Новини

Зелето намира място в почти всички диети

На практика то ни подпомага да се справяме с простудите

Зеле
Познати са над 100 вида зеле

Зелето (Brassica oleracea var. capitata) е от семейство Brassicaceae. Първи започнали да го отглеждат древните иберийци, населяващи днешна Испания. Те наричали зелето „аши“. Впоследствие то било пренесено в Гърция, Египет и Рим, а оттам и в останалите европейски страни и САЩ.

Особено ценено зелето е било за древните гърци и римляни, които го поднасяли за пиршествата варено с подправки. Египтяните го сервирали като изискано лакомство в края на обедното хранене. Древните смятали, че зелето притежава лечебни свойства, считали го за божествена храна. Известният древногръцки математик Питагор пише: „Зелето е зеленчук, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение на духа.“ Съществуват сведения, че то е било широко застъпено в кухнята на южните славяни, населявали Балканския полуостров още преди създаването на българската държава. Познати са над 100 вида.

Привържениците на разделното хранене знаят, че зелето се комбинира с почти всички храни. То намира място в почти всички диети, тъй като е богато на съединителна тъкан, а тя изхвърля натрупаните в организма токсини. Освен това този зеленчук насища бързо, без да добавя към порциона излишни калории.

Зелето съдържа холин, който помага да се преработват мазнините, като не вреди на черния дроб и жлъчния мехур. Червеното съдържа 2 пъти повече каротин от обикновеното. Всички разновидности са богати на желязо и вещества, които влияят благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове. Някои наричат зелето „северен лимон“ заради високото количество на витамин С. То обаче трябва да се консумира на момента, защото след 3 часа 40% от витамин С се губи, а след едно денонощие съвсем се разгражда. Високото съдържание на витамин С в зелето засилва съпротивителната способност на организма и катализира усвояването на желязото в човешката кръв. Така то укрепва организма срещу вирусите и простудите през зимата. Същевременно то съдържа и витамини от група В, които нормализират работата на нервната система, осигуряват здравословен сън, а също и добро настроение. В него има и витамин РР, който прави косата по-гъста и кожата по-чиста.

Този зеленчук помага при заболявания на черния дроб, разстройства на нервната система и предпазва от рак.

На вашето внимание

Билки и билкови сборове

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Michal Zacharzewski
Снимка:

SXC