Новини

Ужас – косми и пъпки

Билки и спорт регулират хормоните

Появата на нежелано окосмяване е свързано с нарушения хормонален баланс
Появата на нежелано окосмяване е свързано с нарушения хормонален баланс

Тялото на всяка жена произвежда женски полови хормони – естрогени. Има обаче и андрогени – мъжки полови хормони. По правило те са много по-малко.

При зрели жени количеството им може да се повиши, когато функцията на надбъбреците, яйчниците или главния мозък се наруши. В тези случаи менструалният цикъл се нарушава – той се явява по-рядко, става оскъден. Може да се появят акне, циреи, а в по-тежките случаи да се стигне и до безплодие.

Много важна за всяка жена е оценката на нейния хормонален статус, с други думи определянето на концентрацията на определени хормони в кръвта. Изменения могат да настъпят например след заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза. След 25-годишна възраст в организма може да се появи недостиг на хормона прогестерон. Неговото ниво като правило значително намалява няколко години преди климакса. А именно този спад е причина за различни дисфункции.

На 20 години средностатистически жените имат 10 овулации годишно, а на 40 години – само 2. Липсата на овулация означава, че естрогените остават на по-високи нива и това определя редица смущения. Смущенията в цикъла обаче невинаги означават хормонална дисфункция. Менструалният цикъл може да се променя с няколко дни, без това да е повод за притеснения. Нарушение има, когато в продължение на няколко години цикълът не се променя, а изведнъж броят на дните намалява или се увеличава. Ако установите подобна промяна, не изпадайте в паника. Не е задължително това да се дължи на проблеми в половата система. Щитовидната и надбъбречните жлези също влияят на менструалния цикъл.

Помощ от природата

Прополис регулира овулацията

Пчелният клей подпомага и овулацията. При приемането на клеева тинктура се получава подем, който можем за установим при измерване на базалната температура. Пият се по 20 – 30 капки в супена лъжица вода 30 минути преди хранене. Пчелният клей е ценен помощник и незаменимо профилактично средство при склонност към кисти на яйчниците.

Профилактика с пчелно млечице

Пчелното млечице (Gelee royale) е друг елегантен регулатор на половите хормони. Уместна е и профилактичната му употреба. Ефективната доза е 500 мг дневно. 10 г натурално пчелно млечице се разпределят за 20 дни. Може да се взема директно, но по-удобно е да се смеси с мед – 200 г. Взема се около една равна чаена лъжичка всяка сутрин. За предпочитане е натуралният му вид, но ако се използва лиофилизираната форма – примерно Apitonin 60 mg – 3 пъти по 1 капсула преди хранене.

Ленено семе и кълнове

Лененото семе освен всичко друго има и хормонобалансиращ ефект. Ако е смляно на брашно, дневната доза е 5 – 10 г. Ако се приема варено, може и по-голямо количество. Покълналите зърна са имуностимулант, но също така имат и хормонобалансиращ ефект. Най-полезни при дисфункции са соевите кълнове.

Чай от джоджен

През 2007 г. в здравните новини на ВВС се появи съобщение за откритието на турския проф. Мехмет Нуман Тамер за благотворния ефект на джоджена при окосмяване от мъжки тип при жени. Професорът доказа, че при системната му употреба чаят от тази ароматна подправка има способността да нормализира нивата на тестостерона. Рецептата е проста. 5 г сух джоджен (около равна супена лъжица) се запарва 10 мин в 250 мл вряла вода. Чаят се прецежда, изпива се на 2 порции през деня. За постигане на трайни резултати обаче е нужна дълга употреба – поне 3 – 6 месеца.

Появата на нежелано окосмяване по лицето, зърната на гърдите, в долната част на корема е начален симптом за нарушен хормонален баланс.

Консултация с ендокринолог и гинеколог ще изясни хормоналния статус. Това е първата ни задача. Повишените нива на мъжки полови хормони може да се определят с кръвен тест и изследване на 24-часова урина. Ценна помощ оказва редовното проследяване чрез ехография. Тези уточнения са необходими, за да се открият навреме евентуални яйчникови кисти, тумори на хипофизата и надбъбрека.

След съответните изследвания обикновено се предписват хормони. Лечението с тях е продължително – месеци и дори години. Синтетичните хормони обикновено имат сериозни странични ефекти. Противозачатъчните таблетки например повишават риска от развиване рак на гърдата до 30%. По правило водят до целулит и понижават либидото, увеличават риска от образуване на тромби и съответно от белодробен тромбоемболизъм и инсулти.

По време на бременността също може да се появи леко окосмяване над горната устна поради хормоналната пренастройка в този период от живота на жената. По-често този проблем имат брюнетките. Обикновено състоянието е преходно. Естествено за спокойствието на жената е необходимо да се определи хормоналният статус, да се провежда редовно наблюдение от личния лекар, гинеколога и ендокринолога. Обикновено не се налагат особени лечебни мероприятия.

Косми растат по-усилено и при съвсем млади момичета в периода на половото съзряване. Това може да се случи при някои заболявания на яйчниците, когато не се произвеждат достатъчно естрогени, респективно да се появи окосмяване от мъжки тип.

След оценка на състоянието на жената с хормонални проблеми най-разумно е да се започне с естествено регулиране на хормоните.

Много често се пренебрегват фактори като движение – поне половин час дневно джогинг, бързо ходене или практикуване на някакъв вид спорт. Необходима е и дневна светлина. Тя стимулира епифизната жлеза, отговорна за хармонизиране на хормоналния статус. Оптималната доза – един час на открито всеки ден, дори и през зимата. Здравословното хранене, поддържането на нормално телесно тегло също са от важно значение за хормоналното благополучие.

Афродизиакът бабини зъби

Бабините зъби явно изпълняват ролята на регулировчик и определят правилната посока на хормоналното производство.

Известно е, че от холестерола се синтезират стероидните хормони. Синтезният път минава през прегненолон и прогестерон. Прогестеронът (хормон на жълтото тяло) заема ключова позиция при синтезата на всички останали стероидни хормони, в това число и на тестостерона.

Билката бабини зъби предпазва жените от яйчникови кисти, като в същото време подобрява качеството на спермата на мъжете. И при двата пола работи като афродизиак.

Бабините зъби нямат нежелани странични ефекти, могат да се прилагат дълго време. Специално за жени, защото при дълга употреба в по-големи дози намалява сексуалната мощ на мъжете.

2 супени лъжици от билката се варят 5 – 10 минути в 1/2 л вода. После чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции през деня.

Кожата издава минералния дефицит

Хормоналните проблеми не са свързани само с пубертета. Проблемната кожа, покрита с акне, е често явление и в по-напреднала възраст. Най-засегнатите зони са лицето, гърдите и гърбът. Мазните и некачествени козметични средства също могат да спомогнат за появата на този проблем. При дамите хормоналната пренастройка преди и по време на цикъл също може да доведе до проблеми в областта на брадичката и деколтето.

Според шуслеровата биохимия състоянието на кожата издава липсата на определени минерални вещества. Хормоналните пикове и спадове влияят на минералните запаси на организма и предизвикват различни промени. Ето защо е важен приемът на минерални соли № 9 (при ситни, зачервени пъпки, много мазна кожа, по време на менструация), № 11 (при гнойни пъпки), № 10 (при зачервени и възпалени пъпки). Комбинацията от тези соли се приема поне 3 месеца. Необходими са по 5 таблетки на ден от всяка сол. Тази терапия се съчетава с почистване с продукти с неутрално pH, не се консумират мазни, люти и сладки храни. Сладкото изчерпва сол № 9 – натриев фосфат, която регулира мастния секрет в кожата и усвояването на мазнините в организма. Подходящи са и парните бани с лайка. И в никакъв случай пъпките да не се разчесват и изстискват.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto