Новини

Свалете килограмите, за да прогоните хипертонията

Интервю с доц. Арман Постаджиян, клиника по кардиология, УМБАЛ „Света Анна“ – София

Електронен апарат за измерване на артериалното налягане
Артериалната хипертония се подмладява

- Доц. Арман Постаджиян, нашата страна е сред водещите по висок брой на сърдечно-съдови заболявания. На какво се дължи това?

- От една страна, дължи се на честотата на рискови фактори, каквито са артериалната хипертония, повишените нива на липидите в кръвта, тютюнопушенето, захарният диабет, фамилната обремененост. От друга страна, закъсняваме с профилактиката.

- Случва се все по-често млади хора под 30-годишна възраст да развиват хипертония. Какви са симптомите на високото кръвно, какво може да ни подскаже, че не става дума за обикновено главоболие, а за заболяване?

- Причините за развитието на хипертоничната болест са множество и със сигурност начинът на живот и динамиката в ежедневието са фактор, който подпомага подмладяването на артериалната хипертония и въобще на сърдечно-съдовите заболявания. Обездвижването и все по-честото установяване на наднормено телесно тегло са други важни предпоставки. Обичайно симптом при скорошно начало на хипертонията е тилното главоболие, световъртеж, по-лесна умора и загуба на работоспособност.

- Какво може да се случи, ако се пренебрегва лечението и хипертонията не се лекува?

- Развиват се заболявания като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, периферносъдова болест. Не са за пренебрегване и редица други заболявания – появяват се аритмии, като в крайния етап се достига или до развито атеросклеротично съдово заболяване, или до сърдечна недостатъчност.

- На колко време е редно да си правим профилактични прегледи, какво включват те и след каква възраст?

- Всеки човек трябва да познава стойностите на артериалното си налягане, важни са не само стойностите в лекарския кабинет, но и домашно измерените стойности. След установяване на повишени нива пациентът се диспансеризира от общопрактикуващия лекар и подлежи на периодичен преглед, включително и консултация с кардиолог за по-задълбочени изследвания като ехокардиография и при необходимост холтерно проследяване. Изследват се и лабораторни показатели с важно допълнително значение – бъбречна функция, ПКК, кръвна захар, липидни показатели. Една голяма част от тези изследвания са поети по линия на НЗОК.

- Каква профилактика и превенция може да прави човек, за да не развие повишено кръвно налягане?

- Този въпрос е много сложен, тъй като в развитието на заболяването има и съществена генетична компонента, но хранителният режим, начинът на живот и неговото възприемане изобщо, редукцията на приема на готварска сол, на мазнини, както и контрол на телесното тегло са все фактори, за които е доказано, че могат да отложат развитието на артериалната хипертония или при нейно развитие да спомагат за по-добър контрол.

- Напоследък се заговори за пулмоналната хипертония. По какво тя се различава от останалите?

- Основната разлика е, че пулмоналната хипертония представлява повишено средно налягане в белодробната артерия, т.е. в малкия кръг на кръвообращението. За патологични се приемат стойности над 25 mm Hg в покой и над 30 mm Hg при физическо усилие. Диагнозата се поставя с ехокардиография, а за уточняване е задължителна сърдечна катетеризация и по преценка допълнителни изследвания. При пулмонална хипертония дясната камера на сърцето трябва да изтласква кръв срещу повишено налягане, което постепенно води до развитие на десностранна сърдечна недостатъчност. Симптомите са задух, лесна умора, кашлица, сърцебиене, болка в гърдите, синкопи, а в напредналите стадии се наблюдава подуване на шийните вени, увеличаване на черния дроб, асцит, поява на отоци по долните крайници. Белодробната хипертония може да се дължи на множество фактори – най-често левостранно сърдечно заболяване, хронична белодробна болест, различни токсини, вродени сърдечни пороци, съединителнотъканни заболявания, HIV, чернодробни болести, преживян белодробен тромбоемболизъм и други по-редки причини. В страната вече има 4 такива центъра, сред които е и Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Света Анна“ в София. От малко повече от година лечението на пациентите с идиопатична белодробна артериална хипертония се заплаща напълно от НЗОК. Макар и да няма все още дефинитивно лечение на това заболяване, вече има медикаменти, които доказано удължават живота на болните и подобряват качеството му.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto