Новини

Изследвайте се за вирусен хепатит

Инфекцията може да живее във вас с години, без да разберете

Хроничните инфекции с хепатит В и С може с години да не дадат никакви симптоми
Хроничните инфекции с хепатит В и С може с години да не дадат никакви клинични симптоми

Хепатитът представлява остро или хронично възпаление на черния дроб. Острите хепатити са най-често инфекциозни, като вирусните хепатити А, В, С, D и Е. Възникват вследствие на специфични инфекции и на интоксикации, приемане на токсични медикаменти, алкохол. Най-чести в клиничната практика са острите вирусни хепатити. За нашата страна от важно значение са острите хепатити A, B и С.

През летния сезон, но и целогодишно, често под формата на малки епидемии се развива хепатит А. Заразяването става по орален път. Инфектирането с хепатити B и С става по кръвен път, чрез различни манипулации, по сексуален път, чрез татуировки, използване на общи тоалетни принадлежности.

Инкубационният период на вирусните хепатити е от 30 до 90 дни, но може да варира. Например след преливане на инфектирана кръв само за няколко дни може да се развие клиничната картина на остър хепатит B или С.

Има случаи, при които острите вирусни хепатити протичат затегнато, с продължителна жълтеница или чернодробна недостатъчност. Опасни са така наречените фулминантни форми, които се развиват при по малко от 1% от инфектираните, но заболяването протича много тежко и с риск за живота на пациента.

Хепатит В хронифицира при 10% от инфектираните, а хепатит С - в 75-80% от случаите. От съществено значение е да се знае, че вирусните хепатити, които хронифицират (В и С), се изявяват клинично само при 20-25% от болните. Висок процент от инфектираните не разбират въобще, че са болни. Изненадващо, една част от тях се оказват в бъдеще хронични носители на хепатит В и С. Хроничните инфекции с хепатит В и С може с години да не дадат никакви клинични симптоми, като пациентите, от една страна, са епидемиологичен източник на инфекция, а от друга - тяхното чернодробно увреждане напредва и се диагностицира в късен стадий, ако пациентите не са извършили профилактични прегледи.

Профилактиката е съвсем проста и включва определяне на един чернодробен ензим –АЛАТ. Ако той е над нормата, съответното лице подлежи на по-нататъшно изясняване при специалист.

Рискови групи за хепатит А са работещите с отпадни води, чистачи, медицински работници. Трябва да се подчертае, че хепатит А застрашава цялото население. Много често заболяването протича под формата на малки епидемии, които засягат различни социални групи. Например през летния сезон консумацията на миди е рискова за заболяване от хепатит А, ако те са отглеждани във води, в които се оттичат канализации.

Рисковите групи за хепатит В и С са на първо място - наркозависими лица, медицински работници, пациенти с кръвопреливане.

Има сигурни ваксини за хепатит А и В. От двадесет години всички новородени деца в България се ваксинират срещу хепатит В. Това ще доведе до рязко намаляване на инфекцията с вирус В през следващите 10-15 години. Съществуват и комбинирани ваксини срещу вирусите А и В. В целия свят все още не съществува ваксина срещу хепатит С, но предвид много активната научноизследователска работа се предполага, че в близко бъдеще на фармацевтичния пазар ще се появи такава ваксина.

На 19 октомври 2013 г. в Клиниката по вътрешни болести на болница „Софиямед” проф. Чернев и неговият екип ще извършват безплатни консултативни прегледи на пациенти с чернодробни заболявания (хроничен хепатит, чернодробна цироза и др.).

Проф. д-р Константин Чернев, дмн, началник на Клиниката по вътрешни болести в болница “Софиямед”. Той е национален консултант на България по вътрешни болести и досегашен ръководител на Университетската катедра по пропедевтика на вътрешните болести на Медицинския университет в София. Бил е ръководител на клиника и национален консултант и в тази медицинска област. Завършил е медицина в Пловдив. Работил е в ИСУЛ, в медицинските университети в Плевен и София, бил е шеф на клиники в Александровска болница.

Проф. д-р К. Чернев има отпечатани над 250 научни труда, от които над 50 в чужбина. Автор и редактор е на редица медицински учебници и монографии. Член е на български, европейски и световни организации по гастроентерология и ендоскопия, на Световната асоциация по трансплантация, на Европейската група за проучване на инфекцията с хеликобактер пилори, на Международна академия на науките със седалище в Мюнхен.

За повече информация и записване: 0 700 89 089; www.hospitalsofiamed.bg

Източник:

Монитор

Снимка:

© Jarun011 | Dreamstime.com

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували