Новини

Кои антибиотици „убиват“ коронавируса SARS-CoV-2?

Азитромицин (azithromycin) (Azatril, Azax, Azitrox, Sumamed и други търговски наименования) е макролиден антибиотик, който се изследва като потенциално лечение за хора с COVID-19-заболяване, причинено от новия коронавирус SARS-CoV-2

Кръвна проба за COVID-19
Азитромицин от години се използва за лечение на пневмония, придобита в обществото, причинена от чувствителни бактерии, както и за лечение на други бактериални инфекции

Защо при някои от пациентите, заразени с новия коронавирус, се използват антибактериални средства?

Световната здравна организация (СЗО) е много ясна, че антибиотиците не помагат срещу вируси, а само срещу бактерии, и въпреки това медиците използват антибиотици при някои пациенти с COVID-19.

Това е така, защото:

  • Пациентите с вирусна пневмония могат да развият вторична бактериална инфекция, която може да се наложи да се лекува с антибиотик, въпреки че се съобщава, че това усложнение е рядко в началото на коронавирусната пневмония. Предвид бързото развитие на усложнения обаче, възможно е антибактериална терапия да се започне и по-рано (бел. ред.).

    Ако се налага лечение на вторична бактериална инфекция, тогава може да се използват редица антибиотици, като например пеницилин (ампицилин + сулбактам (Unasyn), пиперацилин + тазобактам (Zosyn)), макролиди (азитромицин), цефалоспорини (цефтриаксон (Rocephin)), аминогликозиди (тобрамицин, амикацин) и гликопептиди (ванкомицин (Vancocin HCL)). Често се използва комбинация от два различни антибиотика.

  • Смята се също, че азитромицин има антивирусно и противовъзпалително действие и може да се прилага синергично с други антивирусни лечения. При лабораторни изследвания инвитро азитромицин демонстрира антивирусна активност срещу вируса Zika и срещу риновирусите, които причиняват обикновената настинка.

Какви са настоящите клинични доказателства за използването на азитромицин за лечение на COVID-19?

Съобщен е резултат от много малко клинично проучване във Франция, в което са участвали 20 пациенти с COVID-19. Те са били лекувани само с азитромицин или в комбинация на азитромицин с хидроксихлорохин (Plaquenil).

Вирусните натоварвания са намалели значително при пациентите, получавали хидроксихлорохин, в сравнение с тези, които не са получавали това лечение. Пациентите, приемащи хидроксихлорохин, изглежда, са изчистили вируса от организма си по-бързо. Елиминирането на вируса е било още по-ефективно при 6-те пациенти в проучването, които са получавали както азитромицин, така и хидроксихлорохин.

Резултатите от друго малко проучване, проведено при 30 пациенти в Китай, не подкрепят резултатите от проучването във Франция. В китайското проучване пациентите не са получавали азитромицин, но са били лекувани с хидроксихлорохин или стандартно лечение. За разлика от другото проучване, изглежда, че лечението с хидроксихлорохин не намалява вирусното натоварване или съкращава времето за елиминиране на вируса.

Хидроксихлорохинът принадлежи към група лекарства, наречени хинолини. Това е по-старо лекарство, което в момента се използва за лечение на ревматоиден артрит или системен лупус еритематозус. Може да се използва и за предотвратяване или лечение на малария.

Ще се използва ли антибиотикът азитромицин за лечение на COVID-19?

Въпреки че резултатите от проучването, проведено във Франция, предполагат, че азитромицин може да има потенциал при лечение на COVID-19, когато се използва в комбинация с хидроксихлорохин, очевидно са необходими по-големи клинични проучвания, за да се потвърди, че комбинацията от тези лекарства е действително ефективна.

Клинични изпитвания, изследващи азитромицин и хидроксихлорохин, стартират при пациенти с COVID-19 в Ню Йорк и Бразилия, а изследователите призовават да се проведат допълнителни проучвания с цел по-бързо доказване на ефективността (или липсата ѝ) на азитромицин и на комбинацията му с хидроксихлорохин.

Преводач(и): Руси Стоянов
Източник:

Drugs.com

Фотограф(и): Mongkolchon Akesin/Shutterstock