Новини

Дебел, обездвижен и много болен

Новата епидемия на XXI в. – метаболитният синдром

Дебелеем не само отвън, но и отвътре
Дебелеем не само отвън, но и отвътре

Не е новина. Новата епидемия на XXI в. е метаболитният синдром. За тези, които се нуждаят от превод, ключовите думи са 3 – дебели, обездвижени и много болни.

Защото натрупването на мазнини, особено около кръста и корема, слага начало на куп здравословни проблеми и влече след себе си каскада от сериозни диагнози – високо кръвно, атеросклероза, диабет, сексуална немощ... Мазният пояс, който лепваме около кръста си, работи като самостоятелен орган, но не за да помага на организма, а за да вреди. Изработва хормони, които разстройват всички функции. Това не става внезапно, а постепенно, ден след ден.

„Болестите не ни връхлитат като гръм от ясно небе. Те са резултат от грешки, които повтаряме многократно. Наднормено тегло, обездвижване, висок холестерол, масти в кръвта... рисуват картината на опасния метаболитен синдром“, каза немската графиня Анжелика Волфскийл, автор на 3 книги за здравословното хранене, която е за втори път у нас по покана на Асоциацията на българските лекари хомеопати.

Здравеопазването лекува болните. По-разумно е да създаваме здраве с начина си на живот и с храненето. Така няма да се налага да разчитаме на лекарствата. Защото, ако не става дума за животоспасяваща ситуация, те носят и вреди, обясни тя. Когато килограмите се качат с 10 – 15 над нормата, отчетени с индекс на телесна маса над 25, пусковият механизъм на бомбата метаболитен синдром се включва в действие. Затова допринася обилното и калорично ядене, разпределено неравномерно през деня. Сутрин – без закуска, с кафе на гладно; сандвич за обяд или нещо, което похапваме бързо на крак; накрая обилна вечеря с всичко, за което душата е огладняла през деня. Сядаме през телевизора, мезим, ядем, отпускаме нервите с чаша-две алкохол и си лягаме. На сутринта се мятаме на колата или вземаме транспорт, за да се придвижим до работа, и сценарият се повтаря ден след ден. Килограмите постепенно се качват и се „зашиват“ на корема. И докато дебелеенето на ханша създава най-вече естетически тревоги, защото издува полата като ябълка, трупането на мазнини около кръста е сериозен здравословен риск. Разпъването на сантиметъра в тази област над 88 см при жените и над 102 см при мъжете дава сигурна заявка за метаболитен синдром.

Дебелеем не само отвън, но и отвътре – около органите се трупат тлъстини и затрудняват функциите им. За отлагането им точно в тази област допринася и прекомерното охлаждане. Обличаме панталони с ниска талия, а блузите са прекомерно къси. Кръстът, известен като слабо място, не само настива, но и се схваща. Организмът се опитва да го защити, като го „облича“ с подкожна мазнина.

„Всяка хапка, която сложим в устата, се отлага върху корема. И се разгражда много трудно, защото организмът я пази“, разказва Волфскийл.

За опасните килограми допринасят ежедневният стрес, хроничното недоспиване, както и липсата на движение.

„Над 40 грама алкохол на ден товарят излишно черния дроб. Пушенето стимулира отлагането на мазнини в областта на корема. От друга страна, никотинът „краде“ от запасите витамин С на организма и уврежда кръвоносните съдове. Нарушава се най-финият слой на вътрешното им покритие, както и инервацията на кръвоносните съдове. Оттам се нарушават функциите на много органи и системи – бъбреци и жлъчка, щитовидна жлеза. Неизбежно стигаме до лекарства, които се предписват по всякакъв повод. А тези шепи медикаменти нарушават вътрешния синхрон на организма и допринасят за метаболитния синдром. Бета-блокери, хормонални контрацептивни таблетки, нитрати – трябва много да се замисляме дали не може да си спестим и да избегнем приема на такива медикаменти. И как да променим начина си на живот, за да няма нужда от тях“, съветва специалистката, която има над 20-годишен опит в лечението на различни заболявания, свързани с проблемите на метаболизма.

Нейната рецепта е здравословно хранене и 30 минути движение всеки ден, като най-голяма полза има от анаеробното физическо натоварване. На помощ идва и комбинация от шуслерови соли. Тя помага да не стигнем до метаболиния синдром и дава шанс на тялото да преработи правилно храната. А ако вече сме натрупали сало, ще стимулира по-бързото му разграждане.

„Преди закуска разтваряме в топла вода 5 – 10 таблетки от сол № 10, преди обяд – същия коктейл със сол № 5, която ще регулира обмяната на веществата, а вечер сол № 9 ще помогне за обмяната на мазнините“, съветва диетоложката.

Терапията стимулира метаболизма на тялото. Добре е да помогнем и с лека диета – един път в седмицата да останем без вечеря. А през останалото време да намалим животинските мазнини в храната, които товарят прекомерно черния дроб, като отлагат и амоняк. Той стимулира възпалението на клетъчните мембрани.

За да алкализираме организма – 2 пъти годишно на пост – има го и в българските традиции. Повече пресни зеленчуци и плодове, като особено ценна е салатата – съдържа горчиви субстанции и ензими, полезни за храносмилането. Но не вечер, защото ферментира в стомаха и не носи полза. Допълнението, което не бива да пропускаме, е водата – поне 2 литра на ден, за да мием организма отвътре и да помогнем на цялата биохимична лаборатория да функционира правилно, съветва Волфскийл. Алкалната диета се подкрепя с комбинация от соли №№ 9, 10 и 11, приемани съответно сутрин, обед и вечер по шест таблетки. № 9 допринася за алкалния баланс, № 10 извежда кристалите, а № 11 чисти съединителната тъкан.

Анжелика Волфскийл: Триците нe са полезни, брашното е некачествено

Храненето трябва да е 3 пъти на ден. Най-обилна да е закуската, най-лека – вечерята. Между тях може да хапнем сушен плод, сурови ядки или няколко лъжици кисело мляко, не цяло бурканче.

Преди да посегнем към яденето, стомахът трябва да е празен. Ако не е, към старата полусмляна храна добавяме нова. Така нарушаваме ритъма и го натоварваме прекомерно. Той няма как да преработи всичко това.

Грубите зърнени храни и триците не са полезни. А голяма част от брашната, които използваме, са некачествени. За да набухват добре, към тях се добавят залепващи протеини. Така всичко, което се приготвя от тях, буквално задръства храносмилателната ни система. Бих препоръчала брашното тип 520, а още по-добре това от лимец.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto