Новини

Хремата е тежка болест за малкото дете

Кърмачетата сучат трудно и не могат да се хранят

Хремаво момче
Родителите могат да се справят с физиологичен разтвор и с отвара от лайка

- Д-р Янев, защо хремата е особено мъчителна за децата?

- Хремата е опит на организма да изхвърли болестта навън. Това е естественият начин, по който организмът на детето се справя сам с инфекцията.

Риновирусите например предизвикват възпалителна реакция на носоглътката и хрема. Тя може да продължи 2 – 3 дни и детето да се оправи само. Естествено има и други вируси, които предизвикват хрема, като инфекцията може да се развие към бронхите и да доведе до по-сериозни последици, дори пневмония.

Разликите между възрастния и детето с хрема са много, но основната е, че до 5-ата си година децата дишат през носа, за тях запушеният нос е сериозна, мъчителна болест. Той пречи на нормалното дишане и затруднява постъпването на кислород в организма, което прави детето по-уморено и то се концентрира трудно. Кърмачетата пък сучат трудно и не могат да се хранят.

Визитка

Д-р Димитър Янев практикува от 19 години. Има специалност по УНГ болести. Работи като общопрактикуващ лекар. Използва средствата на хомеопатията, фитотерапията и шуслерова терапия. Занимава се и с практична диетология.

- Когато става дума за бебе или малко дете с хрема, какво съветвате родителите?

- Родителите могат да се справят с физиологичен разтвор и с отвара от лайка. Поставени в нослето, те предизвикват кихане и изхвърляне на секрета. Целта е лигавицата да се изчисти от натрупания секрет и проходимостта на носа да се подобри. Може да се използва физиотерапия, например УВЧ, УВЛ, СОЛУКС. Влажността и топлината в стаята също имат значение. Отварата от лайка трябва да се приготви правилно. Ето точните стъпки. Кипват се 50 мл вода, в която се слага 1 супена лъжица лайка. Сместа веднага се маха от котлона, захлупва се и се оставя да изстине. След това се прецежда в шише през цедка и марля. Така полученият разтвор се съхранява на тъмно. От него се капят в носа по няколко капки 5 – 6 пъти на ден. При моите малки пациенти това дава много добри резултати. Добре е също да разпознаваме различните видове хреми и да знаем как да се справим с тях. Помагат и шуслеровите соли. При бистър като сълза секрет са необходими соли №№ 3 и 8. При мътен, млечнобял секрет соли №№ 3, 4 и 8. При гъст и зеленикав секрет са подходящи соли №№ 3, 6 и 8. От всяка сол се вземат 3 пъти по 2 таблетки на ден за деца над 2-годишна възраст, а за деца от 1 до 2 години – по 1 таблетка, разтворена във вода. Разбира се, задължителна е консултацията с УНГ специалист, за да не се допусне възпаление на евстахиевата тръба или развитие на отит.

- Как се стига до това усложнение?

- Обикновено острият отит при кърмачетата и малките деца настъпва в хода на вирусна или бактериална инфекция на носоглътката, протичаща с хрема и възпалено гърло. Инфекцията достига до ухото чрез евстахиевата тръба, която при децата е къса и по-широка. При запушване на евстахиевата тръба се създава отрицателно налягане в средното ухо, което подпомага преминаването на бактерии към него, особено когато носът се издухва едновременно през двете ноздри . Отитът започва обикновено внезапно със силна, пулсираща болка, особено увеличаваща се през нощта. Температурата се повишава дори и над 39 градуса. Слухът в засегнатото ухо силно намалява, може да се появи шум, бучене. При това възпаление малките деца не могат да спят, пищят и търкат главичката си. Не искат да им се докосва ухото. Може дори да повръщат и да имат диария. Ако обаче детето има здрава имунна система, ако е закалено и е направена подходящата имунопрофилактика, инфекциозният процес достига до ниво носоглътка и не продължава към бронхите. Израз на това, че организмът се бори с инфекциозния причинител, е увеличение на сливиците, реакция на регионалните лимфни възли.

- Честото им увеличаване значи ли, че трябва да се махнат?

- Увеличените сливици показват защитната реакция на детето и не бива да се смята, че задължително трябва да се премахнат. В ранна детска възраст имунната система тепърва се „учи“ да се защитава от вируси и сливиците играят важна роля. Ако се отстранят рано, последиците са слаба имунна система. Оперативна намеса се налага, когато са уголемени и затрудняват дишането и гълтането, при хроничното възпаление или повече от три пъти боледуване на година. Когато са възпалени, сливиците могат да причинят ставни оплаквания или съдови заболявания – тогава също трябва да бъдат извадени.

- Какви са най-честите грешки на родителите в лечението на детето с хрема?

- Когато детето има жълто-зелена хрема, трябва да се вземе носен или гърлен секрет за микробиологично изследване с антибиограма, а не да се започва веднага с антибиотик на сляпо. Поради прекалено голямата употреба на антибиотици, дори когато от това няма нужда – например при вирусни инфекции, микробите стават все по-резистентни. Това се случва често при деца, които посещават детски ясли и градини. Затова не съветвам родителите веднага да прибягват до антибиотик. А това е най честата им грешка. Закалителните процедури, навременната имунопрофилактика, а не увиването и изнежването на детето, ще помогнат за защита от простудни и инфекциозни заболявания.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto