.

На фона на проблема увеличен брой заболявания на щитовидната жлеза е добре да се знае как се проявяват и как можем да помогнем с достъпни средства за опазването на този наш важен орган.

Хипотиреоидизмът е болест, свързана с недостиг на хормони на щитовидната жлеза. Невинаги обаче щитовидната жлеза е лентяйка. На дейността ѝ влияят доста обстоятелства.

Като една от важните жлези с вътрешна секреция тя трябва да отделя хормони в необходимото време и в необходимото количество. Те постъпват в кръвта, влияят на обмяната на веществата и въздействат на другите ендокринни жлези.

Безразличие, раздразнителност, понижено настроение, сънливост през деня, безсъние нощем издават хипотиреоидизма. Наблюдават се проблеми с паметта. Чести са главоболието, световъртежите, шумът в ушите.

Всички функции са забавени – движенията, говорът, перисталтиката... Това може да доведе до упорит запек. Пулсът също е забавен, понижени са функциите на потните жлези и кожата е бледа, суха, студена. Лицето прилича на маска заради липсата на мимика. Теглото се повишава, появяват се отоци по лицето и крайниците, гласът става дрезгав. Наблюдават се още косопад, опадане на космите на веждите, на ресниците.

Лабораторни изследвания поставят диагнозата. Щитовидната жлеза изработва два основни хормона – тетрайодтиронин (Т4, тироксин) и трийодтиронин (Т3), а освен тях и белтъчно съединение – тиреоглобулин. Тиреоглобулинът е транспортен белтък, пренася йод. Хормоните Т3 и Т4 са съединения на аминокиселината тирозин с йод. Т3 съдържа 3 атома йод, Т4 – четири. Активността на Т3 е 5 пъти по-висока от тази на Т4.

На това място е важно да се отбележи, че за да се превърне неактивният хормон Т4 в активния хормон Т3 е необходим микроелементът селен. Стойностите на тези хормони трябва да бъдат оптимални.

Има още един хормон – тиреостимулиращ (ТСХ, TSH). Той се изработва от хипофизата – висшестоящото началство, което нарежда на щитовидната жлеза да произвежда повече хормони или да намали производството.

Йодът дава гориво за работата ѝ

И при хипо-, и при хиперфункция е важно да се набавя „гориво“ за щитовидната жлеза – осигурява го йодът. Добри негови източници са:

  • морски риби,
  • миди,
  • краве масло и кисело мляко,
  • яйца,
  • киви,
  • спанак,
  • говеждо месо,
  • черен чай,
  • морска сол.

При болестта на Хашимото има още два важни показателя – МАТ и ТАТ. МАТ изследването е тест за измерване на концентрацията на микрозомални антитела в кръвта. Микрозомите се намират в клетките на щитовидната жлеза. Тялото произвежда антитела към микрозоми, когато има увреждане на щитовидната жлеза. ТАТ са тиреоглобулинови антитела. Ако стойностите на МАТ и ТАТ са високи, това е знак за протичане на автоимунен процес за саморазрушаване на жлезата, което на практика е тиреодит на Хашимото.

За да се осигури оптималната работа на щитовидната жлеза, са нужни добри количества селен. Основен негов източник са морските продукти. Морската сол може да замени обикновената трапезна сол, в менюто активно да се включат морски риби, морски дарове. Селен се продава в аптеките като хранителна добавка. В началото на лечението се приемат по 200 микрограма (обикновено 2 х 1 таблетка), а при постигане на нормални стойности на ТСХ – по 100 микрограма селен за още 3 – 4 месеца за постигане на трайни резултати.

Помощ с хомеопатия

Когато тялото образува съединителна тъкан, хомеопатичният графит помага за разнасянето на съединителната тъкан. А при автоимунния тиреоидит на Хашимото нормалната тъкан се заменя от съединителна.

Препоръка – ежедневно да се приемат по 5 зрънца Graphites 9 CH до подобряване на ехографския образ на жлезата и нормализиране на ТАТ и МАТ.

Ниските разреждания на калциев флуорид – Calcarea fluorica, стимулират щитовидната жлеза. Съдържа се в комбинирани препарати като Osteocynesine.

Препоръка – 2 х 1 таблетка дневно до ТСХ, ТАТ, МАТ в норма.

Рестарт на имунитета с клей и пчелно млечице

Клеева тинктура и пчелно млечице помагат за успешнотo рестартиране на имунната система дори когато са задействани автоимунни механизми.

Два пъти дневно се приемат по 20 – 30 капки клеева тинктура, разредена с малко вода. Пчелното млечице се комбинира с мед, като 10 г млечице се разбъркат добре с 200 г чист пчелен мед. От сместа се взема по една чаена лъжичка всяка сутрин.

Укрепващ ефект имат и билковите комбинации. Смесват се листа от маточина и корен валериана по 60 г, корен блатен тъжник – 100 г, цвят от глог, стръкове комунига, исландски лишей, корен бял оман – по 40 г, шишарки хмел – 50 г, листа салвия – 30 г. Билките се разбъркват добре. Две супени лъжици от тази смес се варят 5 минути в половин литър вода. След половин час чаят може да се прецеди. Пие се 30 минути преди хранене на 3 порции през деня.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto