Новини

Зима – биологичният ни часовник е пред изпит

Омега-3 мастните киселини в храната подкрепят имунната система

Храненето е основен епигенетичен фактор
Храненето е основен епигенетичен фактор

На границата на два сезона, пред прага на зимата вътрешният ни биологичен часовник е поставен пред изпитание. Ситуацията се усложнява от атаката на вирусите, а резките промени в температурата и кишата, в която газим, са предпоставка за простуди и по-често боледуване.

В този момент имунната система се нуждае от подкрепа и фин баланс. Постигаме го най-лесно с промяна на храненето, подбор на храните, които пазят вътрешната температура на тялото.

„Нашумялата тема за правилното хранене може да се разглежда от позицията на една нова наука, която разглежда влиянието на факторите на средата и начинът на живот върху здравословното състояние на съвременния човек. Нарича се епигенетика. „Епи“ разширява научния кръгозор и отхвърля догмата за генетичната обреченост с „лоши“ и „добри“ гени, които се предават от баби на внуци. Вече знаем, че информацията се предава и извън гена, защото всяка една клетка е интелигентно малко създание, което има душа, ум, съзнателност и памет. Клетката неизбежно запомня факторите на средата и предава тази нова информация в поколението на своите клетки. Тоест ние ежедневно фиксираме в клетъчната памет неправилния начин на живот и го предаваме на децата и внуците си. Грешка, която трябва да поправим“, обясни холистичният лекар доц. Мария Папазова.

Един основен епигенетичен фактор е храненето, което може съществено да промени човешката енергетика и физиология. Защото храненето влияе на всичко – на мисленето, на настроението, на движението на биоплазмата в организма и на цялостното ни здраве. Всички елементи на Вселената, включително и ние, са изградени от различни полеви форми на материята, част от които са невидими за обхвата на човешките сетива. През този сезон вътрешният биологичен часовник на човек е под напрежение. Това се случва винаги на границата на два сезона.

„Сега преминаваме от есенния елемент земя към зимния на водата. И организмът задължително започва да се адаптира. Най-естествената подкрепа за по-лесно справяне с новите условия е храната. Затова трябва да консумираме течна и задължително топла храна – да не замръзнем отвътре, така както природата мръзне навън. Целта е през студения сезон непрестанно да пазим вътрешната топлина в организма“, разказва доц. Папазова и дава своите препоръки в тази посока.

Първото, което трябва да променим, е да преминем от салати и студени напитки, не дай боже газирани, към топли – чай, топла вода и супа. Ако обичаме и ядем супа, тя задължително трябва да остане единствено ядене. Защото, ако след супата добавим и основно блюдо, има сериозен риск да разтеглим стомаха и да си причиним продължителен, тежък дискомфорт. Защото стомахът има само 400 милилитра вместимост. Когато човек изяде половин литър супа, той се пълни с течност, в която храната буквално „цопва“ като в езеро. Стомахът се разтяга и може да стигне дори до малкия таз.

Добре е да се възползваме от богатството на плодове и зеленчуци, въпреки че част от тях са вносни. Полагат ни се 2 големи салати през деня, въпреки че те вече не набавят всички нужни витамини, ензими и микроелементи. Важно място в менюто заемат добрите мазнини. В растителната храна заради съвременното земеделие драстично е променено съотношението на омега-3 и омега-6 мастните киселини. В началото на 50-те години на миналия век то е било 1:4, а сега е 1:20, като губим ценните омега-3. И това се отразява зле на всяка клетъчна мембрана, на мозъка и сърдечно-съдовата система и особено на имунитета, предупреждава доц. Папазова. А омега-3 мастните киселини са особено важни за имунната система, която в този сезон има тежката задача да ни пази от всички остри вирусни инфекции и от новия щам „Виктория“.

Затова ни е нужна повече риба и в добавка рибено масло – течно или на перли. Черният хайвер не върши работа. Достатъчно е да вземаме обикновено рибено масло, каквото много от родителите ни са пили в детството си. Авокадо, маслини, сурови семки и ядки, зехтин и гроздово масло са източник на ценната мазнина. На всяко хранене е нужен поне един от тези продукти независимо от наличието в храната на животински мазнини, тъй като предимно добрите заздравяват мембраната на клетките и активират дейността на клетъчния и хуморалния имунитет, съветва доц. Папазова.

За да поддържаме вътрешното гориво и да въртим „манивелата“ на обмяната с добра скорост, трябва да приемаме храна през 3 – 4 часа – стара препоръка, която често се подценява. А тя е важна и за поддържане и на телесното тегло, и на доброто самочувствие. Храносмилателната система работи ритмично при 4 – 5-кратно хранене през 3 – 4 часа.

Острите вирусни инфекции в този сезон налагат задължителното приемане и на хранителни добавки. Това вече е научна стратегия за профилактика още от вътреутробното развитие до края на живота. Ние сме сложна система, изградена на физическо ниво от минерална кристална решетка, съединителна тъкан с много колаген, а си имаме и пробиотици като верен страж на имунната система в червата – би трябвало да се съобразим поне с тези 3 фактора и да внасяме допълнително растителни източници на антиоксиданти – от грейпфрут, цитруси, различни билки и храни, които имат лечебни качества. Важни са и подправките, които в този сезон сгряват отвътре – джинджифил, къри, лют червен пипер, куркурма и черен пипер, балканска чубрица, риган, мащерка – все важни за сезона подправки. За да подкрепим основната минерална решетка на организма, на помощ идва биохимичният отряд на д-р Шуслер. Тези 12 биохимични соли помагат не само за набавяне на липсващите минерали, но и за хармонизиране на минералната решетка и за целия поток на основни минерални съставки в организма. За профилактика на имунната система служи комбинация от соли с номера 3, 6 и 7.

Доц. Мария Папазова: Болестта изчерпва запаса от соли в организма

По време на болест депата на определени соли в организма се изчерпват бързо. Затова е добре в зависимост от стадиите на възпалителния процес да окажем спешна помощ. В първия етап на възпалението – когато още няма секрети (хрема и влажна кашлица), да се приемат през 1 – 2 часа по пет таблетки от шуслерови соли номера 3 и 4, разтворени в чаша топла вода. Пие се бавно, на малки глътки. След високата температура организмът преминава към втори стадий на възпаление и тогава се добавят и по 3 до 5 таблетки от соли номера 6 и 12. Този коктейл пази от загнояване и задълбочаване и хронифициране на инфекцията. В стадия на оздравяване помага сол номер 2, защото стабилизира биологичните мембрани и е „агитатор“ в процеса на възстановяване на лигавиците, които са увредени след възпалението. Освен за профилактика солите са и бързо лечебно средство при остри вирусни инфекции.

Задължителни за този сезон са още две соли – с номера 5 и 11, които действат добре на нервите и на цялата психика. Добре се отразяват и върху обмяната на веществата, регулират производството на незаменимите за обмяната ензими.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto