Сокът от краставица е естествено хидратиращо средство
Краставиците действат диуретично и така подпомагат свалянето на високото кръвно налягане
Краставицата (Cucumis sativus) е култивирана в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски. Този зеленчук е бил много популярен в древния Египет, Гърция и Рим. Там той е бил използван не само за храна, но и като съставка на козметични продукти заради лечебните свойства, които има върху кожата.
Отглеждането му в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са го пренесли в Съединените щати.
Краставиците са добър източник на витамините А и С. Съдържат още витамин В9 (фолиева киселина, фолацин, фолат), молибден, манган, калий, магнезий, диетични фибри.
Съдържащият се в тях силициев двуокис е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости.
Вътрешната им част, съставена основно от вода, съдържа аскорбинова киселина (витамин С) и кофеинова киселина.
Двете съединения предотвратяват задържането на вода. Затова краставиците действат диуретично, намаляват отоците и подпомагат свалянето на високото кръвно налягане.
Високото съдържание на вода в краставичния сок го превръща в естествено хидратиращо средство, често препоръчвано за подобряване тена и здравето на кожата.
Суровa краставица, поставена върху кожата, успокоява раздразненията на кожата.
Консумацията на този зеленчук успокоява венците, премахва стомашните киселини и помага в борбата срещу гастрит и язва.
- Етикети:
- Рубрики: