Новини

Ново лекарство може със сигурност да повиши „добрия“ холестерол

Anacetrapib – ефективен и безопасен?

HDL-холестерол
HDL-холестерол

Експериментално лекарство (Anacetrapib), което повишава нивото на „добрия“ HDL-холестерол, е дало разрешение на огромната пречка за безопасността на тези медикаменти, за подновяване на надеждите в борбата с болестите на сърцето по нов начин.

Anacetrapib (IUPAC-наименование (4S,5R)-5-[3,5-bis(trifluoromethyl)phenyl]-3-({2-[4-fluoro-2-methoxy-5-(propan-2-yl)phenyl]-5-(trifluoromethyl)phenyl}methyl)-4-methyl-1,3-oxazolidin-2-one; кодово име MK-0859, Merck), инхибитор на CETP (Cholesteryl Ester Transfer Protein), се разработва за лечение на хиперхолестеролемия и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки че разработването и изследването на лекарството е било насочено основно към неговата безопасност, изследователи казват, че са били поразени от неговите драматични последици върху нивото на холестерола. „Останахме с отворени уста, когато видяхме, че при HDL се наблюдава увеличение от 138% (спрямо плацебо), а още повече останахме възхитени, когато LDL се понижи с 40% в сравнение с плацебо – казва ръководителят на проекта Christopher P. Cannon, MD (Brigham and Women's Hospital в Бостън), – това е безпрецедентна промяна в нивата на HDL.“

В 18-месечното изследване са записани над 1600 пациенти със сърдечни заболявания, които са били на медикаменти, съдържащи статин. „Важното е, че употребата на Anacetrapib не води до повишаване на риска от инфаркт или от смърт от сърдечно-съдови заболявания, сериозни усложнения, които спират развитието на други препарати от този тип (Torcetrapib)“, казва Christopher P. Cannon. Както показват изследванията на Torcetrapib, подобряването на нивата на HDL-холестерола невинаги е свързано с по-добри резултати в общ план. Няма категорични заключения за ефективността на Anacetrapib в борбата с болестите на сърцето. Категорични заключения могат да бъдат направени, след като се проучат и изследват повече от 30 000 доброволци в извънболнични условия, процес, който може да започне през следващата година – и това може да отнеме до четири години, казват лекарите.

Новите резултати са докладвани в American Heart Association's (AHA) на научни сесии през 2010 г. и едновременно с това са публикувани от New England Journal of Medicine. Говорителят на АНА Robert Eckel, MD (University of Colorado в Денвър) казва още: „Това са великолепни резултати. Ефектът при HDL е драматичен, а ефектът при LDL е по-голям, отколкото си мислехме, че ще бъде. Въпреки че фокусирането върху безопасността на даден медикамент обикновено е свързана с намаляване на ефективността, в случая с Anacetrapib не е така. Но все пак трябва да се изчакат резултатите от проучването, за да се потвърди това.“ В света се търсят медикаменти, които увеличават нивото на HDL (счита се, че този тип холестерол е транспортен, т.е. преминава и се усвоява в черния дроб).

Подобно на своя предшественик Torcetrapib, Anacetrapib е блокер на CETP (ензим, който превръща „добрия“ холестерол в „лош“). Но използването на Torcetrapib доведе до увеличаване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Друг блокер на CETP, Dalcetrapib, вече е във фаза на последен стадий на проучване. Но както изглежда, Dalcetrapib няма да има същия ефект върху холестерола, както Anacetrapib.

В изследването на Anacetrapib са участвали 1623 пациенти с висок риск от коронарна болест на сърцето, на които LDL е бил в препоръчваните граници от 50 до 100 милиграма на децилитър (мг/дл) на фона на терапия със статини. На различните групи са давали Anacetrapib или плацебо в продължение на 18 месеца.

HDL-холестерол-нивата са се променили повече от два пъти (за 24 седмици) у пациентите на Anacetrapib, средно от 41 мг/дл до 101 мг/дл (осреднени стойности). За разлика от тях в групата на плацебото промените са били незначителни – от 40 мг/дл до 46 мг/дл.

Сред пациентите на Anacetrapib LDL-нивата са намалели средно от 81 мг/дл до 45 мг/дл. Сред групата на плацебото LDL-нивата намаляват средно от 82 мг/дл до 77 мг/дл.

Не са били наблюдавани промени в кръвното налягане или нивата на алдостерона – проблеми, които се наблюдават при използване на Torcetrapib – в сравнение с плацебо.  Алдостеронът е хормон, произвеждан в надбъбречните жлези, който има отношение към бъбреците и кръвното налягане.

В проучването при 142 (17%) от пациентите LDL е спаднал под 25 мг/дл.

Участниците са били на средна възраст 63 години, 23% са били жени, 17% са били азиатци, афроамериканци или други, а 15% – испаноезични. Малко над половината от участниците вече са имали сърдечно заболяване или са получавали сърдечна атака, а останалата част са били изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.

Проучването е финансирано от Merck Research Laboratories, производител на Anacetrapib.

Източник:

Хапче