Новини

В пика на горещниците природни средства спасяват от претопляне и колапс

Най-надеждното охлаждане на тялото е под течаща вода

Лятото идва с горещниците. Случва се всяка година в началото на август. Вече са отбелязани първите температурни рекорди. Слънцето и жегата могат да са причина за здравословни проблеми.

Слънчевият и топлинният удар са от най-тежките нарушения, свързани с терморегулацията. Те идват с температура, колапс, понякога конвулсии, кома и може да се стигне и до смърт.

Когато температурите навън се повишат екстремно, човек може да получи топлинен удар. Той причинява изтощение, което е с различна тежест. Нарушава се циркулацията на кръвта и може да се стигне до припадък.

Под влияние на високата температура периферните кръвоносни съдове се разширяват, а недостигът на циркулираща кръв понижава кръвното налягане.

Пострадалият е апатичен, но изплашен. Понякога и съзнанието е нарушено, замъглено и човек дори може да изпадне в безсъзнание. Кожата е студена и влажна, дори е възможно да има много обилно изпотяване. Пулсът е слаб и ускорен, но рядко превишава 100 удара в минута. Ако обаче измерим температурата на тялото, тя не е много повишена.

Едни от първите симптоми са слабост, отнесеност, световъртежи, гадене... Зрението е замъглено и може да се получат леки мускулни крампи.

За да не се стигне до подобно състояние в горещините, е разумно да се избягват физически натоварвания - работа в градината, усилени тренировки, игра на тенис, футбол и други.

Организмът се нуждае от достатъчно течности, над 2 литра на ден – минерална вода, прясно изцедени сокове, черен и зелен чай, чай каркаде и мате, билкови чайове.

Ако все пак се стигне до топлинен удар, пострадалият се оставя на сянка и на по-хладно място. Облеклото се разхлабва или се маха и му се дава да пие много течности. Кръвното налягане и пулсът трябва да се следят.

Зелен чай с лимон ободрява

Технологията за приготвяне на зелен чай трябва да се спазва. Само така напитката ще има нужния тонизиращ и ободряващ ефект. Важно е водата да се загрее до средни мехурчета и в никакъв случай да прекипява.

В нея се сипва зеленият чай. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. След това за 2-5 минути се запарва. Ако човек има язва или гастрит, времето за запарване се съкращава наполовина.

Между другото за поддържане на паметта и концентрацията, които силно се понижават при жеги, много помага черен чай с лимонов сок. Той се приготвя по същия начин. Добре е да му добавим и лъжичка пчелен мед за усилване на ефекта.

Върбинка сваля температурата

1 – 2 супени лъжици от билката се кипват за минута в половин литър вода и се запарват още 10-15 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Върбинката тонизира и ободрява великолепно. Освен това има много добро температуропонижаващо действие.

На половин час 3 зрънца беладона

Едно от най-често използваните средства при температура е хомеопатичният препарат Belladonna 9 СН. От него се пият по 3 зрънца през 15 минути. Когато състоянието се нормализира, приемът се разрежда - през 30 минути и на 1-2 часа.

China rubra 9 CH – приема се по 5 гранули 3 пъти дневно до купиране на симптомите. Този хомеопатичен препарат е много подходящ при симптоми, свързани със загуба на телесни течности при обилното потене в условията на горещо време.

При слънчев удар кръвното пада

Слънчевият удар нарушава сериозно терморегулацията на тялото. Температурата се повишава, а артериалното налягане рязко пада. Понякога се стига дори до конвулсии. Ако на човек не му се окаже спешна помощ, той може да изпадне и в кома.

Слънчевият удар прилича много на топлинния - изтощение, изразено в различни степени, нарушение на кръвната циркулация и колапс. Пулсът е слаб и ускорен. За разлика от топлинния удар при слънчевия кожата е суха, гореща, пострадалият излъчва топлина като силно загрят радиатор. Пулсът се увеличава и нерядко достига 160 удара в минута, учестява се дишането над 20-30 в минута. Температурата може да превишава 40-41° С.

Разликата между двете състояния е свързана и с излагането на директна слънчева светлина. При топлинния не е задължително да сме били на директно слънце. Прегряването може да стане и заради горещия микроклимат при работа в кухни, до пещи и т.н.

Слънчасването има много по-сериозни последици - хронично главоболие, световъртежи, проблеми със съня и паметта.

Ако околните не успеят да помогнат и да облекчат състоянието на пострадалия, се налага максимално бързо да се търси лекарска помощ, защото може да се наложи да се правят вливания на водно-солеви разтвори и да се следят жизнените функции.

За да не се стигне до подобен инцидент, първият съвет е да не се стои на слънце, особено в горещините, а главата винаги да бъде покрита. Ако на човек му прилошее, трябва да се пренесе на сянка, на хладно място, да се освободи от дрехите. Ако температурата му е над 41 градуса, трябва да се охлади.

Най-лесно е във вана, която се пълни със студена вода. При полеви условия свалянето на градусите става лесно, като се правят последователни увивания с чаршафи, натопени в студена вода.

Предложените при топлинен удар чайове помагат и при слънчасване.

По-различен е хомеопатичният подход.

Високи дози хомеопатия помагат

И тук може да се използва беладона, но във висока потенция. Belladonna 15 CH - при много висока температура, когато кожата е силно зачервена, а тялото излъчва топлина като радиатор, в началото да се дават по 3 зрънца през 15 минути 4 пъти, после по 3 зрънца през половин час още 4 пъти и после според подобрението през един-два часа по 3 зрънца.

При слънчасване, ако човек бълнува, има главоболие и световъртеж, трябва да се дават високи потенции - Belladonna 30 CH.

Друг хомеопатичен препарат - Аconitum napellus 15 CH - е подходящ за разнообразни бурно развиващи се състояния - внезапно повишаване на температурата с бледа кожа, внезапно и рязко ускоряване на пулса, внезапно повишаване на артериалното налягане, но също и при рязко понижаване на артериалното налягане.

Рязкото изменение на пулса, както е при слънчасване, също ще се повлияе добре от този препарат.

При изброените случаи е добре да се започне с чести приеми през 5-10 минути по 3 зрънца. Докъм третия прием трябва да се получи подобрение. Ако такова не настъпи, трябва да се мисли за друг препарат.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Curaphotography | Dreamstime.com