Новини

Влагата наесен поболява ставите

Високите токчета износват тъканите

Нарушения в имунитета докарват артрит
Нарушения в имунитета докарват артрит

Влагата наесен поболява ставите. Захлаждането на времето, преминаването на обувки с по-дебели подметки и промяната на хранителния режим могат да доведат до тежки усложнения, а хора, които са смятали себе си за здрави, да установят изненадващо, че всъщност, са се лъгали.

Най-болезнено това се отразява на коленете и ставите на ръцете, тъй като те са натоварени с тежестта на самото тяло и са в непрекъснато движение.

Артритите са най-честите заболявания през този сезон. Те представляват възпаления на една или няколко стави. Причината често пъти е нарушение в работата на имунитета, а повод за проявата на заболяването могат да бъдат не само студеното време и обикновената настинка, но и стресът. Артритът може да се появи на всякаква възраст, но най-тежкият и опасен е ревматоидният, който е автоимунно заболяване. Той поразява хората в тяхната най-трудоспособна възраст между 30 и 50 години.

Жените боледуват три пъти по-често в сравнение с мъжете, тъй като техните полови хормони засилват възпалението. Ако артритът не се лекува, той може да доведе до инвалидност.

Артрозите са група заболявания, които започват с промяна в тъканите на ставата, по-често при възрастните хора или след травма. Те са свързани с ограничаване на движенията на болния, като също така предизвикват болка и възпаление.

Износването на ставния хрущял, особено на коленете, може да се прояви внезапно наесен с остра болка и възпаление. Самият процес се развива постепенно с години, без човек въобще да подозира за него. Той става явен, когато болката стане неудържима, неусетно човек започва да променя походката си, за да щади засегнатия крак. В повечето случаи първоначалната проява е придружена и с възпаление. Дългите години ходене с високи токове и обувки с неудобна извивка на ходилото, както и травма в детството или пубертета, която впоследствие е отшумяла, отключват износването на ставния хрущял. От това заболяване след 40-годишна възраст страда всяка десета жена, а след 50-те всяка пета. Проблемът се усложнява от факта, че хрущялът е тъкан, която не се възстановява. Забавянето на процеса се постига с физиотерапия, намаляване на теглото, преминаването на обувки с височина на тока 3-4 см и подходящи хранителни добавки, които изписва ортопедът.

При по-тежки случаи в коленете се инжектира хиалуронова киселина, която овлажнява областта на ставите и възпрепятства триенето им. В особено напреднала фаза на заболяването се налага смяна на ставата.

Алкохолът и туршията водят до усложнения

Причина за проблеми със ставите през есента и зимата е и промяната .на хранителния ни режим. С настъпването на студеното време се променят и вкусовите ни предпочитания. Наблягаме повече на богатите на мазнини храни, туршиите, виното и спиртните напитки. В резултат количеството на белтъчините, които попадат в тялото ни, се увеличава, а с тях и пикочната киселина в ставната течност. Ако човек е и наследствено обременен с проблемни стави, това е първата предпоставка за появата на криза през есента.

Броколи спират рушенето на хрущяла

Броколите предпазват ставите, като спират разрушаването на хрущяла. Откритието е на британски учени. Те установили в зеленчука веществото сулфорафан, то се намира в по-малки количества още в брюкселското и в обикновеното зеле.

Констатацията на учените е въз основа на опити с мишки и крави. Оказало се, че въпросният сулфорафан предпазва още от остеопороза и ревматизъм.

Сега екипът на професора по мускулно-скелетна биология Джон Йънг прилага откритието си върху хора – доброволци, засегнати от остеопороза на коляното, които трябва да се подложат на операция. Първоначалните резултати са обнадеждаващи.

Напълно е възможно пациентите да избегнат хирургическата интервенция.

Автор(и): Силвия Ангелова
Източник:

Монитор