Новини

Храните не могат да осигурят нужното желязо

Другият проблем е, че храните с най-високо съдържание на желязо не са сред най-любимите за мнозина

Кръвни банки
Анемията не може да се компенсира само с храни

Без лекарства не можем да преодолеем желязодефицитната анемия. Храните, колкото и да са „силни“, не могат да помогнат и не бива да разчитаме само на тях, защото състоянието може да се усложни, докато се опитваме да набавим на организма ценния микроелемент.

Слабост, лесна умора, студени крайници, често боледуване – това може да е първият признак на нисък хемоглобин. Ако изследванията потвърдят диагнозата, значи се нуждаете от желязо – най-важният микроелемент, който дава сили на кръвта, влиза в състава на хемоглобина и помага за преноса на кислород от белия дроб до всички тъкани в тялото. Нормата му при мъжете е от 135 до 160 г/л, а при жените 120 – 140 г/л.

Въобще не е вярно, че най-лесният начин да се заредим с ценния минерал е с храната. Защото на ден са ни нужни 15 мг, а организмът усвоява едва десет процента от това, което приемаме. Трябва да изядем огромно количество. Другият проблем е, че храните с най-високо съдържание на този микроелемент не са сред най-любимите за мнозина – това са субпродукти и карантия – дроб, бъбреци, език.

Ако не можете дори да ги погледнете, трябва да разчитате на втория ешелон – шоколад, фасул, гъби и риба. Месото, за да е полезно, трябва да се хапва без хляб. Подходяща комбинация са зеленчуци и салати. Лимоновият сок усилва полезния ефект.

Най-мощен потенциал обаче имат апетитните черни боровинки. С 400 грама ще вземете дневната си доза от желязо. За да помогнем на капризното желязо от храната да влезе в организма, трябва да ограничим продуктите, съдържащи калций. Защото те затрудняват усвояването му. Друг негов заклет враг са кафето и чаят. Затова те не бива да се сервират успоредно с храната. Съветите обаче са за тези, които са близо до нормата.

Анемията не може да се компенсира само с храни. Нужни са и медикаменти.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия по хранене
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto