Новини

Зъбни (дентални) импланти

Зъбeн (денталeн) имплант
Зъбните (денталните) импланти не се нуждаят от изпиляването на други зъби

Въпреки напредъка на стоматологията, милиони хора страдат от загуба на зъби поради кариеси, гингивити или наранявания.

В продължение на много години единствените възможности за лечение на хората с липсващи зъби са били мостовете и протезите, но в наши дни денталните импланти променят това положение.

Какво представляват зъбните импланти?

Денталните импланти служат за подмяна на корените на зъбите. Те осигуряват стабилна основа за фиксирани (постоянни) или подвижни зъбни протези, които са направени, за да подхождат на естествените зъби.

Какви предимства имат зъбните импланти?

Денталните импланти притежават редица преимущества.

Подобрен външен вид

Зъбните импланти изглеждат и се усещат като естествените зъби и тъй като са предназначени да се сраснат с костите, те стават постоянни.

Подобрена реч

Лошо адаптираните зъбни протези могат да се разместят в устата, причинявайки неразбираем говор. Денталните импланти не създават такива притеснения.

Повишен комфорт

Тъй като се закрепват за челюстните кости здраво, денталните импланти премахват дискомфорта на подвижните зъбни протези.

Улеснено хранене

Неудобните, движещи се в устата зъбни протези затрудняват дъвченето. Денталните импланти функционират като естествените зъби, позволявайки хранене с удоволствие, без болка.

Подобрено самочувствие

Зъбните импланти могат да върнат усмивката на човек и да му помогнат да се чувства по-добре в собствената си кожа.

Подобрено здраве на устната кухина

Денталните импланти не се нуждаят от изпиляването на други зъби, примерно такива, които служат за опора на мостове, поради което повече от собствените зъби остават непокътнати, подобрявайки дългосрочното орално здраве. Индивидуалните импланти също така позволяват подобряване хигиената на устната кухина, улеснявайки достъпа между зъбите.

Трайност

Денталните импланти са много трайни и издържат много години, а при добри грижи – за цял живот.

Удобство

Подвижните зъбни протези са сменяеми. Денталните импланти елиминират нуждата от поставянето и изваждането на протезите, както и необходимостта от ползването на лепила, които да ги придържат на място.

Колко се успешни зъбните импланти?

Шансовете за успех на денталните импланти варират в зависимост от ред фактори, като общо здравословно състояние, хигиена, прецизност на изпълнение на процедурата, и не на последно място от избора на производител на зъбния имплантант. Статистическите данни свидетелстват за успеваемост около 98% на десетата година след поставянето на имплантите.

За кого са подходящи зъбните импланти?

В повечето случаи всеки, който е достатъчно здрав, за да се подложи на рутинна зъбна екстракция или орална хирургия, може да се счита подходящ за поставяне на дентални импланти. Пациентите трябва да имат здрави венци и достатъчно количество кост, която да задържи имплантанта. Освен това те следва да се ангажират с поддържането на добра орална хигиена и с редовни посещения при стоматолог. Тежки пушачи, хора, страдащи от недобре контролирани хронични заболявания, като диабет и сърдечно-съдови болести, и пациенти, които са били подложени на лъчетерапия в областта на главата и шията, трябва да се оценяват индивидуално. Ако обмисляте поставянето на зъбни импланти, консултирайте се със своя дентален лекар, за да разберете дали те са подходящо решение във вашия случай.

НЗОК покрива ли разходите за зъбни импланти?

Към настоящия момент денталните импланти не се покриват от НЗОК.

През какви етапи преминава процесът на поставяне на зъбни импланти?

Първата стъпка от процеса на поставяне на дентални импланти е разработването на индивидуален лечебен план. Планът се изготвя от екип от специалисти с опит в оралната хирургия и протетичната стоматология и е насочен към специфичните нужди на всеки отделен пациент.

След това коренът на зъбния имплант, който представлява малък щифт, изработен от титаний (роксолид), се поставя в костното гнездо на липсващия зъб. Челюстната кост започва да зараства, разраства се около имплантираната метална повърхност на имплантанта и се свързва здраво с нея. Този етап, наречен остеоинтеграция, може да отнеме от 6 до 12 седмици.

След като имплантът се е свързал с челюстта, малък метален абатмънт (пънче), който впоследствие задържа коронката, се прикрепя към него. За да се изработи корона, зъболекарят снема отпечатък от всичките зъби и създава модел на захапката. Накрая възстановителният зъб се прикрепя към опората.

Лекарят по дентална медицина също сравнява цвета на новия зъб с този на естествените зъби. Тъй като имплантантът се закрепя за челюстната кост здраво, той следва да изглежда и да функционира като естествените зъби.

Болезнено ли е поставянето на зъбни импланти?

По време на процедурата може да бъде използвана локална анестезия и мнозинството от пациентите съобщават, че болката при поставянето на дентален имплант е по-слаба, отколкото при изваждането на зъб. Ако след процедурата продължават леки болки, те могат да бъдат лекувани с болкоуспокояващи.

Какви грижи изискват зъбните импланти?

Денталните импланти изискват същите грижи, както и истинските зъби, включително миене, почистване с конец, плакнене с антибактериална вода за уста, както и редовни стоматологични прегледи.

Преводач(и): Александър Миланов
Снимка:

Fotolia/jarun011

Реклама