Новини

Революция в лечението на дискови хернии

Няма противопоказания за прилагането на терапията

Невролозите вече борят болковия синдром с високоенергиен лазер и колаген
Невролозите вече борят болковия синдром с високоенергиен лазер и колаген

Всеки втори българин над 40-годишна възраст страда от болки в кръста в резултат на гръбначни изкривявания и шипове или от заседяване продължително време пред компютъра. С такива оплаквания вече има и хора около 30-те.

А от 30 до 50% от населението на земята страдат от радикулити, дискови хернии, стенози, увреди след ламинектомии (операции на гръбнака) и от болести, известни с народните им названия – лумбаго, ишиас, шипове, дископатии, показва американско изследване. Дисковата херния е най-честото заболяване на нервната система. При него се нарушава целостта на диска на прешлена, особено на хрущялно-тъканната пластинка, която свързва прешлените. Това е заболяване на гръбначния стълб, при което се разкъсва външният фиброзен пръстен на междупрешленния диск, което позволява на частички от прешлена или неговото централно ядро да се деформира и да излезе назад или встрани и да притисне минаващото оттам коренче на нерва. Може да се получи на всеки диск от гръбначния стълб, но най-често е в шийния или поясния сектор. Досега българските невролози и терапевти преборваха болковия синдром основно по два метода – чрез лекарства, приети през устата или мускулно, или чрез операция. Сега в България се прилага и ново лечение – чрез високоенергиен лазер и колаген. За това какво представлява тази нова за нашата страна терапия и какви успехи се постигат с нея при лечението на дискови хернии разговаряме с д-р Силвия Иванова, физиотерапевт.

Д-р Иванова, вие прилагате за първи път в България нова и съвременна терапия, която наричате революция при лечението на дискови хернии. Какво представлява тя?

Терапията се състои от два етапа: първият е лечение с високоенергиен лазер, с помощта на който се премахва възпалението и респективно болката на засегнатия нерв. Ако се премине успешно, тогава преминаваме към втория, който зависи от вида дискова херния. Чрез него вече лекуваме причината, т.е. самият дисков пролапс, който е притиснал нерва. Тук лечението може да се приложи чрез друг вид лазер или чрез отблокиране с колаген. Методите са различни в зависимост от вида на дисковата херния. Това се установява от изследванията, които правим и затова лечението в този втори етап е много индивидуално. Но първият етап е винаги високоенергиен лазер, за да премахнем болката или възпалението. Ако не можем да премахнем болката и възпалението, не можем да преминем към втория етап – връщаме и средствата, които пациентът е инвестирал за лечението.

Всяка дискова херния ли може да бъде излекувана с вашия метод, независимо от мястото, на което се е образувала?

Независимо на какво място е дисковата херния: шия, гръб или кръст, с нашия метод може да постигнем пълно излекуване.

Визитка

Д-р Силвия Иванова е специалист по физикална и рехабилитационна медицина, която въвежда и прилага за първи път в България ново, съвременно лечение на дискови хернии, радикулити и дископатии.

Практитува в МЦ „Лоземед“ в София, кв. Лозенец, ул. Цветна градина 72, тел. 0882 402 102.

Има ли противопоказания за прилагането на тази терапия?

Няма противопоказания за прилагането й. Съобразяваме се единствено с факта, че лазерът леко вдига кръвното налягане. Ако е необходимо, при пациенти с хипертония включваме и медикаментозно лечение, за да блокираме това повишаване. Към екипа ни има и кардиолог, който мери кръвното налягане на пациента всеки ден и ако е нужно, включва и допълнителни медикаменти освен тези, които обичайно пие.

Колко терапевтични курса са необходими за излекуването на дадена дискова херния?

Лечението и броят на процедурите се определят индивидуално – според вида на дисковата херния. След като се види снимката и се уточни диагнозата, определяме и точно как ще протече лечебният курс. Много често хората идват при нас само с болки в гърба, без да има установена дискова херния. Доказваме я едва след като направим снимка. През първия етап процедурите са 5-7. С един курс на лечение се отблокирва болката и възпалението. А през втория етап се прави само една процедура – колагенът се прилага еднократно. Това са нов вид материали, при които не се налага повторно отблокиране. Колагенът се прилага във фиброзния пръстен. След това организмът започва да изгражда свой, собствен колаген за около 6 месеца.

Изграждането на този собствен колаген зависили ли от възрастта на пациента?

Не, не бих казала. Но, разбира се, процесът на изграждане на собствен колаген е по-бавен при хора над 70 години. При тях този период приблизително е 8-10 месеца. Но през това време я няма нито болката, нито възпалението.

Какви други заболявания освен дискова херния лекувате?

Освен дискова херния, лекуваме радикулити и дископатия, болки в гърба, кръста и шията. Методът е немска технология на лечение с високоенергиен лазер.

Източник:

Монитор

Снимка:

© Morganka | Dreamstime.com