Новини

Лекарите подписват новия национален рамков договор

Д-р Цветан Райчинов е категоричен, че нито един от делегатите не е гласувал за това решение от сърце и душа

Д-р Цветан Райчинов
Д-р Цветан Райчинов: „Ще го подпишем с отвращение.“

Медиците все пак ще подпишат спорния Национален рамков договор за 2011-та година. Това стана ясно по време на 51-я извънреден конгрес на Българския лекарски съюз в Пловдив.

Делегатите избраха столичния хирург Юлиян Йорданов за заместник-председател на мястото на Стефан Константинов, който вече е министър на здравеопазването.

Националният рамков договор за 2011-та година ще бъде подписан по неизбежност, каза председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Той е категоричен, че нито един от делегатите не е гласувал за това решение от сърце и душа.

Д-р Цветан Райчинов – председател на БЛС: „Ако мога да повторя думите на един известен български политик – ще го подпишем с отвращение. Не сме доволни нито от условията, нито от цените, нито от съдържанието, тъй като много важни части бяха изхвърлени по законодателен път.“

Специализирано по медицински Райчинов определи съкратения вариант на договора като „недоносче, което не е ясно как ще се развие“. Той допълни, че ще го подпишат при условие, че приетите от Консултативния съвет към Финансовото министерство цени на медицинските услуги останат непроменени.

И днес делегатите на събора все още не можеха да проумеят как е формирана цената от 11 стотинки за пациент, които ще получават общопрактикуващите лекари за нощни дежурства.

Вчера министър Стефан Константинов разгневи съсловието като съобщи, че това е регламентирано с новата Наредба 40, която предвижда разкриването на дежурни кабинети за 24-часова помощ.

Въпреки че е маркирана и възможност, която позволява всеки лекар да решава сам въпроса за 24-часовото обслужване на пациентите, медиците определиха предложението като абсурдно.

Д-р Виктория Чобанова – общопрактикуващ лекар: „Тук става въпрос за работа в един кабинет без персонал, без медикаменти, без апаратура, която да поддържа жизнени функции, без телефон, без компютър. Ние взимаме слушалката, апарата за кръвно, заставаме на едно място... Целият град може да се извърви и ние сме длъжни да правим всичко това за тези 11 стотинки. Извинете, но за мен това е безумие!“

Лекарите определиха като несериозни твърденията, че през 2011-та ще има повече пари за здравеопазване. Като утешителен изтъкнаха факта, че поне финансите ще отидат в системата, а няма да бъдат заложени, както през тази година, като хипотетичен резерв.

Автор(и): Цветан Симеонов
Източник:

БНТ