Новини

Коронавирусна (COVID-19) инфекция

Въпроси и отговори

COVID-19-тест
COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство вируси, които могат да причинят заболявания по животните и хората.

При хората е известно, че коронавирусите могат да причинят респираторни инфекции, вариращи от обикновена настинка до по-тежки заболявания като близкоизточен респираторен синдром (MERS) и тежък остър респираторен синдром (ТОРС, SARS). Последният открит коронавирус причинява тежко инфекциозно заболяване, наречено COVID-19.

Какво е COVID-19?

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус. Този нов вирус и заболяването, причинено от него, не бяха известни преди началото на епидемията в гр. Ухан, Китай, през м. декември 2019 г.

Какви са симптомите на COVID-19?

Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, умора и суха кашлица. При някои пациенти могат да се наблюдават болки, запушен нос, хрема, болки в гърлото или разстройство. Тези симптоми се появяват постепенно и обикновено са леки.

Някои хора могат да се заразят, но да не развият никой от посочените симптоми, а просто да не се чувстват добре. Повечето заразени (около 80%) се възстановяват от заболяването, без да се нуждаят от специално лечение.

Около 1 на всеки 6 души, разболели се от COVID-19, получава усложнения и развива затруднено дишане.

Възрастните хора и тези с хронични заболявания или други здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или диабет, са предразположени към усложнения.

Хора, при които се е появила кашлица, треска и затруднено дишане, е препоръчително да се консултират с лекар.

Как се разпространява COVID-19?

Хората могат да се заразят с COVID-19 от други заболели. Вирусът се разпространява по въздушно-капков път чрез малки капчици, които се отделят от носа и устата, когато човек, заразен с COVID-19, кашля или киха. Тези миниатюрни капчици попадат върху предмети и повърхности около болния. Човек може да се зарази, докосвайки тези места.

Също така вирусът може да предаде чрез вдишване, когато вече заразен човек кашля или диша, а околните вдишват. Ето защо е препоръчително да стоим на разстояние от около 1 – 1.5 м един от друг (особено от хора, за които имаме съмнения, че може да са болни).

Световната здравна организация (СЗО) продължава да следи и изучава разпространението и начина на предаване на COVID-19 и своевременно ще предоставя новостите.

Може ли вирусът, причиняващ COVID-19, да се предава по въздуха?

Към днешна дата проучванията сочат, че вирусът се предава само при контакт с отделяните капчици при издишване и кашляне, а не по въздуха.

Може ли COVID-19 да бъде прихванат от човек, който няма симптоми?

Основният начин за разпространение на болестта е чрез дихателните капчици, отделяни от някого, който кашля. Рискът от заболяване от COVID-19 от човек, който няма никакви симптоми, е много малък.

Въпреки това много вече заразени хора изпитват само леки симптоми, особено в ранните стадии на заболяването. Така че е възможно да се заразите с COVID-19 от човек, който има лека кашлица и не се чувства добре.

Може ли да се заразим с COVID-19 чрез изпражненията на вече болен човек?

Рискът о заразяване с коронавирус чрез изпражнения на заразен човек е нисък. Първоначалните изследвания предполагат, че в някои случаи вирусът може да присъства и в изпражненията, но разпространението по този начин не е от основните характеристики на предаване.

Тъй като все пак има риск от предаване на вируса и по този начин обаче, е важно редовното измиване на ръцете след посещение на тоалетна и преди хранене.

Какво мога да направя, за да се предпазя и да предотвратя разпространението на заразата?

Основни защитни мерки:

Следете последните информации за епидемията в сайта на СЗО или на местните органи за здравна информация.

В много страни по света се наблюдават случаи на заразени с COVID-19, а в някои се наблюдават и огнища на болестта.

Властите в Китай и някои други страни успяха да забавят или спрат заразата.

Ситуацията обаче е непредсказуема, затова редовно следете за нова информация относно заболяването и разпространението му.

Има някои препоръки, които всеки от нас може да спазва, за да намали риска от заразяване с COVID-19 или да предотврати предаването на заразата:

 • Редовно и старателно измивайте ръцете си със сапун или дезинфектант на алкохолна (спиртна) основа. Това ще убие вирусите, които може да са попаднали по ръцете ви.
 • Стойте на поне 1 м разстояние от хора, които кашлят или кихат.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си. Ако вирусът е попаднал по ръцете ви след докосване на заразени предмети или повърхности, то той лесно може да проникне в тялото ви през носа, устата и очите.
 • Уверете се, че вие и хората около вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава да прикривате устата и носа си с ръка или кърпичка, когато кашляте и кихате. След това кърпичката задължително трябва да бъде изхвърлена или изпрана, ако е за многократна употреба.
 • Останете вкъщи, ако не се чувствате добре.
 • Ако имате висока температура или кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ, като се обадите предварително по телефона, а не отивайте директно в лекарския кабинет.
 • Следвайте указанията и препоръките на местното здравно министерство за превенция от заболяването.
 • Предварителното обаждане по телефона ще помогне на вашия лекуващ лекар да ви насочи към най-подходящото лечебно заведение. Това действие ще ви защити или ще ви помогне да предотвратите разпространението на болестта.
 • Ако е възможно, избягвайте пътуването до места, където е установено наличието на COVID-19. Особено ако сте в напреднала възраст или страдате от други заболявания, като диабет, сърдечни или белодробни заболявания.

Съвети за лица, които се намират или скоро (през последните 14 дни) са били в район, в който COVID-19 е разпространен:

 • Следвайте по-горе описаните съвети.
 • Самоизолирайте се у дома, ако почувствате неразположение, ако усетите повишаване на температурата (37.3°С или по-висока), лека хрема.
 • Ако все пак се налага да излезете за закупуване на храна или лекарства, то задължително носете масud, за да предпазите другите хора от евентуално заразяване.
 • Ако развиете треска, кашлица и затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ. Обадете се предварително на вашия личен лекар, вместо да отидете директно в кабинета.

Каква е вероятността да се разболея от коронавирус?

Рискът зависи от това къде се намирате и по-точно дали има заформящо се огнище на COVID-19 там.

На повечето места по света рискът от заразяване с коронавирус все още е малък.

Въпреки това има градове и цели райони по света, където болестта се разпространява сравнително бързо. За хората, които живеят там или посещават тези зони, рискът от зараза с COVID-19 е по-висок.

Правителствата и здравните власти в тези райони предприемат нужните действия за ограничаване на заразата в тези зони.

Спазвайте местните ограничения за пътуване, движение и избягване на големи събирания.

Разпространението на COVID-19 може да бъде ограничено и дори спряно, както бе направено в Китай и в някои други страни.

За съжаление нови огнища на заразата могат да се появят много бързо.

Важно е да сте наясно със ситуацията, в която се намира мястото, на което живеете или възнамерявате да посетите.

СЗО публикува ежедневно актуална информация за ситуацията с COVID-19 по целия свят.

Трябва ли да се притеснявам заради COVID-19?

Заболяването с COVID-19 като цяло е леко, особено за деца и млади хора. Въпреки това коронавирусът може да причини сериозни усложнения: около 1 на всеки 5 заразени се нуждаят от болнично лечение. Затова е нормално хората да се притесняват как заразяването с COVID-19 ще се отрази на тях и техните близки.

По-удачно е да насочим притесненията си към това как да предпазим себе си, близките си и обществото от евентуално заразяване с коронавирус.

Следвайте описаните по-горе съвети, за да сведете риска до минимум.

Кой е застрашен от риск за развитие на тежки усложнения?

По възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания (високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, белодробни заболявания, рак или диабет) са предразположени към развиване на усложнение след заразяване с COVID-19.

Все още се правят проучвания как коронавирусът се отразява на заболелите.

Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване на зараза или лечение на COVID-19?

НЕ.

Антибиотиците не действат срещу вируси, те действат само върху бактериални инфекции.

COVID-19 се причинява от вирус, така че антибиотиците не са ефективни в този случай.

Антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение на COVID-19. Те трябва да се използват само по лекарско предписание за лечение на бактериални инфекции.

Има ли лекарства или терапии, които могат да предотвратят зараза или да лекуват COVID-19?

Някои традиционни или домашни средства могат да доведат до облекчение на симптомите на COVID-19, но няма доказателства, че настоящата медицина може предотврати или излекува болестта.

СЗО не препоръчва самолечение с никакви лекарства, включително антибиотици, като превенция или лечение на COVID-19.

Има ли ваксина, лекарство или лечение за COVID-19?

Все още не.

Към днешна дата няма ваксина или конкретно лекарство, което да предотвратява или лекува това заболяване.

Засегнатите могат да използват медикаменти, облекчаващи симптомите.

Хората с хронични или други заболявания, включително и тези, развили усложнения след заразяване, трябва да бъдат хоспитализирани.

Повечето пациенти се възстановяват благодарение на поддържащи грижи с медикаменти, облекчаващи симптомите.

Правят се проучвания и изследвания за създаване на ваксина и специфични лекарства за борба с COVID-19.

Най-ефективният начин да защитите себе си и околните е да следвате дадените по-горе съвети за предпазване.

Дали COVID-19 е като SARS?

НЕ.

Вирусът, който причинява COVID-19, и този на тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 г. са свързани генетично помежду си, но болестите, които причиняват, са доста различни.

SARS беше по-смъртоносен, но много по-малко заразен.

Дали носенето на маска може да ме предпази?

Носете маска, ако сте болни от COVID-19 (особено ако кашляте) или се грижите за някого, който е болен.

Медицинските маски за еднократна употреба се използват само веднъж, след което трябва да бъдат изхвърлени.

Ако не отговаряте на някой от горните случаи, може да забравите за маската.

В световен мащаб има недостиг на медицински маски, така че СЗО призовава хората да използват маските разумно, за да се избегне ненужното разхищение на ценни в този момент ресурси.

Как правилно да се сложи, използва, свали и изхвърли предпазна маска?

 • Запомнете: маската трябва да се използва само от здравни работници, лица, които полагат грижи за заболели от COVID-19, и хора със симптоми на заболяването.
 • Преди да вземете маска, почистете добре ръцете си.
 • Огледайте маската за дупки или овлажняване.
 • Ориентирайте я с правилната страна нагоре (там, където е металната лента).
 • Уверете се, че правилната (цветната) страна на маската е навън.
 • Поставете маската на лицето си и притиснете металната лента, така че да прилепне плътно по носа ви. Издърпайте долната страна на маската така, че да покрива устата и брадичката ви.
 • След употреба свалете маската, като откачите еластичните бримки от ушите си и дръжте маската далеч от лицето и дрехите си, за да избегнете докосването до повърхности на евентуално замърсената повърхност на маската.
 • Изхвърлете маската в затворен кош веднага след употреба.
 • Измийте старателно ръцете си след докосване и изхвърляне на маската.

Колко дълъг е инкубационният период на COVID-19?

Инкубационен период е времето от попадането на вируса в организма до началото на симптомите на заболяването. За COVID-19 този период е от 1 до 14 дни. Най-често е 5 дни.

Могат ли хора да се заразят с COVID-19 от животни?

Възможни животински източници на COVID-19 все още не са потвърдени на 100%.

Все пак, за да се предпазите, ако посещавате пазар за животни, избягвайте пряк контакт с животните и повърхностите, до които се докосват те.

Избягвайте консумирането на сурови животински продукти.

Мога ли да се заразя с COVID-19 от домашния си любимец?

НЕ.

Няма доказателства, че животните или домашните любимци, като кучета и котки, биха могли да разпространят вируса, причиняващ COVID-19.

Колко дълго вирусът оцелява върху повърхност?

Не е сигурно колко дълго вирусът, който причинява COVID-19, оцелява на повърхности, но изглежда, че се държи като другите коронавируси. Проучванията показват, че коронавирусите (включително предварителната информация за вируса COVID-19) могат да останат на повърхности за няколко часа или до няколко дни. Това може да варира при различни условия (например вид повърхност, температура или влажност на околната среда).

Ако смятате, че дадена повърхност може да бъде заразена, почистете я с обикновен дезинфектант, за да убиете вируса и да защитите себе си и другите. Почистете ръцете си с втриване на дезинфектант на алкохолна основа или ги измийте със сапун и вода. Избягвайте да докосвате очите, устата или носа си.

Безопасно ли е да получа пратка от заразен с COVID-19 район?

ДА.

Вероятността инфектиран човек да замърси търговските стоки е ниска, а рискът да се заразите с вируса, който причинява COVID-19, от пакет, който е преместен, транспортиран и изложен на различни условия и температура, също е малък.

Има ли нещо, което не трябва да правя?

Някои неща не са ефикасни срещу COVID-19 и могат да бъдат вредни:

 • Пушене
 • Носене на няколко предпазни маски
 • Приемане на антибиотици

Във всеки случай, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете своевременно медицинска помощ, за да намалите риска от развитие на по-тежки инфекции и евентуални усложнения. Не забравяйте да споделите с вашия лекар, ако сте имали скорошни пътувания до райони, в които има COVID-19.

Преводач(и): Руси Стоянов
Източник:

WHO

Снимка:

SWR