Новини

Личните лекари се оттеглиха от преговорите с НЗОК

Представителите на джипитата напуснаха и общата група за преговори на БЛС

НЗОК
Според джипитата ръководството на лекарския съюз е „предало интересите на извънболничната помощ“

Джипитата се оттеглиха от преговорите със здравната каса за нов рамков договор 2011. Личните лекари негодуват от преговарящите експерти на касата, които са отхвърлили всичките им предложения за подобряване на работата в интерес на пациентите. Представителите на джипитата напуснаха и общата група за преговори на БЛС, недоволни от „непоследователните действия на еъюза и некоректността му към общопрактикуващите лекари“. Според тях ръководството на лекарския съюз е „предало интересите на извънболничната помощ“.

Общопрактикуващите лекари искат да се подобрят правилата за извършване на профилактични прегледи и диспансерно наблюдение на хората с високо кръвно, диабет, мозъчносъдови заболявания. Настояват и да се намали бумащината в тяхната работа, за да имат повече време за прегледи и внимание към пациента.

Лекар: „Всички хора казват: докторът 15 минути пише, а две преглежда, по-добре да е обратното. Няма никакво разбиране по тази тема.“

Личните лекари държат профилактичните прегледи да дават възможност за повече изследвания. Само тогава хората няма да ги пренебрегват, както е сега.

Лекар: „Казват: преглеждайте ги! Да, преглеждаме ги, но само с две ръце не става. Трябват изследвания и пак никакво разбиране.“

От касата контрираха, че за пръв път догодина ще има профилактични мамографски прегледи за жените и изследвания за карцином на простатата за мъжете.

Общопрактикуващите лекари пък твърдят, че реалната картина е друга и обещанията за повече пари за здравеопазване са относителни.

Лекар: „Дават се пари, но се правят механизми да не могат да се усвоят и обратно да се върнат в бюджета. Вместо да се грижи за хората и да е партньор на лекарите, касата се държи като наказателна институция.“

От здравната каса заявиха, че днес преговорите са продължили с останалите представители на лекарския съюз и вътрешните им противоречия със сдружението на общопрактикуващите лекари няма да попречат на подготовката на рамков договор 2011.

Автор(и): Талка Симеонова
Източник:

БНТ