Новини

Нилската треска от Гърция удря мозъка

Треска, главоболие, болки по цялото тяло и обща отпадналост са най-честите признаци на болестта

Лаборатория
В нашите болнични лаборатории изследват всички по-тежки случаи и за нилска треска

Вирусът на нилската треска, която в момента върлува в Гърция, може лесно да премине и у нас чрез пътуващите там български летовници или работещите там наши сънародници, които се връщат през отпуската в родината. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Оттам успокоиха, че засега у нас все още няма нито един случай на инфектирани. Въпреки това обаче от отдел „Надзор на заразните болести“ предупредиха пътуващите до там наши сънародници

да нощуват на затворени прозорци

или ако са отворени, те да са с мрежа, тъй като източникът на заразата е тигровият комар. 17 човека към момента са в особено тежко състояние в болници в Гърция. Всички те са пипнали заразата от ужилванията на насекомите. Властите очакват случаите да нарастват. Затова от вчера във всички райони там санитарните власти обявиха повишена тревога от разпространението на вируса.

Повечето хора, заразени с вируса на нилската треска, нямат симптоми за заболяването дни наред. Инфекцията се проявява, когато вече е обхванала целия организъм. От нея страдат всички органи и системи.

Треска, главоболие, болки по цялото тялото

и обща отпадналост са най-честите признаци на болестта. Те изцяло напомнят тези на настинките. Нерядко лекарите се заблуждават и погрешно я лекуват като летен грип. Едва на втората седмица се появява кожен обрив, а лимфните възли се подуват, очите се зачервяват, клепачите отичат и болят.

Ако нилската треска не се диагностицира и лекува навреме, може да доведе до възпаление на мозъка (енцефалит) или на околните мембрани (менингоенцефалит). При децата инфекцията може да възпали гръбначния мозък, а последствието е т.нар. западнонилски детски паралич. Възможна е и остра парализа, която се проявява на пристъпи и се изразява в слабост в ръцете, краката и дори спазми в дишането.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Екатерина Титова