Новини

Бананите предпазват от гастрит и язва и намаляват риска от образуване на камъни в жлъчката

Същевременно регулират кръвното налягане и могат да намалят чувствително риска от сърдечен удар

Плодовете на бананите се развиват само от женските цветове
Плодовете на бананите се развиват само от женските цветове

Бананите (Musa) са култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Археологически и палеоложки доказателства от Папуа Нова Гвинея показват, че това е станало около 5000 г.пр.н.е.

В Европа е познат най-вече десертният сорт, а в Малайския архипелаг отглеждат предимно сорт за готвене, тъй като бананите се използват като основно допълнение към рибните ястия.

Южният плод е богат на прости въглехидрати, които организмът разгражда много бързо. По този начин тялото си набавя голям енергиен заряд. Това прави бананите подходяща храна както за спортисти, така и за хора, страдащи от умора и загуба на сили.

Съдържащият се в бананите витамин В6 стимулира действието на серотонина – т.нар. хормон на щастието. Затова те се препоръчват за добро настроение, за облекчаване на предменструалния синдром и за по-лесно преодоляване на стреса.

Благодарение на калия пък бананите могат да намалят чувствително риска от сърдечен удар, същевременно нормализирайки кръвното налягане.

При стомашни проблеми приемът на три банана на ден в комбинация с по три големи чаши минерална вода или неподсладен чай към всеки от тях регулира храносмилането. Бананите спомагат за образуването на защитен слой, който предпазва стената на стомаха, като неутрализира излишните киселини, и така предпазват от гастрит и язви. От друга страна, пектините в тези плодове се свързват с излишната жлъчна киселина в организма и като я изхвърлят от него, намаляват риска от образуване на камъни в жлъчката.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto