Новини

10 бързи решения за болестите през юли

Природни средства и хомеопатия възстановяват

Отпускар
Промяната на стереотипа на живот при пътуване и по време на отпуска е честа причина за запек

За повечето хора лятото е най-хубавото годишно време – отпуски, пътуване, отдих. Всичко чудесно, но както казват – и лъжичка катран може да развали гърнето с мед. Кои са най-честите проблеми, които могат да ни отровят отдиха?

Прилошаване по време на път

По време на път, ако вестибуларният апарат не е стабилен, ставаме жертва на много дразнители. Очите не могат да ги проследят, информацията е непълна. Мозъкът регистрира грешно съобщение и съответно изпраща неправилни команди. Това може да извика гадене и позиви за повръщане.

За да се предпазим, в автобуса трябва да седнем с лице по посоката на движение. При пътуване с кораб е добре погледът да фиксира неподвижна точка на хоризонта. В самолета най-подходящо е място до пътеката. Децата са особено чувствителни и често по време на път им прилошава.

Помага: От подръчните средства най-ефективен е джинджифилът. Добре е по време на път от време на време да се дъвче малко парченце от ароматната подправка.

Хомеопатия: Cocculine – в деня преди пътуването се приемат 3 пъти дневно по 2 таблетки, по време на път също 3 пъти дневно по 2 таблетки. Ако обаче се явят гадене и позиви за повръщане, се приемат по 2 таблетки на всеки час.

Nux vomica 5 CH е много подходяща за бебета, малки деца и бременни. Половин – един час преди път се смучат бавно 5 зрънца (за бебета се разтварят с вода) и при прилошаване, повръщане се приемат по 3 зрънца през 30 минути.

Цистит

Големите температурни разлики – на открито и в климатизираните помещения, прекаляването с престоя в морето или язовира, продължителното пътуване може да причини възпаление на пикочния мехур. Появява се неприятно чувство, парене, смъдене, позиви за често уриниране.

За да не стигнем да болезнен цистит, е добре да пием достатъчно вода, да не стоим с мокър бански костюм.

Помага: Най-бърз ефект дава хомеопатията. Cantharis 9 CH – след всяко уриниране по 3 зрънца.

Подходящ е билковият препарат цистон – 3 пъти дневно по 2 таблетки при остър цистит. За закрепване на резултата, и след подобрение още 4 – 5 дни се приема 2 пъти дневно по 2 таблетки. Помага и чай от мечо грозде – една супена лъжица се вари 5 минути в половин литър вода. Добавя се половин чаена лъжичка сода бикарбонат. На 2 часа да се изпиват по 100 мл. Напълва се с топла вода бутилка минерална вода и се поставя между краката. Тази процедура бързо облекчава симптомите.

Тежки крака

Съчетанието горещини и недостатъчно движение бързо води до застой на кръвта и краката се подуват и се получава венозна недостатъчност.

Всяко движение, което укрепва мускулите на подбедриците, е подходящо – разходки, плуване, изкачване на стълби. Ако се налага продължително да работим в седнало положение, е добре е да правим гимнастика за краката – изправяме се и заставаме на пръстите и после на петите – редуване на пръсти като балерините и после на пета.

Помага: При дълго пътуване с автобус или самолет се става на всеки час и се правят кратки разходки, прави се гимнастика за краката на място. Когато стигнем до хотела, краката се обливат със студена вода. Аrnica 5 CH – 2 пъти по 5 гранули. Арниката е средство от първи ред за поддържане на здрави вени.

Състоянието на краката се облекчава и с мазане с мехлеми и кремове с екстракти от арника, конски кестен, червени лозови листа.

Навяхвания

Лятната отпуска е време и за спорт и туризъм. Естествено е при активното движение да зачестят травмите. Ако изкълчим крак, трябва покой.

Помага: Чудодейни резултати дава хомеопатичният препарат Ruta 5 CH – 2 – 4 пъти дневно се приемат по 5 зрънца. Помага и масаж с Traumeel S. Той се нанася и се втрива върху засегнатите места сутрин и вечер, а при необходимост и по-често. С него може да се направи и превръзка.

Кръвоизливи от носа

Горещините причиняват разширяване на кръвоносните съдове. Честото кихане, интензивното спортуване в горещините може да причини кръвоизливи от носа. Ще се предпазите от неприятни инциденти, ако поддържате влажността на носната лигавица, като няколко пъти дневно накапвате физиологичен разтвор.

Хомеопатичният препарат Ferrum phosphoricum 9 СН се приема 3 пъти дневно по 5 гранули в течение на няколко дни.

Тежест в корема

Проблеми с храносмилането са честа причина за подуване на корема, тежест, дискомфорт. Затова допринасят промени в режима и начина на хранене, жегата, редуването на горещо и студено...

Помага: Ментов чай след хранене облекчава състоянието. Дъвченето на джинджифил също е с чудесен ефект.

Помага и хомеопатичният препарат Nux vomica 5 CH – по 3 гранули през 15 – 30 минути. Той спасява от диетични грешки и дори от жлъчни кризи.

Слънчев удар

Високите температури и разходките без шапка могат бързо да станат причина за главоболие, световъртеж, а в тежки случаи – за припадъци, треска и крампи. Затова е добре навън да излизаме с покрита глава с проветрива шапка или кърпа. Дневната доза вода е не по-малко от 2 – 2.5 л (водата помага и за охлаждане). Да се избягва спорт на открито в часовете около пладне.

Помага: При по-тежки случаи пострадалият трябва да се изнесе на хладно и сенчесто място. Оставя се в полулежащо положение. Главата се охлажда с кърпи, напоени с хладна, но не и леденостудена вода.

Хомеопатия: Belladonna 30 CH – през половин час по 5 зрънца се смучат до стапяне в устата. Ако не настъпи бързо подобрение, трябва да се потърси лекарска помощ.

Запек

Промяната на стереотипа на живот при пътуване и по време на отпуска е честа причина за запек.

Помага: Добре е да имаме подръка ленено семе. То се мели на ленено брашно. 1 – 2 супени лъжици от него се разбъркват с вода, нектар, кисело мляко. Най-добре е да се приема сутрин на гладно. Друго спасение са смокините. При проблем със стомаха вечер се хапват по 4 – 5 смокини. Ефект има и от сушените.

Конюнктивити

Хлорът в басейните на хотелите, силната слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи могат да причинят зачервяване на очите, парене.

Помага: Вземете от хомеопатичния препарат Euphrasia 5 CH – 2 пъти дневно по 5 гранули. Той помага при различни видове конюнктивити. Върху клепача може да се сложи компрес от черен чай. Приготвя се запарка от черен чай, охлажда се и се поставя като компрес върху затворените очи.

Уртикария

Зачервената кожа, която сърби, може да е последица от излагане на слънце – слънчева алергия, от прегряване или непоносимост към някоя храна.

Помага: Обтрийте проблемните участъци с разреден с вода лимонов сок или оцет. Намазването с бадемово масло или масло от пшеничен зародиш също е много ефективно. Помага и хомеопатичният вазелин хомеоплазмин. Той се нанася два пъти дневно.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto