Новини

Студеното време събужда язвата и гастрита

Профилактика с Н2-блокери гони болките

Студеното време, особено преходът от лято към есен, събужда язвата и гастрита и може да ни изкара от строя с остри болки, подувания на стомаха и общо неразположение.

Гастроентеоролозите все още не могат да дадат точен отговор на въпроса защо стомахът реагира остро на есента. Едната от теориите е, че в биоритмите има някаква цикличност и болките в областта на стомаха са свързани с това. Другата хипотеза е, че в тези периоди на годината в организма настъпват някакви хормонални преустройства и това отключва оплакванията. И не на последно място е теорията, че това се дължи на промяна на начина на хранене, като през есенно-зимния период, особено в България, се набляга на лютите храни, киселите и осолени туршии и мазните храни. Ето защо хората с гастрит и язва трябва да внимават какво похапват.

Той представлява заболяване на стомаха, което се изразява във възпаление на стомашната лигавица. Това е едно от най-често срещаното заболяване на храносмилателния тракт. Ако то не се лекува, може да се стигне до образуване на стомашна язва. Гастритът бива остър или хроничен в зависимост от това дали факторите, причиняващи заболяването, са краткотрайни или продължителни. Хроничният гастрит бива два вида – А и Б, в зависимост от киселинността в стомаха. В първия случай има понижена киселинност, а във втория – повишена. Гастрит от тип Б е по-често срещан. Той може да е в резултата от инфекция, навлизане на жлъчни сокове в стомаха, прекаляване с алкохола, някои лекарства и храни, нездравословни хранене, наследствена предразположеност. Възможно е и повишеното напрежения и силният стрес също да отключат симптомите на гастрит.

Хроничният гастрит от тип Б се причинява най-често от бактерията Helicobacter Pylori.

Симптомите са тъпа или остра болка в стомаха, тежест, гадене, безсъние, липса на апетит, обложен език, диария или запек, подуване на корема, лесна умора, напълняване или отслабване, лош дъх. Но има и една група истински късметлии, които нямат никакви симптоми и дори не подозират за заболяването си.

Заболяването се лекува продължително време, като стремежът е към намаляване на киселинната стомашна секреция чрез избягване на определени храни (твърде пикантни, лютиви, мазни, пържени) и консумацията на алкохол.

Шоколадът, зелевите и бобовите култури, кафето също трябва да се избягват от хората, страдащи от гастрит. Гастритът се повлиява добре и от редица билки – лайка, ехинацея, невен, женско биле (сладък корен), мащерка.

Освен с подходяща диета и билколечение гастритът се лекува паралелно и с медикаментозна терапия.

Профилактика с Н2 блокери преди смяната на сезоните е мотид, който все по-успешно се практикува през последните години.

Кафето докарва кризи

Кафето и цигарите докарват кризи на гастритаджиите и язваджиите. Затова те не бива да се консумират. Забравете още за лютите, пикантните и прекалено солените храни, защото те могат да задълбочат още повече проблема. Продуктите, богати на целулоза, също трябва да се намалят, тъй като могат да ви докарат много ядове.

Кръвоизливи при язва се получават най-често след консумация на боб и зеле или от комбинация на двете храни. Добре е да похапвате повече белтъчини.

Мащерка в бяло вино срещу спазмите

Мащерката облекчава болките при гастрит.

Една от изпитаните рецепти в народната медицина е лесна за приготвяне. 100 г изсушена мащерка се заливат с един литър бяло вино. Течността престоява в стъклен съд, покрит с марля, около седмица. След това се кипва за няколко минути на печката и се прецежда. От нея се пие по 50 мл на ден преди хранене.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор