Състояния и заболявания

Вирусен хепатит C

На латински език: Hepatitis viralis C

Определение

Остър възпалителен процес на черния дроб, в резултат на първично засягане на черния дроб от вирус (HCV), с минимални до липсващи патологични отклонения в други органи и системи. Този процес завършва спонтанно с оздравяване до 6-ия месец от началото на инфекцията (самоограничаващ се хепатит) в 10 – 20% от случаите или вирусната инфекция на черния дроб персистира под формата на носителство или хроничен хепатит в 80 – 85%.

Епидемиология

Вирусът на хепатит С (HCV) е един от големите проблеми в съвременната хепатология. Повече от 70% от хората, инфектирани с HCV, развиват хронично чернодробно заболяване, а в около 10 – 30% от случаите то прогресира до чернодробна цироза и хепатоцелуларен карцином. Повече от 170 милиона души по света са инфектирани с този вирус. Вероятно истинският брой на хората с HCV-инфекция е много по голям, включително и на т.нар. носители на вируса. Това обуславя големия интерес към заболяването и важността на проблема.

Етиология

Причинителят е RNA-вирус от семейство Flaviviridae.

На вашето внимание

Автор(и): проф. д-р Татяна Петрова Пенкова-Червенякова – национален консултант по инфекциозни болести, д-р Г. Горанова, д-р Н. Найденова, д-р М. Илиева, д-р Д. Радкова, доц. Манолов
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!