Новини

Сокът от краставица е естествено хидратиращо средство

Краставиците действат диуретично и така подпомагат свалянето на високото кръвно налягане

Краставица
Консумацията на този зеленчук успокоява венците

Краставицата (Cucumis sativus) е култивирана в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски. Този зеленчук е бил много популярен в древния Египет, Гърция и Рим. Там той е бил използван не само за храна, но и като съставка на козметични продукти заради лечебните свойства, които има върху кожата.

Отглеждането му в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са го пренесли в Съединените щати.

Краставиците са добър източник на витамините А и С. Съдържат още витамин В9 (фолиева киселина, фолацин, фолат), молибден, манган, калий, магнезий, диетични фибри.

Съдържащият се в тях силициев двуокис е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости.

Вътрешната им част, съставена основно от вода, съдържа аскорбинова киселина (витамин С) и кофеинова киселина.

Двете съединения предотвратяват задържането на вода. Затова краставиците действат диуретично, намаляват отоците и подпомагат свалянето на високото кръвно налягане.

Високото съдържание на вода в краставичния сок го превръща в естествено хидратиращо средство, често препоръчвано за подобряване тена и здравето на кожата.

Суровa краставица, поставена върху кожата, успокоява раздразненията на кожата.

Консумацията на този зеленчук успокоява венците, премахва стомашните киселини и помага в борбата срещу гастрит и язва.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Shannah Pace
Снимка:

SXC