Новини

Сън на кълбо буди мигрена

Възглавниците дълбаят бръчки, от прегръдки се схваща вратът

Хъркане
Най-жестоко се хърка по гръб, зъбите скърцат по корем
И сънят е навик. В 90 на сто от нощите хъркаме в една и съща поза, обясняват учените пред британския „Дейли мейл“. На кълбо или на една страна е най-полезно да спим? Вижте отговорите.

Проспиваме 1/3 от живота си, изчисляват учените. Затова часовете под юргана са изключително важни за здравето ни. Сънят може да е както лек за всяка болка, така и невидим вредител. Разковничето е в позата, в която похъркваме, смятат учените. И разконспирират вредните и полезни страни на петте позиции, в които най-често се сгушваме в леглото.

Стомахът обича наляво

Стомахът си почива най-добре, дремейки, обърнат наляво, смятат изследователите. Феновете на тази поза страдат 3 пъти по-рядко от киселини, показват тестовете на учени от Флорида. Дремвайки, обърнати настрани, пречите на стомашните киселини да се качат в хранопровода. Внимание обаче – позата пази стомаха, но състарява лицето. Виновна е възглавницата, която сбръчква кожата. Какво е решението? Да повдигнем матрака в горната част, за да поставим главата по-високо от стомаха. И да си вземем копринена възглавница, която е по-нежна към лицето.

Дъскорезница в действие

Боли ви гърбът? Затиснете го по време на сън, препоръчват експертите. При артрит най-добрата поза е по гръб. Тежестта се разпределя равномерно и ставите ви почиват. Звучи прекрасно, но има малка подробност. Спалнята ви може да се превърне в дъскорезница, ако спите само по гръб. Защо? Мускулите на лицето се отпускат, гърлото се свива и хъркате като мечка. Особено ако сте по-пухкав. Учените предупреждават и че феновете на съня по гръб имат понижени нива на кислород в кръвта, което е сериозен проблем за хората с болно сърце или дробове. Как да се откажете от позата? Сложете възглавница под плешките, която да ви пречи да се проснете по гръб, когато заспите дълбоко, препоръчват учените.

Назад към утробата

Обичаме да спим, свити на кълбо, още преди да сме се родили. Ембрионалната поза е най-естествената. Но в комбинация с прекалено ниска или висока възглавница може да ни докара мигрена или болки в гърба. Причината – постоянно напрежение в мускулите и нервите, които ни „отмъщават“ през деня. Спасението е в анатомичната възглавница, която да запълва разстоянието между раменете и главата. И още една, която да стискаме между краката, за да предотвратим усукването на бедрата и таза.

Само за влюбени

Прегръдката по време на сън е най-доброто хапче срещу стрес, смятат психолозите. Гушкането по цяла нощ обаче мъчи тялото. И не е за препоръчване – особено ако ни тормозят проблеми в ставите и мускулите. Спейки прегърнати, шансът да се сдобием с болки в гърба, главата и врата е доста голям. Най-опасно е пък да използваме рамото на любимия за възглавница, предупреждават докторите. Затова препоръчват – гушкайте се, докато сте будни.

Като бебетата

Сънят по корем е най-добрата рецепта срещу хъркането, защото гърлото не е натоварено от тежестта на главата, обясняват докторите. Бебетата обожават тази поза. Стоматолозите обаче не я препоръчват, защото в нея долната челюст се изтегля по-напред. И като нищо ще започнете да скърцате със зъби. Това не е единственият проблем, който може да отключи сънят по корем. Когато „целувате възглавницата“ по цяла нощ, инстинктивно въртите глава много често. А оттам товарите ставите и нервите и можете да си докарате артрит. Сънят по корем може да провокира и изтръпване – най-често в пръстите на ръцете, предупреждават лекарите.

Автор(и): Теодора Битракова
Източник:

Стандарт