Новини

Слънчевите очила могат да докарат главоболие

Интервю с проф. д-р Иван Миланов, д.м.н., изпълнителен директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум“

Проф. Миланов, главоболието ще ни даде ли почивка през лятото?

Няма да ни даде почивка. Жегата отключва много видове главоболие и често е причина за пристъпи от мигрена. Високата температура, недоспиването, прекаляването с алкохол по време на отпуската също допринасят за тази болка. Колкото и да звучи странно, по време на лятната почивка се събужда и тензионното главоболие.

Този тип главоболие не е ли свързан основно със стреса? Защо когато си почиваме пак ще ни тормози?

Така е. То е свързано със стрес, но когато човек е под напрежение, не го усеща толкова, колкото когато влезе във фазата на релаксация. Високата температура, продължителното стоене на плажа също могат да активизират този тип главоболие. Често то е хронично и се получава извън конкретния стресов момент. И това става именно по време на почивка. По тази причина едно време дори го наричаха „мигрена на уикенда”, въпреки че това не е мигрена, а друг вид – така нареченото тензионно главоболие. Улисан в задълженията си през седмицата, човек не го получава, а като се отпусне в почивните дни или по време на отпуска, главата го стяга.

Изненадата е, че почивката също може да е причина за главоболие. Какво ли не още обвиняват за тази досадна болка – очилата, тясната шапка, вратовръзката, та дори и зъбните протези?...

Така е. При някои хора всеки дразнител може да отключи главоболие. На практика те са чувствителни към външни дразнения. И всякакви стимули, които изпращат нервни импулси към мозъка, могат да отключат или да засилят този тип главоболие. И много често причина може да е продължителното носене на слънчеви очила. Всичко, което е по главата и лицето, може да бъде дразнител, който по нервен път събужда импулси към мозъка. А при тези хора „дефектът” е именно там, защото те нямат бариера спрямо външните импулси и не могат да ги „пресяват” добре.

Тези доста екзотични болки освен от почивка и от смяна на режима влияят ли се и от храната?

Храната не им влияе толкова, колкото промяната на режима. И най-вече на съня. Всяко излизане от режима влияе негативно – независимо дали не си доспиваме, или пък прекаляваме с почивката и сутрин спим до късно. Всичко, което излиза извън стереотипа, вреди и засилва и двата вида главоболие.

Дори и дрямката след обяд ли?

Определено. Има дори една разновидност – така нареченото кластърно главоболие, което се обостря по време на зимното и на лятното равноденствие. Явява се около тези дати и трае обикновено месец. Именно то се влияе изключително много от следобедната дрямка.

А така нареченото „гръмотевично” главоболие може ли да ни връхлети на плажа?

„Гръмотевично” главоболие е сигнал за опасност, защото често настъпва при мозъчен кръвоизлив. А жегата и прекомерното седене на слънце са опасни, защото обикновено повишават кръвното налягане на хипертониците. Докато при тези, които са с нормално кръвно, то може да падне. Така че ако кръвното е в горни граници, най-разумно е да стоим под чадъра. Нещо повече - появата на този тип остро внезапно главоболие може да е сигнал, че кръвното се е вдигнало. Ако е действително от вида „гръмотевично”, то достига своя пик за около една минута и обхваща цялата глава. Това е сигнал за тревога. Не толкова за инсулт, колкото за мозъчен кръвоизлив, който настъпва често с такова главоболие. От началото на болката до достигане на нейния максимум минава не повече от минута и затова то е наречено „гръмотевично”. Докато другите видове главоболие се развиват постепенно – за около един час, то връхлита и се засилва за минута. И трябва да се търси спешна помощ, защото най-често е симптом за нарушение на мозъчното кръвообращение.

Престоят на слънце може да го отключи, така ли?

Може. Рискът идва от повишаване на кръвното налягане. Особено е опасно при хора с не добре контролирано кръвно налягане. Лятото е рисков сезон за инсултите. И инцидентите са по-чести, защото кръвното играе и достига пикове именно заради жегите. И ако човек се опъне да лежи на плажа 3-4 часа, при прегряване и хипертермия също получава главоболие. И то може да е един от първите симптоми на това, че сме стояли твърде продължително на слънце. Затова съветвам да се стои под чадър и да се приемат повече течности.

Под течности разбирате вода и сокове? Може ли и бира?

Добре е водата да е повече, защото когато температурите са високи, губим много течности. Може и бира, разбира се – една-две чаши няма да навредят. Важно е да се оводняваме непрекъснато. Концентрати и ракия обаче не е разумно да се пият.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Tmcnem | Dreamstime.com