Новини

Всяка настинка – вирусна инфекция

Интервю с д-р Димитър Златков, специалист по УНГ

Д-р Златков, преди грипа ни разболяват куп вируси. В сезона на хремите най-често и най-драматично боледуват малките деца. Кои са най-честите причинители на сезонните болести?

Българите всичко наричаме настинка. И малко хора си дават сметка, че всяка настинка е вироза – с други думи вирусна инфекция. Впоследствие може да се усложни и бактериално. На първо място е простудата – изстиване на краката, охлаждане от течение, вятър, климатик, която създава условия вирусите, които в този период са по-активни, да ни атакуват. Затова допринесе и по-дългото задържане на температурите – вирусите се размножават изключително бързо и лесно се предават по въздушно капков път. Идва и болестта. Вирусите атакуват „входната врата”- носоглътката, носа, гърлото, горните дихателни пътища. После, когато инфекцията слезе надолу към трахея и бронхи, се явяват и трахеобронхитите. Оплакванията не са сериозни – хрема, болки в гърлото, суха кашлица, спадане на гласа.

Може ли да направим някаква профилактика?

Това е трудно, защото инкубационният период е много кратък, а предаването на вирусите става изключително лесно. Няма как да изолираме детето в стерилна среда. Повечето малчугани ходят на ясла или на детска градина, което улеснява предаването на заразата. Аз не препоръчвам имуностимулатори.

При децата обаче симптомите на настинката са някак по-драматични и родителите пробват какви ли не методи, за да се справят.

При децата доста често се получават сериозни усложнения като остри серозни отити или остри ларингити, които може да доведат до сериозни дихателни проблеми. Освен това децата често отказват да се хранят и да приемат течности, което също е проблем. И винаги при хрема и простуда съветвам родителите да обръщат внимание и да предлагат на децата повече течности.

Всички съветват да се вземат бързи мерки с хремата, а има поговорка, която казва, че с лечение хремата минава за 7 дни, а без лечение за седмица. Така ли е?

Така е, но трябва да се вземат мерки, най-вече за да се предпазим от усложнения. Безвредни са промивки на носа с физиологичен разтвор, инхалациите със сода, ако детето е по-голямо. Може да се дава витамин С в ниски дози, да се слагат капки коларгол и сребърен нитрат, да се включат и нестероидни противовъзпалителни средства – парацетамол, нурофен. Това е лечение, което няма да навреди, но е добре да е назначено от лекар.

Когато детето боледува често, родителите са склонни да обвиняват третата сливица?

За да се види дали това е причината, детето трябва да се прегледа от специалист. Има много начини за лечение и физиотерапия. Решението се взема индивидуално. Трябва да се знае, че състоянието на децата се променя във времето динамично. На тази възраст се формира имунитетът и той укрепва постепенно. Околната среда пряко формира защитните сили на организма. А е известно, че най-важната функция на третата сливица е, че участва във формиране на имунитета. Затова гледаме да я запазим и отлагаме операцията колкото е възможно. И в краен случай, когато друго решение няма и детето боледува често през седмица-две, постоянно е на антибиотици, преценяваме дали да не я махнем.

Кои са най-честите грешки, които родителите допускат при лечение на простудните заболявания?

Най-честата грешка е да започнат самолечение с антибиотици, защото бактериите стават резистентни. И без това антибиотиците се прилагат масово. Само един пример. Когато пеницилинът е открит, се е ползвал в много ниски дози – по 10 хиляди единици. Сега се ползва в милиони единици, за да подейства. Ефектът се изчерпва. И е много вероятно да дойде такъв момент, в който антибиотиците няма да могат да ни лекуват.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Ia64 | Dreamstime.com