Новини

Листерията е причина за спонтанни аборти

Интервю с доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести

- Доц. Тихолова, малко хора знаят, че заразата с бактерията листерия може да е причина за чести спонтанни аборти. Как става заразяването?

- Листериозата има особености, не се познава и вероятно затова се смята за рядко заболяване.

Тя действително не е честа – боледуват по няколко човека на година. Проблем е обаче, че тя е по-честа при бременните. При тях боледуват 12 на 100 хиляди – с други думи два пъти повече, отколкото останалите хора. А сред новородените заразата е 8.6 на 100 хиляди. Това също налага повишено внимание.

- Защо бременните са с 2 пъти по-висок риск?

- Науката няма отговор. Най-вероятно това се дължи на имунната система и още по-точно на понижения им клетъчен имунитет. Защото листерията по принцип се оказва по-честа и по-опасна инфекция за хора с нисък клетъчен имунитет.

- Кое може да насочи бременната да се изследва?

- Обикновено гинеколозите насочват жената към изследване, ако тя е имала чести спонтанни аборти, за които те не могат да открият причина.

- Как става заразяването и има ли някакви видими признаци?

- Заболяването се причинява от микроорганизъм с уникален цикъл на развитие. Той преминава от клетка в клетка. Има го в почвата, водата, храните. Човек се заразява най-често с храните – затова Центърът за наблюдение на заразните и инфекциозни болести в Атланта в САЩ е дал списък с храни, които бременните трябва да избягват. Списъкът е дълъг. Сред тях най-много са пресните и неузрели сирена и млечните продукти, кремове, хамбургери, пици, които лесно се замърсяват с бактерията листерия. Няма обаче храна, която да не може да бъде замърсена. Проблемът е, че бактерията оцелява в стомашния тракт – живее и се приспособява към условията.

За листериозата в резюме

  • Заразяваме се от храна
  • Пресните сирена и млечни продукти носят по-висок риск
  • Бактерията оцелява в стомашния тракт
  • По-честа е при хора с нисък клетъчен имунитет
  • Бременната може да няма никакви симптоми
  • Инфекцията причинява тежки увреждания на плода
  • Листерията е много чувствителна към редица антибиотици

При повечето хора инфекцията няма симптоми. При 30 процента от заразените листериозата наподобява симптомите на грип – висока температура, гадене, повръщане, които бързо преминават. Няма нищо особено и характерно, което да насочи към специализирано изследване. Затова заболяването не се търси и, разбира се, не се открива. Изключително рядко листериозата може да засегне централната нервна система и тогава тя може да причини енцефалит, гърч, загуба на съзнание и кома. Инфекцията също така може да стане причина за тежък миокардит – възпаление на обвивките на сърцето.

- Ако бременната се зарази, какво става с бебето?

- Бременната може да няма никакви симптоми. Листерията обаче преминава от клетка в клетка и от майчината плацента преминава в бебето. Това е едно от заболяванията, които причиняват тежки увреждания на плода в утробата. Причина е и за чести спонтанни аборти.

- Има ли тест за откриването му?

- Има тест и той се прави у нас. Изследва се кръвта на майката. Ако има съмнение, и новороденото бебе се изследва за носителство на инфекцията.

- Лекува ли се листериозата?

- Добрата новина е, че листерията е много чувствителна към редица антибиотици. Ако диагнозата се постави навреме, има лечение. Най-често то е антибиотици от пеницилиновия ред. Ако човек е алергичен към тях, алтернатива е бисептолът.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

SXC