Новини

Може ли да приемаме ибупрофен, ако имаме COVID-19 (коронавирусна инфекция)?

Въпреки че все още няма официално приета допълнителна причина за избягването на ибупрофен (и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)) при COVID-19, е по-добре да се използва ацетаминофен (парацетамол), освен ако пациентът има непоносимост към него

ибупрофен
Няма сигурни данни за неблагоприятно въздействие на ибупрофен при пациенти с COVID-19

Общоприети отговори

  • Ацетаминофенът (парацетамолът) е предпочитаното обезболяващо, ако имате COVID-19.
  • Към момента няма категорични доказателства, че ибупрофенът може да направи организма по-податлив към заразяване с коронавирус или да влоши заболяването. Тези варианти все още се проучват от някои експертни организации, включително и от Американската асоциация по храните и лекарствата (FDA).
  • Ако вече приемате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен, диклофенак или напроксен, за други състояния, като артрит, или като общообезболяващо, попитайте личния си лекар за съвет.

Защо има такъв спор относно приемането на ибупрофен за вероятнo или доказанo COVID-19-заболяване?

На 14 март 2020 г. в Twitter френският министър на здравеопазването Оливие Веран изрази опасения, че някои противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен и кортизон, могат да бъдат утежняващ фактор при хора с COVID-19.

В същия ден френското правителство съобщи, че всички лекарства от групата, включваща ибупрофен, са свързани със „сериозни нежелани ефекти“ при пациенти, засегнати от COVID-19.

Това подтикна Световната здравна организация (СЗО) да даде изявление на 18 март 2020 г., което препоръча на хората със симптоми на COVID-19 да избягват приема на ибупрофен. По-малко от 24 часа по-късно СЗО оттегли това изявление от официалната си страница в Twitter, заявявайки, че „СЗО не препоръчва използването на ибупрофен“.

Защо съществуват притеснения относно приема на ибупрофен при COVID-19?

Потенциално е възможно ибупрофен и медикаментите, съдържащи ибупрофен, да маскират симптомите на инфекциите като цяло (не само на COVID-19), което може да означава болните да бъдат диагностицирани едва в по-тежките стадии на заболяването.

НСПВС понякога се свързват с остро увреждане на бъбреците, рискът от което се увеличава при хора, склонни към дехидратация, като по-възрастни и критично болни пациенти.

Съществува хипотетичен риск НСПВС да повлияват на начина, по който SARS-CoV-2 се свързва с човешките клетки, тъй като изследванията при животни показват, че НСПВС повишават нивата на протеина, наречен АСЕ2, на повърхността на клетките – същият протеин, с който се свързва SARS-CoV-2.

Тези опасения се отнасят за всички НСПВС, не само за ибупрофен, но и за напроксен и диклофенак.

Като заключение

Въпреки че все още няма официално приета допълнителна причина за избягването на ибупрофен при COVID-19, е по-добре да се използва ацетаминофен (парацетамол), освен ако пациентът има непоносимост към него.

Хората, на които вече са предписани НСПВС за други заболявания и състояния, като артрит или болков синдром, не трябва да прекъсват приема, преди да се посъветват с лекуващия ги лекар, а трябва да бъдат спокойни, че към момента няма доказателства, че НСПВС увеличават риска да се разболеят от COVID-19.

Преводач(и): Руси Стоянов
Източник:

Drugs.com

Фотограф(и): Sherry Yates Young/Shutterstock