Новини

Грип през юли

Горещините – рай за вируси и бактерии

Летен грип
Летният грип се дължи не толкава на температурните рекорди, а на амплитудите

Очакваният летен грип в страната тази година идва с месец по-рано, съобщават от Здравното министерство. Вече са отчетени с между 25 – 30% повече болни в сравнение със същия период от миналата година. Според специалистите най-засегнати от вируса са децата, тъй като от всички, приети в болници, по-голямата част са тези до 14-годишна възраст.

Обикновено летният грип идва в края на юли и средата на август, когато са и температурните рекорди. Тази година обаче отчетохме температурен пик още през юни, затова и грипът подрани. За разлика от минали години, този път той протича много по-леко.

Болестта започва като типичен грип – с температура и главоболие. Към това често се добавя и повръщане. Диарийните оплакания са редки, макар че тези вируси често ги предизвикват. Едва при 1 – 2% се налага болнично лечение.

Грипът се дължи не толкава на температурните рекорди, а на амплитудите. Когато работим или сме вкъщи, много често климатикът работи на макс. А разликата с външните температури е огромна, понякога достига 15 – 18 – 20 градуса. Това е значителен стрес за организма, който понижава и отслабва защитните му сили. Така създава предпоставка за развитие на заболявания, от които имунитетът при нормални условия ни пази. Причините са различни – температурни амплитуди, понижен имунитет, проблем с храната, но във всички случаи болестта може да ни развали почивката, да ни извади от строя за десетина дни… Наричат го още „чревен грип“, въпреки че няма никакво отношение към класическия сезонен грип. В повече от половината случаи има връзка с хранителни токсоинфекции – различни отравяния, свързани с храна. Източник на инфекцията може да са екзотични плодове, месо, морски продукти, сладкарски изделия, а също питейната вода и къпането в местни водоеми. С развалената или заразена храна в тялото попадат болестотворни микроорганизми – салмонела, шигела (причинява дизентерия), ешерихия коли, стафилококи. Те нарушават нормалния процес на храносмилане, появяват се диарии, повръщане, симптоми на интоксикация.

Друга причина за летните диарии са ротавирусите. Ротавирусните инфекции са и най-честата причина за летен грип и засягат най-много хора. Те са силно заразни и опасността от пренасяне на вируса е висока.

Как да го познаем

  • Силна хрема
  • Кашлица
  • Дразнене в гърлото
  • Висока температура
  • Главоболие
  • Повръщане
  • Диария
  • Сухота в устата

В 90% от случаите заразяването е чрез неизмити ръце – по фекално-орален път. По-рядко инфекцията се пренася по въздушно-капков път, както при зимния грип. Първите признаци на заболяването се появяват още през първия ден, по-рядко към втория, третия ден. По-често засегнати са децата. Една от причините е незрелостта на стомашно-чревния тракт, който до 4-годишна възраст продължава да се развива. Затова при малчуганите най-опасно е обезводняването – няколко повръщания, диарията, могат да причинят бърза дехидратация. Със загубата на вода се губят минерали и микроелементи и последиците са силно понижен тонус, колапс и др. Затова при по-тежко състояние трябва да се потърси лекарска помощ. Антибиотиците не помагат, защото не могат да въздействат на вирусните причинители, но чрез дисбактериозата, която причиняват, здравословните проблеми се задълбочават.

Хомеопатия и кора от нар

От кората на нар и билки са приготвят отвари, които успокояват корема и разстройството.

Две супени лъжици от кора на нар се варят 5 минути в половин литър вода. Чаят се разпределя на малки порции през деня и се пие през 1 – 2 часа.

Две популярни билки, които могат да се набавят навсякъде, са петопръстник и стрък от цикория. По една супена лъжица от тях се варят в половин литър вода за 5 минути. Чаят се разпределя на малки порции през деня през 1 – 2 часа.

При повръщане и спазми на гладката мускулатура (както е при диария) помага хомеопатичният препарат Nux vomica 5 CH. През 15 – 30 минути се смучат по 3 зрънца, докато повръщането спре. За бебета и малки деца зрънцата може да се поставят в малка спринцовка, да се засмуче 3 – 4 мл преварена вода, да се разтворят хомеопатичните зрънца и разтворът да се изпръска в устата на детето.

Друг комбиниран препарат – Vomitus Heel, също помага при повръщане. От него си пият по 10 капки 3 пъти дневно.

При остри състояния – по 10 капки на всеки 15 мин (през първите 2 часа).

При деца до 3-годишна възраст препоръчителната доза е по 3 капки 3 пъти дневно. Ако това не помогне, след два часа да се потърси педиатър.

Когато е водеща диарията, може да се включи хомеопатичният препарат Podophyllum peltatum 9 СН. От него след всяко изхождане се пият по 3 гранули. Друг вариант е Arsenicum album 9 CH – пият се по 3 гранули след всяко изхождане до овладяване на диарията.

Аптечка за ваканцията

Летният грип наистина е различен от зимния, но по правилата за лекуването на грип и вирусни заболявания хомеопатичните средства ще помогнат и в този случай. Добре е да бъдат поставени във ваканционната аптечка, преди да се тръгне към морето или планината.

Кашлица

Bryonia alba 9 CH. Водещ симптом – сухи лигавици, логично следствие е силната жажда за студена вода, сухата, болезнена кашлица без секрети, допълнително влошаване на състоянието при движение. Приемат се по 5 гранули на всеки 6 – 8 часа.

Внезапна болест

Aconitum napellus 9 CH. Водеща е внезапността. Заболяването се развива взривообразно. Започва със силна възбуда, която бързо може да се смени с потиснатост. Често болният се събужда през нощта със страх, кожата е суха, лицето е зачервено, пулсът е ускорен. Характерна е силната жажда за студена вода, която обаче се повръща (придружаващ гастроентерит). Наблюдават се и силни костни, ставни, мускулни болки, които се засилват при движение, провокират се и от допир със завивките. Ако са налице изброените симптоми, препаратът се приема през 15 – 30 минути по 3 гранули до появата на първите капки пот.

Температура

Belladonna 9 CH. Беладоната е най-подходяща за пациенти, които излъчват топлина като радиатор. Пулсът е ускорен, лицето и лигавиците са силно зачервени, гърлото е сухо, често може да се наблюдава силна възбуда, повишена температура. Беладоната е ценна при придружаващо възпаление на гърлото с болки, болки в ухото и други симптоми на възпаление. Приемат се по 3 – 5 гранули през 15 – 30 минути и с подобрението приемите се разреждат през 1, 2 часа до 3 – 4 приема по 5 гранули на прием дневно. Има и комбинирани препарати, които скъсяват периода на лечение и бързо облекчават придружаващите грипната инфекция симптоми. Като главни представители ще посочим френският препарат Paragrippe и немският Gripp-Heel. Най-общо за дозировките ще препоръчаме вземане на 3 до 5 таблетки дневно, а при остро начало и бурно изразени симптоми – по 1 таблетка през 15 минути в първите 2 часа.

При разстройство загрейте краката

Горещата вана за краката се приготвя с хладка вода (37°С), която се долива с гореща дотолкова, колкото човек може да понесе (40 – 45°С). Важна подробност е загряването да стане постепенно за около 15 мин. „Ваната“ може да направим в по-голям леген или в кофа. Освен при диария процедурата помага при повръщане, главоболие, болки в корема, безсъние и всякакви спастични явления.

Чай от копър и джоджен успокоява спазмите. От двете подправки се взема по 1 чаена лъжичка и се заливат с чаша вряла вода. Запарва се за 5 мин. Когато чаят поизстине, през 5 – 10 минути се дава лъжичка по лъжичка при гадене, повръщане и други спазми.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto