Новини

Прясната круша е истински здравословен коктейл

Лечебните ѝ свойства се проявяват при упорит запек, пясък и камъни в бъбреците

Круши
Препоръчва се крушите да се консумират небелени

Крушите (Pyrus) са род дървета от семейство Розоцветни (Rosaceae), подсемейство Ябълкови (Maloideae). Произлизат от Китай. Различни сортове круши са отглеждани от Античността. В Древен Рим с тях са гощавани само богатите. Доказателствата са върху фреските и в старите писания, стигнали и до наши дни.

В Персия, Древна Гърция и Древен Рим крушите са познати не само като храна, но и като лечебно средство, прилагано при гастрит, холецистит, болести на отделителната система, запек, главоболие, безсъние и дори депресия. Плодът е възпят от Омир в неговата „Одисея“.

Днес круши се консумират навсякъде по света – в свеж вид, под формата на компоти, сладка, сокове. Плодът успешно се комбинира с други плодове и храни в кулинарията и от него могат да се приготвят много изискани десерти.

Подобно на прасковите, крушите са едни от най-полезните плодове. Пресните круши са истински здравословен коктейл от плодова захар, органични киселини, минерални вещества и микроелементи – калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк. В 100 г плодове се съдържат 120 мг ябълчена киселина, 70 мг лимонена киселина и до 3 мг оксалова киселина. Богати са на витамините A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP и C.

Крушите съдържат йод, затова са особено препоръчителни за хора, които живеят в региони с йоден дефицит. Същевременно те могат да задоволят минималните нужди на човека от този микроелемент, необходим за щитовидната жлеза и свързан с човешкия интелект.

Лечебните свойства на крушите се проявяват при упорит запек, пясък и камъни в бъбреците, особено оксалатни образувания.

Освен това те подобряват дейността на имунната система.

Диетолозите ги включват в менюто на болни от диабет, затлъстяване и нарушения във функцията на задстомашната жлеза.

Според Авицена крушите притежават свойството да помагат при отравяне с гъби.

Семките на плода имат доказано противоглистно действие.

Препоръчва се крушите да се консумират небелени, тъй като в кората им се съдържат значително количество фибри и фитонутриенти.

Всички видове – летни и есенни, приети като пресни плодове, регулират киселинността на стомашния сок, тонизират организма и утоляват жаждата.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Friedrich Plechschmidt
Снимка:

SXC