Новини

30 минути пеша всеки ден пазят вените

В жегата краката отичат и болезнено пулсират

Жените боледуват два пъти по-често, но и мъжете не са пощадени
Жените боледуват два пъти по-често, но и мъжете не са пощадени

Лятото идва и градусите се катерят по скалата нагоре. А качат ли се над 23, дори тялото да не се поти, вените го регистрират – краката натежават, подуват се. Стените на кръвоносните съдове започват да се разширяват и отслабват.

Хормони, наследственост и професия допринасят за нарушеното кръвообращение, което отпуска стените на вените и предразполага към заболяването. То е по-често при хора с наднормено тегло, явява се при бременност и дълго стоене на едно място, както и при продължително пътуване, което ни държи часове наред в една поза. Разширените вени са ненормално удължени и деформирани венозни съдове с торбовидни разширения на определени места. В някои случаи е възможно да има значителни деформации и да липсват оплаквания и обратно – при малки анатомични промени пациентите да се оплакват от тежест, напрежение, болки в подбедриците, болезнени мускулни схващания.

Жените боледуват два пъти по-често, но и мъжете не са пощадени. Рискът и при двата пола се увеличава рязко след 45 години. Но за жалост страданието се подмладява.

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Следователно, когато ходим и мускулите ни се съкращават, те помагат за придвижването на кръвта.

Ето защо при венозен застой движението лекува. Задължителният минимум е 30 минути ходене всеки ден. Трябва да се отделя време за спорт. Най-полезни са ходене, каране на колело и плуване. Има и спортове, които не е разумно да се практикуват при разширени вени – това са тенисът и бодибилдингът.

Когато продължително време стоим, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени. Венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно. Когато те се увредят, част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници. Развива се венозна хипертония и вените трайно се разширяват. Венозните стени се отпускат под натиска на все по-голямото количество кръв и течността започва да преминава от вените към тъканите вместо обратно. Краката се подуват и болят. Поради забавения кръвоток във вените се задържат голямо количество отпадни продукти и формени елементи на кръвта (еритроцити, левкоцити, тромбоцити). Те създават добра среда за развитие на възпалителни процеси, които водят до структурни и функционални изменения на вените.

Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички“ и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми.

Пчелният прашец укрепва съдовете

Пчелният прашец е богат източник на рутин, вещество, осигуряващо здравината на съдовите стени. 2 – 3 пъти дневно се смучат като бонбон по 1 – 2 чаени лъжички пчелен прашец, докато се стопи в устата. Или пчелният прашец се разбърква с малко мед и вода и се оставя, докато цветните зрънца се стопят на каша. Може да се смесва с кисело мляко, да се консумира директно.

Ябълковият оцет скрива козметичните дефекти и профилактира нощните спазми

При разширени вени добър ефект има ябълковият оцет. Смесват се 1 – 2 чаени лъжички оцет, добавят се 1 – 2 чаени лъжички мед и вода. От сместа се пие сутрин и няколко пъти през деня. Поставя се в салати и супи. Ефектът е забележим едва след месец. Вените престават да се подуват, изчезват козметичните дефекти, характерни за първия стадий на заболяването.

За профилактика на нощните спазми използвайте крем от ябълков оцет – 1 жълтък, 1 чаена лъжица терпентин и 1 супена лъжица ябълков оцет се разбиват добре и се втриват в кожата на краката за през нощта.

Не е сигурно обаче дали ябълковият оцет от магазина е качествен. Затова най-добре е да си го приготвяме сами като, един килограм ябълки се мачкат с 200 г мед или захар и се добавят 20 г хлебна мая и 25 – 30 г сух типов или ръжен хляб. Оставя се да ферментира. Прецежда се. Към 1 л сок се добавят 200 г мед или захар. Оставя се да ферментира и като се утаи, се прецежда в чисти бутилки.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto