Новини

Най-заразни са плоските брадавици

Интервю с д-р Ася Николова, дерматолог, Александровска болница

Брадавица
Най-често брадавиците се горят с течен азот

Д-р Николова, може ли да се заразим с брадавици при ръкостискане или ползване на обща кърпа за лице или тоалетни принадлежности?

Брадавиците не са толкова силно заразни за околните, колкото са опасни за самия човек. Той обикновено се самозаразява и от една по кожата наоколо плъзват няколко и след това бързо се множат. Затова трябва да се лекуват своевременно.

Кои разновидности са най-чести и какво причинява заразата?

Брадавиците се причиняват от вируси от папиломната група. Проблемът е, че от заразяването до появата им по кожата може да мине различно дълго време. Брадавиците са най-чести в детска възраст – обикновено пикът е между 12 и 16 години. Възрастните боледуват много по-рядко.

Известни на науката са различни видове, но в 80 на сто от случаите ставаме жертва на обикновените брадавици. А при тийнейджърите най-чести са плоските. Има и друга разновидност – така наречените плантарни брадавици, които се появяват най-вече отдолу по стъпалото на крака. И понеже стъпваме и ги притискаме, те вместо навън растат навътре в месото. Именно затова тези брадавици са особено болезнени.

Всички еднакво заразни ли са?

Особено заразни за околната кожа са плоските брадавици. Ако човек не се лекува своевременно и правилно, стават със стотици и обхващат цялото лице. При миене и бърсане с кърпа заразата се разнася. Тя може да плъзне и по други членове на семейството, които ползват същите кърпи или спално бельо. Най-неприятно е, че плоските брадавици не се виждат ясно, въпреки че са върху кожата, те са с нейния основен цвят и се откриват късно. Установяваме ги най-често като станат повече – поне 10 и повече.

Докато обикновената брадавица е като цветно зеле върху кожата, твърда е и се открива лесно.

Тези пък, които излизат на стъпалото, са силно болезнени и няма как да не „заведат“ болния на лекар. Върху повърхността на кожата се виждат като точки. Вместо обаче да растат нагоре към повърхността и да се покажат над кожата, те тръгват наобратно и се впиват навътре. Около или върху тях може да има мъртва кожа, която да ги покрива, но тя не е толкова много, колкото при обикновените брадавици.

Кои са най-чести и всеки човек ли е податлив на зараза?

Най-чести са обикновените брадавици, на второ място са тези по стъпалото и на трето – плоските. И трите вида се дължат на вируси и инфекцията става при директен контакт. Не всеки човек обаче се заразява лесно. Той може да има многократни срещи с папиломния вирус на брадавиците, но ако организмът не е предразположен към вируса, няма да се зарази. Има по-податливи и предразположени към тази инфекция хора. Ако имунитетът е леко потиснат, обикновено човек се заразява по-лесно. При трансплантирани пациенти например брадавиците са много на брой и се лекуват по-трудно, защото имунитетът им е потиснат.

Има много популярни средства от народната медицина. Помагат ли? Може ли да се лекуваме сами, или е нужен дерматолог?

Народната медицина най-често препоръчва изгаряне с кристалче калиев перманганат. Това обаче е опасно, защото изгарянето не може да се дозира. По тази причина самолечението е опасно. В Интернет има много методи за самолечение. Опасни са, защото не знаем до каква степен ще изгорят кожата. В аптеките без рецепта са продават много средства. Лекарят може да посъветва как да прилагаме тези медикаменти в домашни условия или той да ги приложи. Лечението на брадавиците обикновено е с течен азот. Използват се още различни разяждащи средства. Може да се наложи – по преценка на лекаря, изгаряне с лазер и ток.

Най-често брадавиците се горят с течен азот. Лекарят обаче трябва да умее да го използва, за да има ефект. Добър резултат дава изгарянето на брадавиците с CO2-лазер, но не всеки лекар има такава апаратура. Изгарянето с електричество също е резултатно, ако се направи умело. От моята практика знам, че при плоски брадавици най-добър резултат дава електрокоагулацията. Гори се поотделно всяка брадавица, но трябва да се направи така, че да не остане белег, защото тези брадавици са разположени най-вече по лицето.

Обикновените брадавици могат да се премахват също с електрокоагулация. Понякога това става окончателно. В някои случаи обаче – и това не е изключение, брадавиците могат да се явят наново. Трябва да се махнат, докато са още малки и единични.

Има ли начин да се предпазим от повторната им поява?

Има. Използват се различни имуномодулатори, за да намалят чувствителността на кожата към вирусите от папиломната група, които причиняват брадавиците. В нашата клиника прилагаме лекарства от хомеопатичната група, по-специално туя.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували