Новини

Яйцата по Великден не повече от 4 на ден

Яжте ги преварени, за да се опазите от салмонелоза, съветва проф. Никола Александров, токсиколог и алерголог

Великденско яйце
От престоялите на стайна температура яйца човек може да се натрови още на втория ден

- Проф. Александров, с наближаването на няколко неработни дни по Великден българинът по традиция набляга на хапването, на пийването. Научи ли се българинът в резултат на кризата да не прекалява с алкохола, да не обостря гастрити и язви с люти и пикантни храни?

- В последните няколко години българинът действително се научи да празнува по-културно, т.е. да не преяжда и да не препива като за последно. Хората вече са по-умерени, по-дисциплинирани, но традиционно българинът обича да празнува на маса, особено в малките градове и в селата.

- Преди празника всеки гледа да купи по-евтини яйца, някои вече пазаруват от частни стопани. Опасно ли е това?

- Дори да са купени от частни стопани, за които не знаем как са гледали кокошките и дали те са здрави, яйцата могат да бъдат безопасни, ако са добре сварени. За целта те не бива да бъдат варени по-малко от 10 минути, в никакъв случай вътрешността на жълтъка да не остава леко сурова, колкото и някой да обича рохки яйца. Причината е, че ако продуктът е инфектиран, дори в малка, недобре сварена част, заразата може да се пренесе у човека. Обикновено познаваме частните стопани, когато пазаруване от тях, и предварително сме наясно, че те ни продават прясна стока. Далече по-опасно стои въпросът с яйцата, които се продават от тротоарни търговци. Някои се подвеждат да купуват от тях, тъй като цените са по-ниски, но пък не е ясно дали не са престояли и негодни. Това не може да се установи, когато яйцето е цяло, а само след счупване, когато завони с характерната миризма на сяра.

- Какви зарази може да има в едно недобре сварено яйце?

- Най-вече салмонелни организми, причиняващи салмонелоза. Затова преди варене яйцата трябва да бъдат измити добре със сапун. Тези инфекции се разпространяват чрез птиците, твърде неприятни са и категорично могат да ни развалят празника.

- Какви са симптомите на салмонелозата?

- Симптомите са твърде характерни: гадене, повръщане, главоболие, висока температура, стомашни болки и диария.

- Може ли човек със салмонелоза да се лекува вкъщи?

- Не е желателно, трябва да се потърси лекарска помощ, дори болнично лечение за няколко дни. При това заболяване се получава обезводняване за твърде кратко време. Основният проблем е именно в това – човек губи с водата и много соли. Оттам следва електролитен дисбаланс. Салмонелозата е особено опасна за малките деца и по-възрастните хора, чиито организми нямат бързи адаптационни възможности и могат да получат редица усложнения в организма. Затова още при първите признаци на заразата, трябва да се потърси лекар и започне лечение. Заедно със системите за вливания се предписват и определени антибиотици, които спират процеса.

Особено важно е, след като великденските яйца се сварят и боядисат, да бъдат съхранявани в хладилник. В никакъв случай не бива да ги държим на стайна температура, за да ни е красив интериорът, защото това може да ни струва много. Можем да ги наредим на масата малко преди да дойдат гостите. На хладно място те могат да бъдат годни за консумация и безопасни дори десетина дни след Великден. От престоялите на стайна температура яйца човек може да се натрови още на втория ден.

- По великденските празници хапваме доста яйца – вкъщи, с роднини, с колеги в работата. Как влияят те на холестерола, колко е оптималният брой, който можем да изядем, без да навредим на здравето си?

- Холестеролът не се повлиява от количеството на яйцата, тази теория вече е опровергана. Мит е, че той се увеличава в резултат на мазнини, белтъци и жълтъци.

Проблем обаче човек може да има от голямото количество яйчен белтък. Организмът се пренатоварва с белтъчини, храносмилателната система се затруднява.

Затова се препоръчва възрастните хора да не консумират повече от 2 – 3 яйца, а младите могат и 3 – 4, дори 5.

- На седмица?

- Не, на ден. Редно е обаче след повече консумация на следващия ден да не се приемат отново. Всъщност самият организъм се пренасища и не ги иска.

- По празници си позволяваме и повече алкохол от обикновеното. Има ли правило за пиене, така че да се спасим от махмурлука, и как всъщност можем да го преодолеем без хапчета?

- Единствената рецепта за пиене срещу махмурлук е да се пие качествен алкохол и да не се прекалява с количеството – все неща, които за повечето българи са неизпълними. Добрата новина е, че в последните години контролът на пиенето менте е строг и в магазините фалшиви питиета почти няма. Проблем са тези от домашно производство. Ракия да се консумира само ако сме сигурни, че няма примеси в нея. Колкото до махмурлука, лактобацилус булгарикус е най-доброто средство срещу него. Той се съдържа в пробиотиците на капсули. Има го и в киселото мляко, но само в истинското, което също трудно се намира на пазара.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Viktors Kozers
Снимка:

SXC