Новини

Конюнктивит от басейна

UV лъчите са причина за алергии, пресушеният от климатик въздух дразни очите

Конюнктивит
Никога не плувайте в басейна без очила

Басейните са спасение в жегата за всички, които ще пропуснат отпуската. Пък и за тези, които на морския бряг не смеят да мерят сили с вълните.

„Никога не плувайте в басейна без очила, защото това е затворено пространство, в което влизат много хора“, съветва доц. Ива Петкова, национален консултант по офталмология и шеф на очната клиника в Александровска болница.

Независимо че водата се хлорира и се дезинфекцира с какви ли не препарати, тя носи риск за очите. И дори когато санитарните изисквания са спазени, може да се заразим.

„Тези затворени пространства, въпреки че се поддържат с химикали според изискванията на ХЕИ, носят опасност, защото водата не се филтрира и не може да се изчисти от различни микроорганизми. Така често седмица – две след като сме ползвали басейн, очите пламват от конюнктивит. Заразата носи това име – „басейни конюнктивити“, които се причиняват от микроорганизми от различно естество“, разказва доц. Петкова.

Окото се зачервява, сълзи, има голям оток на конюнктивата и на клепачите. Сърбежът ни принуждава да търкаме очите, защото смъдят, а това може да добави и бактериална инфекция – тогава секретът от слузен става гноен. Лимфните възли пред ухото или под долната челюст могат да се подуят.

Друг проблем създава прекомерната употреба на дезинфектанти. Тогава може да се получи токсично засягане на конюнктивата и зачервяване, което обаче преминава бързо. Докато заразата от водата в басейна изисква по-продължително лечение. През това време болният лесно може да „прехвърли“ заразата върху останалите хора в семейството. Тя се предава чрез общи кърпи, спално бельо. Затова през този период хигиената трябва да е по-висока, а кърпите – индивидуални.

Другите чести конюнктивити през лятото са алергичните. Те се дължат на слънцето. Заболяването е характерно за южните народи – среща се по-често в България, Гърция, Турция и повечето „слънчеви“ страни.

„У нас алергичният, или така нареченият вернален конюнктивит, е чест. Явява се с пълна сила с първите силни слънчеви лъчи в началото на пролетта и затихва в края на август. Той засяга малките деца на възраст 2 – 5 години, по-често момчетата. Малчуганите излизат да играят навън със спокойни очи, а вечер се прибират със зачервени очи, които сълзят и сърбят силно. Може дори клепачът да подпухне и падне“, обяснява доц. Петкова.

Състоянието преминава от само себе си и не налага особено лечение. А към пубертета напълно отзвучава. Тези симптоми обаче трябва да насочат родителите, че детето може да е алергично и към други агенти и е разумно да се търси и консултация с алерголог.

За да се предпазят очите от UV лъчите, е достатъчно да се вземат елементарни предпазни мерки – детето да носи шапка с козирка и слънчеви очила. Слагат се и антиалергични капки. В началото те не са кортизонови и едва ако те не помогнат, се мисли за друго лечение. Повечето лекарства съдържат вещества, които потискат сърбежа, защото това е най-неприятният признак на болестта, който тормози малките деца и ги кара непрекъснато да търкат очите си.

Националният консултант по офталмология доц. Ива Петкова: Конюнктивитите нямат любим сезон

Конюнктивитите нямат сезон – както вирусните, така и бактериалните могат да се явят по всяко време. В затворените помещения, в които целодневно работи климатик, има друг проблем, който се отразява на очите – това е прекомерно сухият въздух. Той създава благоприятни условия за така наречените офисни конюнктивити. Те се дължат на недостатъчна качествена продукция на слъзните жлези.

Сълзите имат сложно устройство. Те се състоят от 3 слоя и ако някой от тях не е добре изразен, слъзният филм се разкъсва много бързо. Това се случва лесно, ако човек стои вторачен в екрана на компютъра, забравя да мига, а въздухът в помещението е сух заради климатиците. Този филм през известно време се изпарява и се замества от нов. Когато обаче сълзата не е качествена, периодът на разкъсване на слъзния филм става много по-кратък“, обяснява доц. Петкова.

Оплакванията са дразнене, чувство за чуждо тяло. Пациентите го описват все едно песъчинки ги стържат при мигане или пък имат усещане за парене и мигат често. Това е типично за по-сухото око и е характерно за хора, които работят на компютър и в офиси, в които климатикът работи целодневно с пълна сила. Подобни оплаквания има и при продължително шофиране на отворен прозорец или ако в колата е пуснат климатикът. В тези случаи са подходящи изкуствени сълзи, които сами по себе си решават проблема.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto