Новини

Повече цинк за желязно либидо

С възрастта тестостеронът пада, а с него и желанието за секс

Еректилна дисфункция
Мъжете е еректилна дисфункция имат разнопосочен проблем, защото ерекцията определя самочувствието и самооценката на мъжа

Щастлив ли сте в сексуалния си живот? Този въпрос рядко се обсъжда на глас. Отговор „не“ дава всеки трети мъж над 40-годишна възраст, 80% мълчаливо страдат и не търсят помощ от лекар.

Неприятно, но факт. Според медицинската статистика след 40 години едни или други еректилни смущения засягат 39 на сто от мъжете, а след 50 години с проблема се сблъскват вече 69 процента от от бившите мачо.

Половият хормон тестостерон е главният катализатор на сексуалните изяви при мъжете. Той отговаря за производството на сперма, за половото влечение и пониженото му производство в организма е водеща причина за еректилни дисфункции, или по-просто казано – за проблеми с ерекцията. Но тестостеронът дирижира не само либидото на мъжа. С напредване на възрастта нивото му намалява. Сексуалната немощ е сигнал за проблем. Това не е проблем само в главата на мъжа, а сериозна заплаха за здравето. Еректилната дисфункция е предвестник на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

152 милиона мъже по света имат проблем в секса. На всеки сто 16 не се справят в леглото. До 2025 г. броят им ще скочи 2 пъти и цифрата ще стане внушителна – 322 милиона.

Помощ от природата

Бабини зъби регулират обмяната

Билката може да заеме важно място и в схемите за поддържане на нормално тегло, защото регулира мастната обмяна, пречи на отлагането на мазнините и подкрепя изграждането на мускули. Затова е изключително популярна и сред спортистите.

Мъжете познават бабините зъби, защото се предписват за увеличаване на либидото при различни сексуални и репродуктивни разстройства. Лекарите ги препоръчват и когато нивата на тестостерон са ниски. Но билката е полезна и за жени – предпазва от образуване на яйчникови кисти. Растението стимулира половите хормони по естествен път.

Отварата се приготвя лесно – една – две супени лъжици от билката се варят за 5 минути в половин литър вода. Чаят се разпределя на 3 – 4 порции и се пие 30 мин. преди хранене.

Сминдухът обуздава апетита

Тази подправка регулира апетита, има анаболно (респективно ефект, свързан с повишаване нивата на тестостерона), хормонорегулиращо и успокоително действие. Прилага се за възстановяване след тежко боледуване, при провеждане на укрепващи здравето диети, при усилени физически натоварвания.

Запарката се приготвя, като една супена лъжица смлени семена от сминдух се запарват в половин литър вряла вода. След изстиване запарката се прецежда и се разпределя на 3 – 4 порции, пие се 30 минути преди хранене.

Коприва вдига настроението

Листата на копривата съдържат серотонин – вещество, което повишава настроението и в същото време има успокоително действие. Освен това серотонинът потиска апетита. Проучванията показват пряката връзка между наднорменото тегло (поради преяждане), свързано с намалени нива на серотонина в мозъка. Затова копривата има репутация на високоефективно средство за отслабване. Растението е много богато на минерални вещества и влияе чудесно на кожата, косата, ноктите. Не на последно място има и детоксикиращ ефект. Запарката се приготвя, като 2 супени лъжици сушени листа от коприва се оставят за 10 минути в половин литър вряла вода. След като изстине, се прецежда и се разпределя на 3 порции. Пие се 30 минути преди хранене.

Мъжете имат разнопосочен проблем, защото ерекцията определя самочувствието и самооценката на мъжа. Мащабно проучване сочи, че всеки 4-ти мъж с депресия има затруднена ерекция. Тя се отразява на целия му живот, проваля семейните взаимоотношения, сигнал е за предстоящи сериозни болести, които заплашват мъжа с преждевременна смърт. Въпреки това едва 15 процента от импотентните мъже търсят консултация с лекар.

С напредване на годините проблем за мъжа става не толкова синтезът на тестостерон, колкото фактът, че все повече тестостерон се свързва с глобулин, свързващ половите хормони, и затова количеството на тестостерон в свободна форма силно намалява.

И основният „виновник“ в този процес е недостигът на цинк. Той потиска един ензим и така понижава нивото на дихидротестостерона (свързан, неактивен тестостерон). А с напредване на възрастта неговата концентрация се увеличава. Решението – добавете цинк към ежедневното меню за повече пара в гащите. Дозата е няколко таблетки цинк – 1 – 2 пъти дневно, за да стигнем 15 мг.

Но за да бъде цинкът в максимално усвоима форма, е необходим и витамин В6. Добре е да се добави и два пъти дневно по 1 таблетка по 25 мг витамин В6.

Успоредно с това трябва да се вземат сериозни мерки за нормализиране на теглото. Важен е разумният и балансиран хранителен режим, пиенето на много вода. За редуциране на теглото помагат и билки като сминдух, коприва, бабини зъби.

Теглото се качва, хормоните заспиват

Тревожният сигнал „секс в застой“ се явява години преди опасните болести да ни връхлетят. 64% от мъжете, които страдат от еректилна дисфункция, са с високо кръвно и хронично сърдечно-съдово заболяване. Мъжът има висок холестерол и висока кръвна захар, но не знае това. Мъчи го депресия, но си обяснява сгъстените „черни краски“ от живота с напредването на възрастта. Затова не ходи на лекар, а болестите се откриват късно и случайно. В пълна сила е и обратната зависимост – колкото мъжът е по-дебел и с по-висока кръвна захар, толкова по-висок е процентът на сексуалната му немощ.

Нисък тестостерон, затлъстяване, високо кръвно и захар, вяла ерекция. Който от тези елементи се открие пръв, издава присъствието на останалите. Първият нежелан резултат е напълняването. Мъжът трупа тлъстини, и то най-вече в областта на кръста и корема, мускулната маса намалява, а кожата се отпуска.

Обиколката на талията в сантиметри сочи не само риск за сърцето, но и за пениса. Колкото е по-голяма, толкова по-малко са хормоните на мъжката сила. При талия 94 см тестостеронът е в норма. Ако сантиметърът около кръста се разпъне до 102 сантиметра, налице е висок риск. Тестостеронът пада и повлича след себе си каскада от неприятности. Ако теглото се качи с 15 кг над нормата, мъжкият хормон пада, а сексуалният живот замира.

Настроението става променливо, нервните избухвания – все по-чести. Сънят се нарушава. Всичко това се отразява на качеството на живот и тайно тормози мъжа. Прост кръвен тест може да установи дали тези промени се дължат на ниските стойности на тестостерона.

Хомеопатия задвижва бавния метаболизъм

Хомеопатичният препарат Graphites помага за нормализиране на теглото, тъй като има връзка със забавения метаболизъм. Характерен за този тип е спад в психическата дейност, в обмяната на веществата и забавяне работата на ендокринните жлези, в това число и на щитовидната. Типът Graphites се характеризира с обща атония, съпроводена от стомашен дискомфорт и повишено газообразуване.

Затова хомеопатичният графит е много подходящ за възрастни мъже и при тези, които страдат от полова слабост, имат нарушена ерекция и липса на еякулация. Състоянието им обикновено е съпроводено и с усещане за студ по цялото тяло и лесно втрисане. Това е лесно обяснимо във връзка със забавения метаболизъм. Кожата е суха и студена. В тези случаи аз препоръчвам Graphites 9СН – по 5 гранули сутрин и вечер в течение на 3 месеца.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

FreeDigitalPhotos.net