Билки и билкови сборове

Исландски лишей – Cetraria islandica (L.) Ach.

Семейство

Пармелиеви – Parmeliaceae

Описание

В исландския лишей са обединени два растителни организма – гъба и водорасло, които се намират в симбиоза (съжителство). Талусът му е плосък, неправилно вилужно разклонен, понякога с тръбовидни завити дялове. Горната повърхност е кафяво-зелена, а долната – сиво-белезникава. Ръбът на разклоненията има дребни зъбчета, характерни за този вид. По повърхността на талуса се намират плоски, овални, наподобяващи щит спороносни плодни тела – апотеции, които отначало са светли, а впоследствие стават кафяви.

Разпространение

Среща се из гористите и скалистите области на по-високите планини у нас.

Употребяема част

Това е талусът на растението, събран в сухо време.

Действие

Исландският лишей упражнява покривно, защитно и смекчаващо действие върху лигавицата на дихателните пътища и стомашно-чревния канал.

Приложение

Използва се за успокояване на кашлицата при катари на горните дихателни пътища, при бронхит, бронхиална астма, коклюш, туберкулозна кашлица.

Използва се широко в народната медицина още за възбуждане на апетита и за лекуване на редица стомашно-чревни заболявания – гастрит, ентероколит, атония на стомаха, язва на стомаха и дванадесетопръстника, диария, хроничен запек и др.

Начин на употреба

Една супена лъжица счукана дрога се запарва с 250 см3 вода и се вари 5 мин. След изстиване се прецежда и се пие по 1 – 2 супени лъжици 4 – 6 пъти дневно, за предпочитане преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари