Новини

Лекуват пародонтоза с озон

Нова технология спасява от антибиотици

Озонотерапията в стоматологията
Озонотерапията заздравява венците, като ги предпазва от оголване

Нов метод спира пародонтозата в начален стадий. Прилагането му прави пиенето на антибиотици ненужно и спасява зъбите от падане. Той се нарича озонотерапия и прилагането му е напълно безболезнено и ефикасно.

„Прилагането на този най-съвременен лечебен метод не само заменя спокойно пиенето на антибиотик, но и заздравява венците, като ги предпазва от оголване, което впоследствие довежда до разклащане и дори опадване на зъбите. Всеки случай обаче е строго индивидуален“, казва д-р Десислава Георджева, ръководител на отделението по дентална медицина в Пловдивската стоматологична клиника.

По-леките форми на пародонтоза могат да се поддържат с базова терапия с почистване на зъбен камък, последвана от кратка, безболезнена 10 – 15-минутна обработка с озон на пародонталните джобове. Третирането на различните зони в устната кухина, което трае от 40 секунди до 2 минути, става с озонов генератор. Озонът в алтернативната терапия унищожава ефикасно микроорганизмите, едни от причинителите на пародонтозата. Сега обичайната практика, с която денталните лекари ги премахват, е предписване на антибиотици.

Лечението с озон е известно отдавна, но едва отскоро започна да се прилага и в стоматологията. Названието „озон“ на гръцки означава 'приятен мирис'. Всеки, който е дишал въздуха след силна гръмотевична буря или в близост до електрически разряд, познава добре свежото ухание на този газ, алотропна форма на кислорода. В стоматологията се използва озонов генератор с различни по форма сонди, за да може активираният кислород да стигне до всяка анатомична зона.

„Прилага се за разнородни проблеми в устната кухина – от лечение на кариес, грануломи, дезинфекция на коренови канали, продължително кървене, остри и хронични възпалителни процеси, гингивити, херпес, афти и други лезии (нарушение на тъканта), до дентална хирургия като вадене на зъб, пародонтална хирургия, след поставяне на импланти, обяснява д-р Георджева. Едно от основните му действия е да елиминира микроорганизмите – бактерии, вируси, гъбички, причинители на различни инфекции. Генерираният от апарата озон при контакт с тъканите освобождава активен кислород, който унищожава всички патогенни микроорганизми“, разяснява денталният лекар.

Така той стимулира метаболитните процеси в клетката, белия кръвен ред – увеличава се производството на отговорния за имунитета интерферон, повишава вътреклетъчната енергия, подобрява циркулацията и еластичността на еритроцитите, елиминира токсините и ускорява епителната регенерация, което води до по-бързо заздравяване на раните.

„Ако след вадене на зъб и операция на венците мястото се третира 40 секунди с озон, раната се затваря още до следващия ден, няма зачервяване и болки“, посочва за пример от практиката си д-р Георджева.

Активният кислород повишава имунитета

Активният кислород, какъвто на практика представлява озонът, подобрява локалния имунитет и създава трайна защита на организма срещу инфекции. Третирането с него, особено в края на лятото и началото на есента, е особено подходящо, тъй като повишава устойчивостта на организма и го предпазва от грипните и парагрипните вируси.

Озонът е изключително ефикасен и при усложнения и тежки случаи. Появата на херпес също може да се спре с него. Възстановителният процес след озонотерапия протича десетократно по-бързо, сочи статистиката. Лечението не предизвиква алергии и не е токсично, тъй като е изцяло натурално. То е единствената алтернатива за овладяване на възпаления при пациенти с различни алергии. Новият метод е подходящ и за стимулация на тъканите и в дълбочина. С електрически разряди от двата накрайника на сондата към озоновия апарат се лекуват бързо и безболезнено невралгии и мускулни възпаления, повлияват се позитивно нерви, лимфни възли и слюнчени жлези.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto