Състояния и заболявания

Остра левкемия

Острата левкемия е злокачествена клонова неоплазма на хемопоетичните клетки; системна дифузна автономна пролиферация на един левкоцитен клон с изхвърляне на незрели клетки – бласти в кръвта. Терминът „незрели клетки“ е цитологично понятие и се отнася до морфологията на левкемните клетки. „Остра“ е клиничен термин и се отнася до протичането. В повечето случаи двете понятия имат еднакво съдържание, това означава, че левкемиите с незрели клетки почти винаги протичат остро. При тези, които започват с миелодиспластичен предстадий, могат да минат месеци, дори години, докато острата левкемия се манифестира (от друга страна бластната криза при хронична миелолевкемия протича като остра левкемия.)

Честотата е около 4 случая/100 000 лица/година. 80% от острите левкемии в детската вьзраст са ALL (това е най-честото злокачествено заболяване в тази възраст). 80% от острите левкемии в зряла възраст са AML.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари