Състояния и заболявания

Желязодефицитна анемия

Синоними: желязонедоимъчна анемия, ферипривна анемия
На английски език: Iron deficiency anemia

Честота

Желязодефицитна анемия се среща при около 10% от жените в детеродна възраст. Това е най-честата анемия: 80% от всички анемии. В 80% от случаите са засегнати жени (те имат по-голяма потребност поради менструация, бременност или лактация).

Етиология

 1. Недостатъчен внос (кърмачета, малки деца, вегетарианци)
 2. Недостатъчна резорбция: състояние след стомашна резекция, малабсорбционен синдром
 3. Повишена потребност (по време на растеж, бременност и кърмене), а също при лечение на Vitamin В12-дефицитна анемия с Vitamin B12
 4. Най-често железният недоимък се дължи на загуба на Fe в резултат на хронични кръвотечения (80% от случаите). Те могат да бъдат:
  • Кръвоизливи от храносмилателния тракт: улцерации, ерозивни гастрити, кръвотечения от варици на хранопровода, карциноми, дивертикулоза на колона, хемороиди, тенийни инфекции и др.
  • Генитални кръвотечения при жените
  • Кръвозагуби от други органи (урогенитален тракт, орофаринкс, нос, бял дроб)
  • Оперативно или травматично обусловени кръвотечения
  • Кръвозагуби при хемодиализа и при често вземане на кръв, кръводаряване

Стадии при недоимък на желязо

 1. Прелатентен Fe-дефицит: налице е недостиг на желязо в депата
 2. Латентен Fe-дефицит: това е стадий на желязодефицитна еритропоеза без анемия: концентрацията на Fe в костния мозък и серума е понижена
 3. Манифестна анемия: проявява се като желязонедоимъчна анемия
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!