Състояния и заболявания

Жлъчни камъни (холелитиаза)

На английски език: Gallstones

Честота на холелитиазата

Засегнати са 10 - 15% от населението. Съотношението на жените към мъжете възлиза на 2:1 до 3:1. Налице е зачестяване с напредване на възрастта.

Видове камъни

  • Холестеринови и смесени камъни (те съдържат над 70% холестерин): 80%
  • Билирубинови (пигментни) камъни (20%)

Причини: хронична хемолиза, чернодробна цироза, отчасти неизвестни причини. Билирубиновите камъни, подобно на холестериновите, не дават засенчване. На рентгенова снимка в легнало и изправено положение пигментните камъни се утаяват по дъното на жлъчния мехур, докато холестериновите плуват в жлъчката. С КАТ чрез измерване на плътността могат да бъдат разграничени два вида. При 20% от пациентите камъните съдържат калций вследствие възпалителни процеси. 10 - 15% от пациентите с камъни в жлъчния мехур имат едновременно и такива в ductus choledochus (предимно билирубинови пигментни камъни)!

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!