Новини

Баланс за имунитета

Китайската медицина препоръчва за есента кисела и охлаждаща храна

И при акупунктурата дозата е толкова важна, колкото и при лекарствата
И при акупунктурата дозата е толкова важна, колкото и при лекарствата

Още при първото застудяване се сещаме за защитата на организма от вируси и бактерии и търсим начин да я засилим. Редовният въпрос, който ще чуете в аптеката, е „Дайте ми някакъв имуностимулант, ама да помага“.

Можем ли с един препарат да вдигнем съпротивителните сили и нужно ли е това, как да се възползваме от последните топли дни, разказва специалистката по китайска медицина, акупунктура и хомеопатия д-р Силвия Еленкова.

„Идеята на китайската философия е да се поддържа жизнената енергия в максимален баланс и хармония. Имунитетът не бива да се стимулира прекомерно и това е грешката на съвременните хора. Те веднага започват да пият всичко, за което чуят, че е имуностимулант. Решават, че им е необходимо и ще даде очаквания положителен резултат. Имунитетът обаче трябва много внимателно да се стимулира. По-скоро не да се стимулира, а да се модулира. Затова ние вече говорим за имуномодулация – с други думи да се намери добрият баланс.“

Това става с прецизно подбиране на имуностимулиращи средства – подходящи храни и добавки, двигателен режим, ци-гун, йога, дихателни техники, акупунктура, хомеопатия, медикаменти. А още по-добре е да направим комбинация от тях.

„Според китайската философия храната е не само източник на енергия, а лекарство. А през есента посоката на енергията се променя. И ако през пролетта тя е нагоре, през есента е надолу и навътре. В нашите географски ширини започва външно захлаждане, а все още вътрешната температура на тялото остава относително висока. А ни е нужен максимален баланс и равновесие“, обяснява д-р Еленкова.

Може да го постигнем, като затоплим отвън, а отвътре – охладим. Най-лесно това става с храната. Две са характеристиките ѝ за този сезон – леко да охлажда и да е кисела. Подходящи според китайската медицина са грейпфрут, ечемик, които охлаждат и имат леко кисел вкус, както и банан, белтъкът на яйцето, мляко, круша, ябълка, картоф, кестени, мандарина и манго. Полезна е и марулята, която също охлажда и е леко горчива. Патешкото и свинското месо е най-добре да са варени, задушени или печени, скарата не се препоръчва. Подправките, които китайската медицина препоръчва за есента, са босилек и целина, както и кисело – най-добре ябълков оцет.

„Моят съвет е в ежедневното меню да включим поне 3 от тези храни. Да има и сутрин, и на обед, и вечер. Тогава по естествен начин ще набавим хранителна енергия, която ще даде желаната посока – надолу и навътре“, съветва д-р Еленкова.

През есента ни става хладно и за да постигнем баланс във вътрешната температура, китайската медицина препоръчва мокса, лазерна стимулация, акупунктура. Моксата е пура, изработена от див пелин – Artemisia vulgaris. Когато се запали, тя тлее. Доближава се до определени акупунктурни точки, като ги загрява, и така постигаме нужния баланс. Друг вариант е лазерната стимулация. Използва се мек инфрачервен лазер с определена честота.

„Използвам лазера повече от 15 години при имуностимулация на деца, защото ефектът е 60 – 70% от ефекта на акупунктурата, но без убождане. Той може да се прилага още от 3-годишна възраст“, разказва д-р Еленкова.

Лазерът е отличен помощник и при често боледуващи деца, с УНГ проблеми, чести ангини и при увеличена трета сливица. Терапията помага.

„При хора с наистина слаб имунитет и при диабетици прилагам иглотерапия и лазер, като комбинирам двата метода. И при акупунктурата дозата е толкова важна, колкото и при лекарствата. Затова се правят 1 – 2 процедури седмично – общо 12. И това е напълно достатъчно. Но няма конфекция. Тази медицина работи с конкретния човек и всичко се преценява индивидуално“, разказва д-р Еленкова.

Дисбалансът през есента с охлаждане отвън, докато организмът отвътре е топъл, създава отлична среда за развитие и размножаване на вирусите. Според китайската медицина те са външен фактор, който, попадайки в организма, увеличава още повече горещината. Така се нарушава равновесието – отвън студено, отвътре – още по-горещо. Дисбалансът бързо смъква защитните сили. Затова е добре да комбинираме правилно храна, мокса, лазер, акупунктура, с което целим да върнем равновесието. Следващият помощник, който се комбинира естествено с китайската медицина, е хомеопатията.

„Принципите им са едни и същи, защото и с двата метода целим енергиен баланс. Дори и на най-малките бебета може да се даде профилактично Оscillococcinum. Взема се по една доза един път седмично. Като се започне от септември, се приема чак до март. Другият вариант е Еngystol – за децата два пъти по една таблетка, за възрастните 3 пъти по една. Изпиването на 1 – 2 опаковки е достатъчно“, съветва д-р Еленкова.

Секретарят на Българското дружество по акупунктура д-р Силвия Еленкова: Иглите трябва да са в ръцете само на квалифициран лекар

Д-р Еленкова, петият конгрес по акупунктура у нас съвпада с 50 годишнината ѝ. За половин век успя ли тя да заеме полагащото ѝ се място като лечебна практика?

За относително малка страна като България акупунктурата е доста популярна в сравнение с останалите европейски държави. Ние отбелязваме тази година голям юбилей – 50 години организирано преподаване на акупунктура в рамките на висшето медицинско образование в България. А от 26 до 28 октомври 2012 г. в хотел „Шератон“, София, ще се проведе 5-ия български конгрес по акупунктура с международно участие.

Кой слага началото?

Преди 50 години от специализация в Китай се връщат няколко български лекари. Сред тях е проф. Мария Цекова, която е основоположник на клиничната акупунктура у нас. Тя създава първия кабинет по иглотерапия в Университетската клиника по неврология и психиатрия на ІV километър, София, която по това време е част от Медицинска академия. Следва разкриване на серия от кабинети по акупунктура към окръжните болници, както и към повечето големи болници в България. До 1989 г. имахме над 500 правоспособни и обучени лекари, минали следдипломна квалификация по иглотерапия към Медицинския университет. Те завършват основен 3-месечен курс по акупунктура, сериозно обучение, което включва теоретична и практическа част, напълно покриващо изискванията на ЕС. Обучен у нас специалист, който си е взел изпитите и е член на Дружеството по акупунктура, може да практикува навсякъде. Наши колеги работят не само в Европа. Има в Канада, в САЩ . Наскоро разбрах, че имаме българин и в Кралската хомеопатична болница в Лондон.

Това са официалните цифри, а неофициално?...

В България винаги е имало и продължава да има освен обучените официално практикуващи лекари и много други недотам легитимни практикуващи акупунктура. И чужденци, и българи.

Как се получава така, че тези хора без лиценз получават разрешение да практикуват?

Доскоро законът позволяваше на всеки, който не е осъждан и е психически здрав, да работи акупунктура.

Звучи смехотворно и дори малко страшно...

Така е. Акупунктурата е сериозен лечебен метод, практикуването предполага поемане на съответна отговорност. А отговорността може да се носи от хора, които са обучени и могат да я поемат. Затова според мен иглата за акупунктура трябва да е в ръцете само на квалифицирани лекари.

Това обаче не във всички страни по света е задължително...

В Западна Европа, САЩ и Канада има магистърска степен по традиционна китайска медицина. Така е и в Китай. Успоредно с висшето медицинско образование по западна медицина има и такова по традиционна китайска медицина. Едните студенти се дипломират като лекари по западна, а другите – по традиционна китайска медицина и работят само това. В България обаче няма подобна магистърска степен – обучение. Недопустимо и опасно е след краткосрочен курс някъде по света да се прилага наученото с цел профилактика, какво остава за лечение. Некомпетентността рискува да компрометира този древен и толкова мощен лечебен метод. Убедена съм, че акупунктурата, интегрирана с другите лечебни методи, има огромен потенциал за опазване на здравето. Ние имаме висококвалифицирани специалисти. Бих посъветвала пациентите да се обръщат за помощ към лекари иглотерапевти с лиценз, членове на Българското дружество по акупунктура.

Колко са лицензираните лекари, които официално прилагат акупунктура у нас?

Членовете на дружеството са 167 човека. Доколкото знам, има още 50 лекари, които не са членове на дружеството ни, но имат нужната квалификация. Всички те работят в частни кабинети и центрове. Разходите за иглотерапия не се покриват от Националната здравноосигурителна каса.

Има ли шанс акупунктурата да получи по-голямо признание?

Търсенето на тези безлекарствени методи през последните години нараства бързо. Плюсовете им са много, рискове на практика няма, ако се практикуват от квалифициран лекар. Хората се преситиха на лекарства. Осъзнават, че лекарствата освен положителни, имат и странични ефекти. Трайна е тенденцията към здравословен начин на живот, все по-малко химия и търсене на естествени начини на въздействие. Все повече средства се влагат и в развитие на науката.

Има ли нещо, което за първи път ще се случи на този конгрес?

Ще има семинар за иглотерапия при затлъстяване. Както и семинар за храненето според китайската медицина – с разглеждане на конкретни случаи, разбира се. Води го специалистката от Германия Мануела Хайдер Де Йенсен, автор на нашумяла книга по диететика. За първи път в България ще обучаваме и във ветеринарна акупунктура – при дребни животни, както и при коне. Помага ни Българската федерация по конен спорт. За тези, които не знаят, всичко което може да се направи с акупунктура при човек, може да се направи и при животните. И двете датират от древността и са се практикували във вековете успоредно.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева, Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto