Новини

На чист въздух и през зимата

Засилете имунитета с природни средства

Закаляване
Не спестявайте на децата разходките в парка или планината

Най-големият ни страх, когато температурите паднат, е от простуда. Родителите навличат децата със 100 ката дрехи, опаковат ги като луковици, затварят херметично прозорците на дома, да не стоят „на течение“, и избягват да ги водят навън, щом температурата е около нулата.

Студът обаче не е виновен нито за грипа, нито за простудите. Виновна е неадекватната реакция на разглезения ни организъм. Затова въпреки страховете ежедневната разходка в парка или планината не бива да се спестява. Единственото условие е да пазите краката им сухи и топли, защото те са причина за възпаление на гърлото и за цистити. Ако разберете, че са поизстинали и студени, щом се приберете от разходка, затоплете детето. Разтрийте крачетата със спирт, обуйте топли чорапи и му дайте чай от малинови листа. Те спомагат за затоплянето.

От природата

Чай от малинови листа

Чаят от малинови листа затопля. Помага и при температура, като плавно я понижава. За да приготвим чай, е добре малиновите листа да не се варят, а да се запарят. Две супени лъжици се запарват за 10 – 15 минути в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и се разпределя на 3 – 4 порции през деня. За по-малки деца са дава половин или една трета от тази доза.

20 капки клеева тинктура

Прополисът, или клеевата тинктура, е добър имуностимулатор. През зимния сезон може да подсилите защитата с един прием всеки ден. Възрастните пият 20 – 25 капки, разредени във вода или някакъв сок. За деца дозата е 1 – 2 капки на прием за всяка година живот. Тригодишно дете например ще получава 3 – 6 капки с малко сок, мляко или вода. Добре е клеевата тинктура да се дава сутрин, преди да го заведем на детска градина.

Клеевата тинктура има мощен профилактичен ефект и е добре да се дава продължително – до месец март включително.

Лъжица рибено масло на ден

За деца по 1 – 2 чаени лъжички ежедневно осигуряват сериозна подкрепа за имунната система. Най-добре е да се приема по време на хранене и да се провеждат курсове с него 3 пъти годишно по един месец.

Най-болното време по отношение на грип и простуди е около Нова година. Затова е разумно да направим един едномесечен курс тъкмо сега. Ако започнете през декември, ще завършите в края на януари и ще се подготвите за грипния сезон. При възрастни дозата е 15 – 30 мл ежедневно.

Пробиотиците – живата храна

Пробиотиците са жива микробиална храна, която има положителен ефект и подобрява микробиалния баланс в организма, като дава на децата допълнително млечно-кисели бактерии в концентриран вид. Ако сме били на антибиотично лечение, е добре да направим поне 10-дневен възстановителен курс с биоситм, лактофлор, ентеросан или какъвто препарат ни препоръча лекуващият лекар.

При бебетата температурата на носа е индикатор за състоянието им. Ако той изстине, е време да се приберете у дома. Иначе добре опаковани в количките и те трябва да получат дозата си свеж въздух и дневна светлина, независимо от градусите навън.

Всеки от нас ежедневно се сблъсква с над 200 агресивни инфекционни агенти и имунната система отблъсква атаките им. При среща с всеки един от тях се формира специфичен имунитет срещу него. Създава се и имунна памет, която подкрепя организма да се справя бързо с болестите. При раждането на практика тази имунна памет не съществува. Изгражда се с времето, и то за съжаление с цената на преболедуване.

Според съвременни данни „нормално боледуващи“ деца до една година лепват остри вирусни заболявания около 4 пъти годишно, тези на възраст от 1 до 3 години – по-малко от 6 пъти. Оттук нататък малчуганите сякаш стават по-устойчиви.

Независимо дали се разхождаме на студа, или киснем в горещата баня, организмът неизменно поддържа температура малко под 37 градуса. Когато е студено, съдовете се свиват, кръвната циркулация намалява, за да няма загуби на топлина. В този момент започваме да зъзнем. Но освен че поддържа топлинното равновесие, кръвта осигурява и защитата на тялото срещу причинителите на болести. А свиването на съдовете и изтласкването на кръвта навътре в тялото е, образно казано, отдръпване на защитата.

И тогава, когато по границата са останали незначителни бойни сили, агресорите нахлуват в организма. Кожата и лигавиците с техния местен имунитет са първата бариера, която осигурява защитата на тялото. Можем да я подсилим. Известно е, че каротинът увеличава количеството на имуноглобулини тип А, отговарящи за местния имунитет. Каротин се съдържа в оранжевите и тъмнозелени плодове и зеленчуци. Затова е добре денят на малчугана да започва с чаша морковен сок. Каротинът, който се съдържа в сока, предпазва от агресивните вируси и бактерии.

В сезона преди грипа децата често боледуват заради среща с непознати за тях вируси и бактерии. Особено уязвими са тези, които посещават ясли и детски градини – те са с непрекъснати хреми, запушен нос, възпаления на гърлото и на ушите или с драматични ларингити – дрезгав глас, лаеща кашлица, засилващ се задух.

За формирането на конкретен имунитет са необходими 3 седмици, а за някои особено вредни агенти – до два месеца. Но ако агресорите са 2, 3 или 8 – 10, имунната система не може да „смели“ такова претоварване, започва пълзящо настъпление в организма.

Тук на помощ идват подпорите за имунната система – имуномодулаторите. Отличен ефект за деца и възрастни дава клеевата тинктура. Един прием ежедневно е добра доза за предпазване от болести. За възрастни – 20 – 25 капки с малко вода. За деца дозата е 1 – 2 капки в зависимост от възрастта.

Обливайте краката със студена вода вечер

Добре е закаляването, което сме започнали от есента, да продължи независимо от застудяването. Важно е да е внимателно и умерено, но постоянно. За малките деца е добре да се започне с обливане само на краката. Може да им измислите игра – 3 – 4 минути разходка из ваната, пълна със студена вода вечер.

Вторият важен принцип е постоянството. Ако закалителните процедури се провеждат редовно, времетраенето им може постепенно да се удължава. Основен индикатор е самочувствието на хлапето и желанието му да съдейства.

Третият основен принцип е постепенност. Не увеличавайте рязко времето на процедурите, без организмът да е готов за това.

Лактобацили в плюс крепят равновесието

В зимния сезон често се налага да пием по един или друг повод антибиотик. Дори един дву-тридневен курс унищожава голяма част от полезната микрофлора – нашите чудесни партньори за поддържане на доброто здраве и за възстановяването на нормалния чревен статус. За да ги съхраним, трябва да полагаме специални грижи – да вземаме подходящ пробиотик. В аптеките има подходящи форми да деца и възрастни.

Ясно е, че поддържането на нормалната чревна флора е от изключително значение за поддържане на доброто здраве.

Българските продукти са с отлично качество и заслужават да се включват по-активно в програми за добро здраве.

Подходящ за малките деца е „Биостим“ – млечно-кисел продукт под формата на прах, съдържащ голямо количество от полезния Lactobacillus bulgaricus. Той се разбърква в чаша кисело мляко в съотношение, което е написано на опаковката, и се дава на малчугана.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto